Stadioni budućnosti (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 02.04.19. | 19:45

Mnogo planova i ambicioznih projekata, Real predstavio i svoje, najsavremenije rešenje

Zub vremena uzeo je danak i mnogi današnji stadioni, pa čak i simboli jednog vremena danas su prevaziđeni. Zato nije čudno što se sve češće mogu čuti priče o modernizaciji fudbalskih zdanja širom Evrope, pogotovo onih u vlasništvu najvećih i najbogatijih evropskih klubova. Od Reala i Barselone, preko Milana i Intera, Rome, Čelsija, Liverpula... Totenhem još čeka zvaničnu dozvolu za otvaranje novog Vajt Hart Lejna, dok je Atletiko Madrid leta 2017. godine prešao na zdanje pod nazivom Vanda Metropolitano.

Prvi čovek madridskog Reala Florentino Perez danas je i zvanično prezentovao ambiciozni plan rekonstrukcije stadiona Santjago Bernabeu, koji je podigao celu Španiju i Evropu na noge. Počev od leta Kraljevski klub ulazi u jedan od najvećih fudbalskih projekata koji će Santjago Bernabeu učiniti možda i najvećim čudom savremene arhitekture. Kako je najavljeno, ceo projekat trebalo bi da traje 42 meseca, iliti tri i po godine, a vrednost istog biće nešto iznad 520.000.000 evra. Real Madrid će za ovaj poduhvat podići kredit koji će otplaćivati narednih 25 godina. Ideja je da klub otlaćuje oko 25.000.000 evra godišnje, što je dogovor uspostavljen sa dve renomirane američke banke, Meril Linč i Džej Pi Morgan.

Izabrane vesti

Sami radovi biće izvođeni u nekoliko faza, a gledajući zvanične snimke sa prezentacije, Santjago Bernabeu bi mogao zaista da dobije etiketu fudbalskog spejs-šatla. Fasada stadiona biće asimetrična, odnosno i menjaće se zavisno od strane i ugla sa koje se stadion posmatra. Biće ojačana nerđajućim čelikom i pokrivena velikim ekranima, koji će služiti da okolnim prolaznicima pokaže dešavanja unutar stadiona. Zanimljivo, biće upotrebljeni modeli najsavremenije tehnologije, odnosno LED sistemi koji će čak vibrirati, kako bi se ostavio utisak realnih dešavanja. 

Koristiće se informaciono-komunikacioni sistemi poslednje generacije, ekrani sa pregledom od 360 stepeni smešteni iznad tribina, što će navijačima iz poslednjih redova značajno olakšati gledanje utakmice. U sklopu ovog projekta planirani su komercijalni prostori, lokali za izdavanje, ali i restorani najviše klase, pa čak i hotel, kao i veliki podzemni parking. Ono što će verovatno praviti najveću razliku jeste pokretni krov koji će se koristiti za različite vrste događaja. Krov će moći da bude potpuno funkcionalan ili povučen u roku od 15 minuta. Uračunat je i proces izvlačenja vode sa krova posebnim sistemima, isušivanja. Prema sadašnjim podacima, biće to najveći i najmoderniji krovni dizajn u istoriji sporta. 

Pogledajte i sami kako bi novi Bernabeu trebalo da izgleda...

Svoj megalomanski projekat rekonstrukcije stadiona najavila je Barselona. Podsetimo, klupski plan najavljuje kompletan redizajn najvišeg prstena tribina, što će uvećati kapacitet stadiona na čak 105.000 mesta! Ceo stadion biće modernizovan liftovima i pokretnim stepenicama, koje će olakšati dolazak do željenog nivoa i mesta. Fasada će biti otvorenog tipa i formiraće ga tri prstena tribina, dok će samo gledalište biti pokriveno krovom.

Budžet celog projekta je oko 600.000.000 evra, a najavljeno je da će novi Kamp Nou biti u funkciji 2023. godine.

Podsetimo, nedavno su direktori Milana i Intera najavili izgradnju potpuno novog stadiona i to na mestu današnjeg San Sira. Ova ideja polarizovala je italijansku fudbalsku javnost. Deo smatra da je San Siro spomenik kulture koji treba samo renovirati i održati u postojećem obliku, dok ostali veruju da je ovo zdanje odavno prevaziđeno i da je rekonstrukcijom nemoguće dobiti željeni efekat. Nažalost, iz redova dva milanska giganta nisu otkrivene fotografije budućeg San Sira, ali je poznato da će u novi stadion biti uloženo preko 600.000.000 evra, odnosno da su arhitekte dva kluba iznele svoje predloge za budućeg doma. Kapacitet ovog stadiona biće oko 60.000 mesta. 

Milan i Inter se opraštaju od San Sira, spremno čudo arhitekture od 600.000.000 evra

Nedugo pošto su Inter i Milan najavili da će dobiti novi dom, svoju ideju iznela je i Roma. Prvi čovek kluba Džejms Palota je nedavno poručio da nema nikakve dileme oko toga da će se Roma odvojiti od Lacija i da će dobiti svoj krov nad glavom, uprkos tome što je od momenta rađanja te ideje prošlo skoro tri godine. Roma je poslednjih meseci naišla na brojne probleme u realizovanju svojih planova, pogotovo sa gradskim vlastima, ali je poznato da će ceo projekat koštati astronomskih milijadu evra! Ta suma novca biće uložena iz privatnih fondova u naredne tri godine, a lokacija novog stadiona trebalo bi da bude u blizini aerodroma Fiumićino. Iznos prve investicije biće oko 450.000.000 evra. Navodno, novi stadion imaće između 50.000 i 60.000 mesta. Zanimljivo, glavna inspiracija ovog stadiona biće čuveni Koloseum, a ideja je da ovaj kompleks bude aktivan 365 dana u godini. Tribina na kojoj će biti smešteno tvrdo navijačko jezgro imaće oko 14.000 mesta. 

Priča oko novog stadiona Totenhema, odnosno novog Vajt Hart Lejna doživela je debakl. Jer, od prvobitne ideje da se u upotrebu stavi na početku ove sezone došlo se do toga da je pitanje da li će uopšte videti svoje glavne zvezde do naredne jeseni. Takođe, od prvobitne ideje da u izgradnju stadiona bude uloženo 600.000.000 evra, došlo se do toga da su troškovi izašli na preko milijardu evra! Doduše, stadion je nedavno prošao testnu fazu posle utakmice omladinskog tima, a onda i u susretu legendi Totenhema i Intera. Stadion ima kapacitet od 62.000 mesta, a u klubu se svi nadaju da će svoje zvanično otvaranje imati do kraja ove kampanje. Čeka se samo zvanična dozvola, a navodno bi čak mogao da bude otvoren u aprilu. 

Jedan od kultnih evropskih stadiona Enfild takođe će dobiti svoju unapređenu verziju. Podsetimo, Enfild je već dobio proširenje glavne tribine, što je donelo još 8.500 mesta i ukupan kapacitet povećan je na 54.000 mesta. Međutim, klub najavljuje novo proširenje i unapređenje, posle čega će na raspolaganju biti 60.000 mesta. Počeće ove godine, a projekat je vredan 126.000.000 evra.

Čelsi ima decenijski plan proširenja svog Stamford Bridža, ali je on zbog problema sa zakupom zemljišta i komšijama koji ne žele da prodaju svoj plac nekoliko puta odlagan, a nedavno čak i potpuno obustavljen. U jeku priče o promeni vlasnika i odlaska Romana Abramoviča, ta priča će zasigurno biti pomerena za neko drugo vreme, ali plan i dalje postoji i novi Bridž trebalo bi da izgleda ovako... 

Ne treba zaboraviti i da je poslednjih godina izgrađeno nekoliko modernih stadiona, poput Atkritje Arene u Moskvi, Spartakovog doma, Krasnodar arena, Vodafon Park u Istanbulu, novi Friuli...

Čak se i u Srbiji dugo priča o izgradnji Nacionalnog stadiona sa 60.000 mesta, dok je generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić takođe nekoliko puta pričao o planu novog doma crveno-belih koji bi bio u koraku s današnjim modernim zdanjima i objekat funkcionalan tokom cele godine... 

Ali, to su priče za neke druge teme...

Foto: Reuters, Printscreen


tagovi

novi stadion

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara