(©AFP/MN Press)
(©AFP/MN Press)

Srpski tandem preuzima Vondererse: Stajčiću kormilo, Ninković asistent

Vreme čitanja: 3min | pon. 01.07.24. | 15:43

Posle razočaravajuće sezone, klub sa zapada Sidneja odlučio da rekonstrukciju tima poveri bivšem selektoru ženske reprezentacije Australije, kojem će pomagati doskorašnja perjanica A-lige

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Nekadašnji reprezentativac Srbije Miloš Ninković, koji je u maju završio igračku karijeru u australijskoj A-ligi, uploviće u trenerske vode pod komandom svog sunarodnika Alena Stajčića. Stručnjak srpskog porekla imenovan je za novog trenera Vonderersa iz Zapadnog Sidneja, a doskorašnja „desetka“ ovog kluba biće jedan od asistenata u njegovom štabu.

Izabrane vesti

Ninković je još ranije postigao dogovor s čelnicima Vonderersa da ostane uz prvi tim kao jedan od pomoćnika, bez obzira na to ko bude prvi trener ekipe.

Uprava bivšeg šampiona Azije odlučila je da Stajčiću poveri rekonstrukciju tima, nakon rezultatski loše sezone u kojoj Vonderersi još jednom nisu uspeli da se plasiraju u plej-of – čak šesti put u poslednjih sedam godina.

Prethodno je ostavku podneo Marko Rudan, navodeći porodične okolnosti kao razlog za odlazak, iako je imao potpisan novi dvogodišnji ugovor.

U prvom obraćanju nakon preuzimanja kormila Vonderersa, Stajčić je istakao da ima velike nade i ambicije sa Vonderersima, naglasivši da je srećan što se vratio u zapadna predgrađa Sidneja, gde je i započeo svoj fudbalski put.

„Poseban je osećaj vratiti se kući i ponovo predstavljati region u kome si rođen i odrastao. Ponosan sam na Zapadni Sidnej i želim da Vonderersi budu ne samo u vrhu A-lige, već i da budu izvor ponosa za sve ljude iz zapadnih predgrađa“, rekao je Stajčić, koji je rođen 1973. u ovoj izrazito multikulturnoj sredini, u porodici srpskih iseljenika.

Alen Stajčić dolazi u Sidnej posle sezone za zaborav sa Pert Glorijem. Klubu iz Zapadne Australije, pritisnutom unutrašnjim problemima, ponovo je pripao fenjer u A-ligi. Otuda je i 50-godišnji stručnjak želeo da potraži izlaz iz nezavidne situacije i oproba se u sredini za koju veruje da ima veći potencijal za rezultatski uspeh u narednom šampionatu.

Stajčić je prve igračke korake u seniorskom fudbalu napravio u dresu Belih orlova iz Boniriga, najpoznatijeg i najuspešnijeg kluba srpske zajednice na prostorima Australije. Jedno vreme bio je i kapiten prvog tima, pre nego što je karijeru nastavio u drugim sidnejskim klubovima.

Posle ranog završetka igračke karijere, trenersko ime stekao je vodeći ženske fudbalske ekipe, uključujući reprezentaciju Australije. Bio je selektor Matildi punih pet godina (2014-2019) i u tom periodu uveo državni tim u sam vrh svetskog fudbala. Ženska selekcija Australije je pod Stajčićevom komandom prvi put igrala četvrtfinale Svetskog prvenstva, igrala u finalu Kupa Azije i plasirala se na Olimpijske igre u Riju 2016. godine.

Prvi put se oprobao u muškom fudbalu kao trener Central koust Marinersa, s kojima je 2021. igrao u plej-ofu A-lige i postavio osnovu za sadašnji šampionski tim iz Gosforda.

Po rastanku s Marinersima bio je uspešan i kao selektor ženske reprezentacije Filipina, koju je prošle godine doveo do prvog učešća i do prve pobede na Svetskom prvenstvu.

I sa Vonderersima želi da nastavi niz uspeha.

„Uz naporan rad, želju i posvećenost, možemo da vratimo ovaj klub u vrh australijskog fudbala. Moja očekivanja su velika, a ambicije još veće“, poručio je ovaj australijski stručnjak srpskih korena.

Pred Alenom Stajčićem i njegovim saradnicima biće veliki izazov da formiraju potpuno novi tim Vonderersa, pošto su Zapadni Sidnej već napustili neki od važnih igrača iz prošle sezone, ali ni tu nije kraj jer bi i talentovani Nikolas Milanović mogao da nastavi karijeru u Hrvatskoj, a nije izvesno i da li će ostati kapiten tima, iskusni brazilski štoper Marselo.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Letnji prelazni rok 2024Alen StajčićMiloš NinkovićVester Sidnej Vonderers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara