Ferland Mendi pravi selfi posle finala na Vembliju (Reuters)
Ferland Mendi pravi selfi posle finala na Vembliju (Reuters)

Šta će biti sa najpotcenjenijim bekom i najzasluženijom povišicom današnjice?

Vreme čitanja: 6min | uto. 11.06.24. | 15:58

Dok Dejvis pregovara u Minhenu, Ferlan Mendi traži odgovore od Real Madrida

Džud Belingem je imao debitantsku sezonu za pamćenje, a Toni Kros oproštajnu. Vinisijus Žunior je bio možda i najbolji igrač Real Madrida i dokazao da je izrastao u jednog od najboljih igrača sveta. Rodrigo je postizao važne golove i rešavao utakmice, a Modrić maestralno odigrao novu ulogu veterana sa klupe. Antonio Ridiger je suvereno komandovao odbranom, a golmani Kurtoa i Lunjin odradili perfektan posao između stativa. Fede Valverde je bio motor ekipe, a Čuamani i Kamavinga pokazali da nisu više samo budućnost već sadašnjost Reala. Dani Karvahal je golom u finalu Lige šampiona krunisao još jednu sjajnu sezonu, a verni vojnici Načo i Vaskez savršeno odigrali svoje role.

U senci skoro svih je ostao Ferland Mendi, nezamenjivi levi bek i jedan od desetorice u Realu sa najvećom minutažom. Da ne beše povrede na početku sezone, možda bi bio i među petoricom.

Izabrane vesti

Nakon punih pet sezona u Realu, Mendi je napokon dočekao da ga priznaju makar blizu koliko zaslužuje. Iako i on nije isti igrač sada i pre pet godina kada je došao iz Liona za 48.000.000 evra. Bio je to onaj katastrofalni prelazni rok Reala kada sa bačenih skoro 200.000.000 evra na Edena Azara i Luku Jovića i kada se samo Eder Militao činio kao pogodak.

Mendi je po prvim izdanjima bio bliži promašaju nego pogotku. Da stvari budu gore, madridska javnost je brzo počela da plače za Teom Ernadezom kojeg je Real za male pare dao Paolu Maldiniju u Milanu. Najbolji levi bek u istoriji fudbala je dobro procenio Ernandeza kojeg Zidan nije baš mirisao.

Zizu je više verovao u Mendijeve defanzivne karakteristike, ali nije to baš bilo slavno vreme. Ni za njih dvojicu, ni za Real. Mendi je došao da postepeno nasledi veterana Marsela ali nije nudio ono na šta je madridska publika navikla od ofanzivno jednog od najboljih levih bekova svetskog fudbala. Čak i ono što je znao da radi, Mendi je radio stegnuto, uplašeno i bez samopouzdanja. Bio je to tranzicioni period u kojem je od jačih trofeja osvojena je tek jedna titula u Primeri za dve godine, a Mendi je retko koga ubedio da će se dugo zadržati u Realu.

Pogotovo kada su Krljevići nakon Marselovog odlaska u leto 2021. doveli Davida Alabu kao ogromno pojačanje iz Bajerna. Iako je Austrijanac poslednje dve sezone u Bajernu prekomandovan sa levog boka u srce odbrane, očekivalo se da u Realu igra levog beka i da Mendi bude samo rezerva.

Ali, u Real je tog leta stigao i Karlo Anćeloti. I posle odlazaka Ramosa i Varana čvrsto rešio da Mendi ostane bek, a da Alaba igra kao štoper. Austrijanac je samo u prvih nekoliko mečeva sezone počeo kao levi bek dok se Mendi lečio od povrede. Čim se oporavio, Francuz je zauzeo mesto u startnoj postavi i Anćeloti je stavio tačku na polemiku oko pozicije levog beka.

Kad god je bio zdrav i dostupan, Mendi je bio starter. I rastao je kako je sezona odmicala. Ključna inetrvencija na gol-liniji protiv Mančester Sitija nakon šuta Griliša u polufinalu Lige šampiona je spasila Real sigurnog ispadanja pre onog ludog preokreta u finišu.

A onda je u finalu stavio Mohameda Salaha u džep i dao nemerljiv doprinos osvajanju titule prvaka Evrope.

Toni Kros je tog proleća među prvima skrenuo javnosti pažnju da Mendi nije dovoljno cenjen i nazvao ga „Realovom stenom“.

Anćeloti je nastavio da poverenjem pumpa Mendijevo samopouzdanje ali je serija povreda u proleće 2023. godine izbacila Mendija iz tima i odigrao je tek par nebitnih mečeva do kraja seone koja se završila bez trofeja. Tada je Anćeloti morao da smišlja rešenje i prepisao je potez Didijea Dešana iz francuske reprezentacije sa Kamavingom kao levim bekom.

Ali, čim mu se Mendi oporavio, Anćeloti više nije ni razmišljao o toj poziciji. Iako je Real već tada otvoreno počeo da radi na operaciji dovođenju Alfonsa Dejvisa, Italijan nije imao nikakvu sumnju da je Ferlan Mendi najbolje rešenje za levi bok Realove odbrane.

U nokaut fazi Lige šampiona je Francuz bio jedini igrač Reala koji je odigrao svaki minut!

I odigrao ih je apsolutno fantastično. Čak i kada je Real defanzivno patio i bio prinuđen da se grčevito brani, šanse rivala su uglavnom stizale preko onog drugog boka kao u meču u Mančesteru kada je potpuno neutralisao Bernarda Silvu i napade Sitija po desnoj strani.

Ferlan Mendi je defanzivno najbolji levi bek u svetskom fudbalu. U ofanzivi ima prostora za napredak“, rekao je Karlo Anćeloti nakon osvajanja Superkupa Španije sredinom januara.

Kao neko ko je igrao sa Paolom Maldinijem, kasnije ga trenirao, a potom osvojio sve to što je osvojio, verovatno Anćeloti „zna nešto o fudbalu“ i zna zašto je to rekao. Ali uprkos tome šta priča Anćeloti i uprkos tome što ga je Toni Ridiger nazvao „fizičkim najjačim fudbalerom na svetu“, Ferlan Mendi nikada neće biti cenjen onoliko koliko zaslužuje. Neupadljiv i manje atraktivan od ostalih zvezda Reala, Francuz „samo“ svoj posao obavlja tehnički perfektno i vojnički efektno.

Jedini koji mora to da vrednuje i ceni kako treba je Real. A sada je najbolji i poslednji momenat za to. Mendijev ugovor sa Madriđanima ističe narednog leta i Real mora da iznese karte na sto što se tiče budućnosti. Otkako je u leto 2019. došao iz Liona i potpisao šestogodišnji ugovor, Mendi je jedini igrač u svlačionici Reala za ovih pet godina kojem nikada nije revidiran ugovor, povećana plata ili ponuđen produžetak saradnje. Sa platom od oko 5.500.000 evra neto po sezoni, Mendi spada u red srednje plaćenih igrača u Realovoj svlačionici poput Danija Karvahala, Nača, Denija Sebaljosa, Lukasa Vaskeza...

Anćeloti je već poručio da bi voleo još dugo da sarađuje sa Mendijem, igrač nema ništa protiv, ali od Florentina Pereza nema ponude i zelenog svetla. Naprotiv, Perez i njegovi saradnici su još dublje ušli u pregovore sa Alfonsom Dejvisom. Bek Bajerna takođe ima ugovor do sledećeg leta i Bavarci čine sve da ga zadrže kako im se bi ponovio slučaj sa Davidom Alabom. Kanađanin traži bruto platu od 20.000.000 evra u rangu najplaćenijih igrača Bajerna, dok mu je klub prvo nudio maksimalnih 12.000.000, da bi se danas ponuda povećala na 13.000.000 fiksno plus 4.000.000 kroz bonuse.

Kako god, Dejvis će ili u Bajernu ili u Realu dobiti drastično više od onoga što Mendi zarađuje u Realu. Anćeloti se ne buni protiv Dejvisovog dolaska, ali želi da zadrži Mendija je bek takvog profila mu je potrebniji sa ofnazivcima poput Vinisijusa, Rodriga ili Embapea.

Mendi je trenutno sa reprezentacijom Francuske u kojoj nikada nije imao neku bitnu ulogu. Par puta ga je Didije Dešan probao kao levog spoljnjeg ili desnog beka i tek pre nekoliko dana je Mendi kod francuskog selektora prvi put zaigrao kao klasičan levi bek. Prednost ima ofanzivniji Teo Ernandez ali ako Francuzima bude potrebno da blindiraju levu stranu odbrane, Ferlan Mendi će biti mnogo bolja opcija od atraktivnog, moćnog, ali defanzivno šupljeg beka Milana.

Pre 19 godina, Florentino Perez je napravio jednu od najskupljih grešaka u istoriji Real Madrida kada je olako pustio neatraktivnog ali mnogo korisnog Kloda Makelelea da ode u Čelsi i doveo Dejvida Bekama. Zinedin Zidan je tada rekao kultnu rečenicu:

"Zašto dodavati još jedan sloj zlatne farbe na luksuzni bentli kada gubiš ceo motor?"

Mendi nije baš glavni motor Reala, ali jeste bitan točak u moćnoj mašini Kraljevskog kluba.


tagovi

Ferlan MendiLetnji prelazni rok 2024

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara