©Starsport
©Starsport

Srpski fudbal na prekretnici: Da li je ovo poslednja velika zimska pauza u Superligi?

Vreme čitanja: 2min | sub. 03.02.24. | 09:03

Promena sistema takmičenja u Evropi iziskuje i promene u Srbiji

Dugo se mogu čuti priče kako je zimska pauza u srpskoj Mozzart Bet Superligi jedna od najdužih u Evropi i da navijači maltene zaborave kako izgleda tabela dok krene prolećni deo šampionata. Ali, lako bi moglo da se i to promeni od naredne sezone.

Velike promene u sistemu takmičenja u evropskim kupovima iziskuju i promene u srpskom elitnom rangu, tako da bi lako moglo da se dogodi da ovo sada bude poslednja velika zimska pauza u Superligi.

Izabrane vesti

Šta se dešava? Liga šampiona i Liga Evrope, kao i Liga konferencije – ali ona nije toliko sporna, jer će imati šest kola – igraće se od naredne jeseni u novom formatu. A, on izgleda tako da će se sedmo i osmo kolo grupne faze igrati 22. i 28. januara 2025. Usred zimske pauze u Mozzart Bet Superligi Srbije.

Problematika na temu šta činiti onda je već pokrenuta unutar Zajednice Superlige, Fudbalskog saveza Srbije i klubova. Postoje dve solucije o kojima se „duma“ i oko kojih će se odlučivati: jedna je da sve ostane kako jeste, da ostane duga zimska pauza, a da klubovi koji igraju Evropu dođu sa tih priprema da igraju dva kola Lige šampiona ili Lige Evrope. Jasno je da je taj scenario pomalo rizičan za takmičarske ambicije naših najboljih klubova, jer može da se dogodi da, recimo, poslednja dva kola odlučuju hoće li proći dalje, a oni dođu da ih igraju pravo sa priprema, bez takmičarskog ritma. A, onda opet posle toga vrate tamo negde, na Kipar ili Tursku, da nastave sa pripremama za drugi deo šampionata.

Druga opcija je da se zimska pauza skrati. Da potraje nekih mesec dana, od sredine decembra do sredine januara. U tom slučaju bi Mozzart Bet Superliga Srbije krenula u prolećni deo od, recimo, 15. januara. I onda bi predstavnici u Evropi imali bar jedan takmičarski meč u nogama pre tih finalnih okršaja na međunarodnoj sceni.

Ipak, osnovni preduslov da se to dogodi je da se srede svi tereni elitnog ranga, jer po ovim podlogama kakve su sada bilo bi nemoguće terati loptu sredinom prvog meseca. Mada, kako kažu u fudbalskim krugovima, čak i sa novim i doteranim terenima pitanje je kako bi izgledao fudbal sredinom januara kada „zagudi“ sneg u južnijim delovima Srbije.

Uglavnom, to su dve teme o kojima će čelni ljudi srpskog klubova zajedno sa organizacijama i klubovima morati da rasprave u naredna dva meseca, jer do maja mora da se usvoji kalendar takmičenja za narednu sezonu. I tada ćemo znati da li je ova dvomesečna zimska pauza poslednja tog tipa u Superligi makar na neki period.



tagovi

Mozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara