Zmago Sagadin: Srpski klan hteo da Duda i Olimpijakos uzmu Evroligu 1997, mnoge stvari su bile unapred delegirane...

Vreme čitanja: 3min | čet. 23.04.20. | 10:14

Slovenački stručnjak govorio i o velikom talentu Redžija Frimena i zašto nije uspeo u Zvezdi…

Uprkos svim trenerskim uspesima tokom karijere, Zmaga Sagadina u Srbiji najviše pamte kao jedan od simbola neuspelih pokušaja da Zvezda uspostavi dominaciju u košarkaškom regionu na početku trećeg milenijuma, u vreme kada je počela najveća kriza kluba. Posle dve godine rada i velikih ulaganja Zvezda je sa Sagadinom osvojila samo jedan Kup Radivoja Koraća, posle čega su tek došle teške godine... 

Ipak, Sagadin je bez dileme jedan od najboljih slovenačkih trenera svih vremena i neko ko je na današnji dan pre tačno 23 godine bio u velikoj prilici da sa ljubljanskom Olimpijom pokori Evropu. Na Fajnal foru u Rimu Olimpija je u polufinalu poražena od kasnijeg šampiona Olimpijakosa, tada predvođenog Dušanom Dudom Ivkovićem. Više od dve decenije kasnije Sagadin optužuje “srpski klan“ i nekadašnjeg generalnog sekretara FIBA Boru Stankovića da su mu oduzeli pravo da se bori za titulu...

Izabrane vesti

“Trener Olimpijakosa tada bio je Duda Ivković, a generalni sekretar Bora Stanković je sedeo na tribinama dvorane u Rimu. Taj srpski klan je želeo da Olimpijakos bude šampion Evrope. Možda sam i ja izgubio previše živaca u tom meču. Nažalost, bilo je to vreme kada su mnoge stvari unapred delegirane. Zbog toga je i došlo do raspada evropske klupske košarke i odvajanja od Fibe“, priča Sagadin u razgovoru za slovenački Siol i nastavlja:

“Bilo je utakmica koje jednostavno nismo želeli da igramo. Zbog svega toga je kasnije došao ULEB i preuzeo stvari, pa je situacija bila bolja. Ali, taj vrtlog je i dalje postojao. Svakako verujem da je neverovatan uspeh što smo te godine bili treći u Evropi. Treće mesto je briljantan uspeh, ali i dalje ostaje gorak ukus u ustima“.


Sagadin se zatim osvrnuo na talenat Redžinalda Redžija Frimena, koji je početkom trećeg milenijuma blistao u dresu FMP iz Železnika i osvojio titulu 2004, a zajedno su imali i kratkotrajnu saradnju u Crvenoj zvezdi koja se nije dobro završila...

“Frimen je bio izvanredan talenat. Pratio sam njegov razvojni put i bio u stalnom kontaktu s njegovim agentom. Kada je ponuđen Crvenoj zvezdi, plašio sam se da to nije sistem za njega. Pomislio sam da neće baš tolerisati radnu rutinu od pet sati“, priseća se Sagadin i otkriva:

“Ispostavilo se brzo da zaista i nije. To je i bio razlog zašto je Crvena zvezda brzo raskinula saradnju s njim. On to nije mogao da podnese. Doduše, ni njegov život nije bio baš sportski. Bilo je previše noćnog života. Jutarnji treninzi su ubice za nekoga ko ne spava bar osam sati“.

Osvajač devet nagrada za najboljeg trenera Slovenije kaže da je Frimen sam bio kriv za sve što mu se dešava...

“On je sam sebe izbacio iz sistema, ne ja ili bilo ko drugi. Nikada nisam jurio igrače. Trudio sam se da pokažem svima gde je granica. Ko god bi prošao tu granicu, završio bi u ponoru. Jako mi je žao Frimena, jer je bio veliki talenat“, završava Smagadin razgovor za Siol.


Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara