(©MN Press)
(©MN Press)

Srbija se oprašta od Beograda: Pobeda kao zečija šapa za Katar

Vreme čitanja: 3min | sub. 24.09.22. | 10:23

Trijumf nad Švedskom čuva šanse za skok na prvo mesto

Biće neobično, do sada neviđeno. I nekako otužno. Pre 24 godine kada je Jugoslavija kretala na Svetsko prvenstvo u Francusku ispratila je krcata Marakana do poslednjeg mesta za stajanje u prijateljskoj utakmici sa Nigerijom. A, večeras i pored sve euforije, Orlovima skoro da neće imati ko da uputi aplauze, povike podrške, da dodatno raspali osećanje ponosa, zagreje srca, jer će zbog kazne UEFA Srbija dočekati Švedsku (20.45) pred gotovo praznim tribinama.

Biće tu devojčica i dečaka iz škola fudbala, koji će želeti da igrači čuju i njihovu podršku, ali pošteno rečeno, to je samo utešna nagrada za tim koji je zaslužio da mu ispraćaj u Katar bude u karnevalskom ambijentu. Spram dobrog raspoloženja koje vlada u zemlji uoči Mundijala.

Izabrane vesti

Kako je, tako je, fudbaleri Srbije su navikli da igraju pred (skoro) praznim tribinama, pa ko zna, možda im to bude i neka prevaga u meču sa Šveđanima, koji su došli u oslabljenom sastavu, a i bez preteranog takmičarskog naboja ili bar ne onolikog koliki ima srpski tim, jer do prvog mesta u Ligi nacija ne mogu.

Srbija će i večeras igrati sa imperativom pobede, pošto joj samo trijumf nad Švedskom garantuje da može u utorak veče u Oslu da se bori za prvo mesto u grupi i kartu za elitu, za Ligu nacija A. Za koju još niko ne zna kako će izgledati u narednom izdanju, jer se špekuliše da bi čak i južnoameričke reprezentacije mogle da učestvuju. To bi tek bio spektakl...

Pobedu žele Orlovi i kao oproštajni pozdrav od Beograda, kao talisman, zečiju šapicu u džepu za srećan put u Katar. Pre tri meseca Luka Jović je matirao Šveđane u Stokholmu (1:0), pa veruju u srpskom taboru da može i mora repriza da se napravi večeras. A, onda ponovo u Oslo, da se reprizira i trijumf nad Halandom i drugovima iz minulog baraža za Evropsko prvenstvo.

Najavio je selektor Stojković totalnu ofanzivu, juriš na dve pobede i da neće kalkulisati sa sastavom. Ono najbolje što ima ovog puta na raspolaganju, bez povređenih i suspendovanih, poslaće na teren. Njegova želja je da Srbija ostvari još jedan cilj koji je zacrtao: osvajanje prvog mesta u Ligi nacija. Mada je igrače probao da opusti prethodnih dana paralelnom porukom da neće biti tragedija ni ako ne uspeju. Zna se, ipak, šta je prioritet u drugoj polovini 2022. godine...

Piksijeva Srbija je naučila da igra do kraja. Tako je okrenula rezultat kući protiv Irske, tako je dobila težak meč u Azerbejdžanu, tako je slavila u Lisabonu iako je krenula od 0:1. I tako će igrati poslednje dve utakmice u Ligi nacija, jer dva trijumfa vode u elitni deo, u Ligu A. A, donose i drugi šešir u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Nije nezanemarljivo, pogotovo što šampionat kontinenta stoji već više od 20 godina kao rak rana našeg reprezentativnog fudbala.

Prijateljskih mečeva gotovo da više nema, sve se vrednuje, sve se boduje, sve ulazi u neku matematiku iz koje treba izvući najbolje što se može.

Orlovi se večeras opraštaju od Beograda, neće ga videti makar sa terena do polaska u Katar. Pa, neka bude slavljenički na semaforu, ako već neće biti truba i pesme...

LIGA NACIJA B - 5. KOLO

Grupa 4

18.00 (4.10) Slovenija (3.40) Norveška (1.95)

20.45 (1.95) Srbija (3.45) Švedska (4.00)



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeLiga nacijaDragan Stojković Piksi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara