©MN Press
©MN Press

Srbija istorijskog potencijala guši dok ne udavi, dijapazon poteza seže od Binića do Ronaldinja

Vreme čitanja: 3min | uto. 04.06.24. | 20:06

Fudbalerke dekaslirale Slovačku usred Trnave i matematički obezbedile plasman u doigravanje za Evropsko prvenstvo

Ne Orlice, već Crne Mambe. Ultimativno ofanzivni pristup ženske reprezentacije Srbije postao je konstanta i nešto što se ne viđa tako često u bilo kojoj uzrasnoj kategoriji. Izabranice Dragiše Zečevića konstantno jurišaju na protivnički gol, ne zadovoljavaju se sa dva ili tri u mreži rivala, a paralelno je primetno i preduzimanje korektivnih mera u branjenju sopstvene. Srbija je deklasirala Slovačku na gostovanju u Trnavi 4:0, a posebno impresivan nastup pružila je Jovana Damnjanović.

Igračica Bajerna dovela je našu reprezentaciju u vođstvo u 35. minutu tako što je oduzela loptu na sredini terena, trčala sprint od oko 40 metara i rutinski savladala golmana Slovačke. Jedna od najiskusnijih igračica Srbije nije podsetila samo na Dragišu Binića, već i na Ronaldinja. Nekadašnja članica Crvene zvezde najpre je fintom sa Kopakabane "strgla" čuvarku sa sebe, a zatim je filigranskim centaršutem uposlila Tilu Džej Vlajnić 2:0. Igrala je Srbija do kraja za svoju dušu, a u strelce su se upisale i Miljana Ivanović i Nina Matejić. Srbija je osvojila 10 od mogućih 12 bodova u dosadašnjem toku druge divizije kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i tako je sigurna u plej-ofu koji će igrati na jesen protiv neke od selekcija iz A divizije kvalifikacija.

Izabrane vesti

Pravo je uživanje gledati srpske fudbalerke u prethodnih godinu dana, a samo je srceparajući nedostatak sreće primera radi koštao izabranice Dragiše Zečevića promocije iz B u A diviziju Lige nacija. Nise izgubile na samopouzdanju, postale su samo gladnije istorijskoh uspeha i plasmana na prvi veliki turnir u istoriji seniorskog ženskog fudbala u Srbiji. Leta sledeće godine kontinentalna smotra biće održana u Švajcarskoj, a po svemu prikazanom ovaj tim ima kvalitet i stepen posloženosti da se u ovo vreme 2025. uveliko priprema za učešće u Cirihu, Bernu, Ženevi...

Vezale su srpkinje i treću uzastopnu pobedu u kvalifikacijama, pošto su savladale Izrael i Slovačku dva puta, dok su prethodno na startu remizirale protiv Škotske. Sistem je UEFA prilično zamrsila, jer će prva tri tima na tabeli od četiri u grupi (Srbija, Škotska, Slovačka, Izrael) u odlučujuću rundu kvalifikacija koja će se igrati na jesen, a tamo će im rivali biti prvi, drugi i treći timovi sa tabele iz grupa A divizije kvalifikacija. Važno je da Srbija zauzme prvo mesto u kvalifikacionoj grupi B divizije, da bi se u pomenutom dvomeču odluke sastala sa nekom selekcijom koja će biti treća u A diviziji kvalifikacija i time verovatno ( ne i nužno) poželjniji protivnik od prvoplasiranih i drugoplasiranih.

Okončale su majko-junsko okupljanje naše fudbalerke na perfektan način, a u preostala dva kola čeka ih borba sa Škotskom za prvo mesto u grupi. Trenutno Srbija i Škotska imaju po deset bodova, Slovačka, Izrael nula. Narednu utakmicu Orlice igraju protiv Izraela 12. jula na domaćem terenu, a onda će četiri dana kasnije gostovati direktnom konkurentu za prvo mesto. Sreće i iskustva jeste nedostajalo u prethodnom kvalifikaciom ciklusu za Svetsko prvenstvo, ali se sada čini da je došao red na istoriju, na odlazak na EURO. Ko god iz A divizije kvalifikacija bude rival Srbiji na jesen, biće mu jasno da se namerio na tim ogromnog srca, bez trunke mogućnosti da se preda.

B DIVIZIJA KVALIFIKACIJA ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2025 - ČETVRTO KOLO

Slovačka - Srbija 0:4

/Damnjanović 35, Vlajnić 55, Ivanović 87, Matejić 90+4/

Izrael - Škotska 0:5

/Tomas 14, 37, 74, 77, Kornet 86/


tagovi

Ženska fudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara