Reprezentativci Srbije (©Stasrport)
Reprezentativci Srbije (©Stasrport)

Srbija u četvrtfinalu EP? Superkompjuter kaže – realno je, ali smo bliži poslednjem mestu u grupi

Vreme čitanja: 2min | uto. 04.06.24. | 13:15

Na osnovu 10.000 simulacija Engleska i Francuska su najveći favoriti na kontinentalnom turniru u Nemačkoj

Evropsko prvenstvo samo što nije počelo, deset dana je ostalo do prve utakmice na turniru u Nemačkoj. Uveliko se svi bave očekivanjima, iznose mišljenja... Uključen je čak i superkompjuter, na kojem je izvršeno 10.000 simulacija, pomoću kojih smo dobili brojne statističke podatke. Računajući i onaj nama najbitniji – kakve su matematičke šanse Srbije?

Najveći broj simulacija je pokazao da će šampion zaista doći iz C grupe, ali ne Orlovi već njihov prvi rival Engleska. U 19,9 odsto slučajeva je Albion bio prvak.

Izabrane vesti

Nešto manje puta od Engleza na tronu su završavali Francuzi, 19,1 odsto puta, a prate ih Nemci (12,4 odsto), Španci (9,6 odsto) i Portugalci (9,2 odsto). Svi ostali su daleko iza.

To se podudara i sa predviđanjima Mozzarta, koji je za titulu Engleza dao kvotu 4,80, a prate ih Francuska sa 5,20, Nemačka sa 8,50 i Portugalija i Španija sa po 12,0.

Srbija je najveći broj simulacija završavala na trećoj poziciji u grupi, u 32,6 odsto slučaja. Nažalost, u 31,2 odsto bila je četvrta, drugo mesto je zauzela 25,8, a prva je bila tek 10,3 odsto puta.

Matematički gledano, najveća nam je šansa da budemo eliminisani u osmini finala. Tamo je se srpski tim našao u 56,2 odsto slučaja, a u četvrtfinalu 23 odsto. Moramo da napomenemo da je svaki tim barem jednu simulaciju okončao kao šampion, tako da i superkompjuter potvrđuje da postoji teoretska šansa da se izabranici Dragana Stojkovića vrate u Beograd sa krunom. Podsetimo, selektor Orlova je pre nekoliko dana na konferenciji za medije istakao da bi bio zadovoljan plasmanom u četvrtfinale.

Moderna tehnologija kaže da je, gledajući svih šest grupa, najizvesnije da prvo mesto među svojom konkurencijom zauzme Engleska. Čak 67,2 odsto puta je simulaciju C grupe Albion završavao na prvom mestu. Portugalci su u F grupi bili prvi u 59,5 procenata simulacija, Francuzi u D grupi 57,9, Nemci u A grupi 52,1, a Španci u B grupi 47,3 odsto.

Superkompjuter je procenio da je najveća šansa da novi šampion Evrope dođe iz D grupe. Tamo se Francuzima za prvo mesto daje procentualna šansa od 19,1, Holanđanima 5,1, Austrijancima 1,3, a Poljacima 0,8 odsto. Kvota u Mozzartu na to da će zaista neka od ove četiri selekcije da završi na tronu je 3,30.

Da ne dužimo previše, pogledajte sami kompletne rezultate 10.000 simulacija, pa nam napišite u komentaru da li vas oni iznenađuju i kakav rezutlat vi predviđate Orlovima.



tagovi

Evropsko prvenstvofudbalska reprezentacija Srbijereprezentacija EngleskeFudbalska reprezentacija FrancuskeFudbalska reprezentacija NemačkeFudbalska reprezentacija Španijereprezentacija Portugala

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara