©Reuters
©Reuters

Srbiji stigla pomoć iz Mursije: Šmajhel nervirao Špance 80 minuta, a onda ostao bez sreće

Vreme čitanja: 3min | sub. 12.10.24. | 22:42

Danska bila blizu ogromnog boda, evropskom šampionu se u finišu isplatila potpuna incijativa u drugom poluvremenu

Možda ćemo za samo tri dana strepeti od španskih velemajstora i želeti im da imaju jedno od lošijih večeri u poslednje vreme, ali je ove večeri Crvena Furija pomogla reprezentaciji Srbije i trijumfovala protiv Danske 1:0 (1:0). Ako sagledamo situaciju realno, moraćemo da priznamo da je cilj Orlova osvajanja drugog mesta u grupi A divizije Lige nacija, jer ono donosi mesto u prvom šeširu na žrebu za mundijalske kvalifikacije. Iz tih razloga ne bi bilo dobro boriti se aktuelnim šampionima Evrope za to drugo mesto, zato je bolje da Španci osvoje prvo koje im je predodređeno, a da se izabranici Dragana Stojkovića Piksija porvu za drugo mesto sa Dancima i Švajcarcima. Tako će i biti po svemu sudeći.

Mučio je Kasper Šmajhel domaće igrače skoro 80 minuta, odbranio danski gol od konstantnih španskih nasrtaja, dobio doduše i pomoć u liku Lamina Jamala koji je prebacio čitav gol sa desetak metara u nadoknadi prvog poluvremena, ali je na kraju veteran kapitulirao posle udarca Martina Zubimendija i nesrećnog odbitka od noge jednog od danskih igrača. Lopta je promenila pravac i prošla golmanu Seltika ispod ruke. Španija ima sedam, Danska šest, Srbija četiri boda, dok je Švajcarska na nuli.

Izabrane vesti

Nije početak utakmice ukazivao na to da će Danci pružiti snažan otpor u Mursiji. Kasper Šmajhel je u prvih dvadesetak minuta već morao da krene da skida zicere. Alvaro Morata je promašio kolosalnu priliku u 21. minutu, kada je sa desetak metara šutirao manje od metar pored gola. Nisu u prvih 45 minuta Danci bili potpuno bezopasno, ali je primera radi u jednoj od najizglednijih situacija, David Raja pravovremeno istrčao sa gola i došao do lopte pre Rasmusa Hejlunda.

Morala je Španija da vodi već na poluvremenu, ali je Lamin Jamal možda imao i najveći promašaj u dosadašnjem toku svoje seniorske karijere, koja doduše traje tek nešto više od godinu dana. Najtalentovaniji tinejdžer u svetu fudbala izašao je sam pred Šmajhela u poslednjim trenucima prvog poluvremena, ali je momak poreklom iz Gvineje Bisao prebacio čitav gol sa desetak metara.

Po pristupu domaćih igrača, videlo se da je Luis De La Fuente skrenuo pažnju svojim izabranicima u poluvremenu i naderio im da pojačaju gas. Ako su Danci donekle i bili ravnopravni u prvom delu, u drugom su po svim parametrima bili inferiorni. Alvaro Morata je ulazio iz prilike u priliku, ali nije mogao da savlada Šmajhela, koji je branio kao u najboljim danima u Lesteru pre osam godina.

Pitanje je da li su Danci zaslužili da izgube, ali Španci su definitivno zaslužili da pobede. Inicijativa je bila toliko žestoka, da je jednom moralo da pukne. Kada iz toliko izgrađenih akcija nisu dali gol, Španci su mrežu dobrog duha Danske zatresli u 79. minutu praktično ni iz čega. Martin Zubimendi je šutirao sa oko 19, 19 metara, udarac nije bio preterane jačine i bio bi lako uhvatljiv za Šmajhela, da na putu do gola nije zakačio jednog igrača Danske, promenio smer i na kraju proša 38-godišnjem golmanu ispod ruke.

Danci za tri dana gostuju Švajcarskoj u Sent Galenu, dok će Španci dočekati Srbiju na stadionu Nuevo Arkangel u Kordobi.


LIGA NACIJA, A DIVIZIJA – 3. KOLO

GRUPA 4

Srbija - Švajcarska 2:0 (1:0)

/Milenković 45+1, Mitrović 61/

Španija - Danska 1:0 (0:0)

/Zubimendi 79/


GRUPA 1

Hrvatska - Škotska 2:1 (1:1)

/Matanović 36, Kramarić 71 - Kristi 33/

Poljska - Portugal 0:2 (0:2)

/Bernardo Silva 26, Ronaldo 37/


Četvrtak

GRUPA 2

Izrael - Francuska 1:4 (1:2)

/Gandelman 24 - Kamavinga 7, Enkunku 28, Genduzi 87, Barkola 89/

Italija - Belgija 2:2 (2:1)

/Kambijazo 2, Retegi 24 - De Kajper 42, Trosar 62/

Petak

GRUPA 3

Mađarska - Holandija 1:1 (1:0)

/Salaj 32 - Damfris 83/

BiH - Nemačka 1:2 (0:2)

/Džeko 70 - Undav 30, 36/



tagovi

Fudbalska reprezentacija Španijereprezentacija DanskeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara