"Janičić"
"Janičić"

SRPSKI SINOVI: Vasilije Janjičić – prva zvezda Ciriha

Vreme čitanja: 2min | ned. 20.10.13. | 09:23

MOZZART Sport predstavlja Vasilija Janjičića, fudbalera Ciriha U18 i reprezentativca Švajcarske, selekcije U16

JaničićRođen je 2. novembra 1998. godine u Cirihu, poreklom je iz Bijeljine. Ako se karijera ovog dečaka bude razvijala u skladu s planovima stručnjaka, o Janjičiću se uskoro govoriti kao novoj zvezdi švajcarskoj fudbala. On je taj status zaslužio na nivou klupske akademije, od trenutka kada se pojavio sa šest godina na njenim terenima. Već s navršenih osam godina treneri su odlučili da ga prebace u tim sa dve godine starijim dečacima, kako bi dodali novu brzinu u njegovom igračkom razvoju.

Odluka je nosila veliki rizik, ali je ostanak dominantnog dečaka u vršnjačkom okruženju nosio pretnju tavorenja i usporavanja njegovog talenta. Treneri su, ispostaviće se ubrzo, povlačili prave poteze. Leđa dečaka bila su spremna da ponesu svako breme, pa tako danas sa 14 godina igra i pobeđuje momke koji će uskoro proslaviti punoletstvo.  

Izabrane vesti

“Cirih je moj jedini klub, za koji igram i za koji navijam. Nikada nisam pratio srpski fudbal, pa se zato nisam ni vezao za Zvezdu, Partizan ili neki treći klub”, kaže prva zvezda fudbalske akademije Ciriha koja svakog dana na treninge odlazi tramvajem.
-----------------------------------------------
SVUDA SA BRATOM BLIZANCEM

Vasilije Janjičić ima brata blizanca Stanka sa kojim deli strast prema fudbalu od malih nogu. Braća su zajedno došla u akademiju Ciriha sa šest godina, ali se Stanko kasnije opredelio za nešto mirniji fudbalski život. Igra na poziciji štopera i posle odlaska iz Ciriha zaigrao je lokalni klub Glatburg.

“Obojica idemo u školu i uspevamo da uskladimo učenje i obaveze u klubu”, kaže Vasilije Janjičić.
------------------------------------------------
Selektori su ga prošle godine pozvali da debituje za Švajcarsku, a tokom 2013. nastupao je za dve selekcije nacionalnog tima. Počeo je sa svojim vršnjacima u U15, a u septembru i oktobru odigrao je četiri utakmice za U16, protiv Španije i Portugala. U dva duela sa Španijom njegova ekipa igrala je 3:3 i pobedila sa 4:2, a Vasilije se istakao sa četiri asistencije.

Prošlog meseca u osmini finala švajcarskog kupa pomogao je generaciji U16 Ciriha da na terenu Grashopersa ispraše večitog rivala sa 4:1, a „srpski sin“ je sa svoje omiljene pozicije polušpica golovima u 16. i 20. minutu pokazao ko je šef na terenu.

Uprkos sjajnim partijama i još lepšim predviđanjima, iz Srbije nije stiglo interesovanje koje bi roditeljima i njemu rodilo dilemu „za koga nastupati“. Švajcarci zbog toga ostaju jedini izbor, što će u narednim godinama biti sve teže i teže promeniti.
“Za Švajcarsku igram dve godine, a iz Srbije me još uvek niko nije pozvao. Moj glavni cilj je da postanem profesionalac i da zaslužim poziv velikog kluba. Svestan sam da je ispred mene mnogo godina rada i truda da bih postigao što želim, ali ja sam život podredio fudbalu jer ga volim”, rekao je Vasilije Janjičić za MOZZART Sport.


tagovi

EvropaSrpski sinoviŠvajcarska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara