Danijele Orsato (©Reuters)
Danijele Orsato (©Reuters)

Srbiji protiv Engleza sudi Italijan: Više puta donosio sreću Orlovima

Vreme čitanja: 2min | pet. 14.06.24. | 11:04

Danijele Orsato na centru u Gelzenkirhenu…

Za delioca pravde na meču između Srbije Engleske delegiran je Danijele Orsato. Italijan spada među najbolje arbitre današnjice, više puta je donosio sreću Orlovima, a u nedelju će se naći na centru u Gelzenkirhenu.

Danijele Orsato biće glavni sudija na meču prvog kola Evropskog prvenstva, koji se igra u nedelju od 21.00 na Feltins Areni, a pomoćnici su mu sunarodnici Ćiro Karbone i Alesandro Đalatini. Četvrti sudija je Slovak Ivan Kružlijak, dok će u VAR sobi sedeti još jedan Italijan – Masimilijano Irati. Njemu će pomagati zemljak Paulo Valeri i Katalin Popa iz Rumunije.

Izabrane vesti

Neće ovo biti prvi put da Danijele Orsato sudi Srbiji, i te kako su Orlovi imali uspeha kada je bio delegiran da deli pravdu na njihovim mečevima. U lepom sećanju im je ostao iz baraža Lige nacija protiv Norveške, kada je briljirao Sergej Milinković Savić, a pogotovo u Lisabonu.

Italijan je ispratio Orlove na Svetsko prvenstvo u Kataru, delio je pravdu na Lužu u duelu sa Portugalcima kada je Aleksandar Mitrović pogotkom u nadoknadi katapultirao Srbiju na Mundijal, a Kristijana Ronalda i saigrače poslao u doigravanje.

Italijanski sudija je poznat po tome što se ne libi da se uhvati za džep i potegne kartone. Uostalom, zbog crvenog za Matijasa Vesinu, sada već davne 2018. godine u derbiju između Juventusa i Intera, dobio je policijsku zaštitu. Ove sezone je bio glavni arbitar na 28 utakmica i na njima je podelio 128 žutih kartona (u proseku 4,7), osam crvenih (dva direktna), te 11 puta pokazao na belu tačku.

U nedavno završenoj klupskoj sezoni je na sedam utakmica Lige šampiona vodio glavnu reč. Između ostalih: polufinale Pari Sen Žermen – Borusija Dortmund (0:1), Mančester Siti – Real Madrid (penalima 4:5), a sudio je i na stadionu “Rajko Mitić” u grupnoj fazi, kada je RB Lajpcig slavio protiv Crvene zvezde pogocima Ćavija Simonsa i Loisa Opende (2:1).

Danijele Orsato je 2020. godine, u jeku pandemije virusa korona, sudio finale Lige šampiona između minhenskog Bajerna i Pari Sen Žermena. UEFA mu je često poveravala da deli pravdu na velikim utakmicama, ali i FIFA. Posle poraza Hrvatske od Argentine na prethodnom Mundijalu, Luka Modrić je za Italijana rekao da je jedan od najgorih sudija.



tagovi

EURO 2024Danijele Orsatofudbalska reprezentacija Srbijereprezentacija Engleske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara