Marko Grujić na stranicama Berline Kuriera
Marko Grujić na stranicama Berline Kuriera

SRBI U LIGAMA PETICE: Tragični heroj Grujić i maestralni Kostić

Vreme čitanja: 5min | pon. 19.08.19. | 17:16

Dobar i Nastasić, kao i Rajković i Stefan Mitrović...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Srpski fudbaleri u Nemačkoj su u najboljoj formi. To posebno važi za Filipa Kostića koji je nastavio tamo gde je stao u prošloj sezoni. Medijski najzastupljeniji je bio Marko Grujić koji je bio i heroj i tragičar protiv Bajerna. Postigao je gol Nojeru kakav ni vrhunski strelci ne bi uspeli - koliko njih može da se pohvali da su predriblali tako hladno najboljeg golman sveta? - a onda napravio tešku glupust, pogotovo od kada postoji VAR, napravivši penal nad Levandovskim. Dobar je bio i Matija Nastasić dok je malo ispod njih bio Mijat Gaćinović. Luka Milivojević je podelio engleske izveštače, a Predrag Rajković i Stefan Mitrović su bili među najboljima u njihovom malom srpskom derbiju u meču Rems -Strazbur. Marko Dmitrović i Darko Brašanac nisu briljarali u Španiji.

Izabrane vesti

ENGLESKA

LUKA MILIVOJEVIĆ je podelio poprilično engleske izveštače sa utakmice Šefild Junajted - Kristal Palas. Istini za volju Luka nije odigrao meč za pamćenje, ali je svakako bio među manje lošim u redovima tima Roja Hodžsona. Naravno, od kapitena tima i posle prošlogodišnje sezone od Luke se očekuje da bude uvek među najboljima. Povratnik u reprezentaciju Srbiji dobio je ocene od nedovoljne petice do vrlo dobre sedmice. Dejli Telegraf je bio najstroži prema Luki ocenivši ga sa peticom, dok su mu Dejli Miror, Sun i Dejli Ekspres dali šesticu. Miror je slikovito obrazložio svoju ocenu da je Luka imao dobru poziciju iz slobodnog udarca ali da je njegov šut završio u živom zidu Šefida. Najdaražljiviji prema Luki bio je izveštač Tajmsa koji ga je ocenio sa vrlo dobrom sedmicom.

NEMAČKA

FILIP KOSTIĆ je odlično počeo novu sezonu. Bio je najbolji igrač Ajntrahta protiv Hofenhama sa Hineregerom kome je asistirao za pobedonosni gol. Naš reprezentativac je bio i u najužoj konkurenciji za tim kola Bundeslige, ali mu je mesto zauzeo Azar pošto su izveštači želeli da nagrade trijumfalan početak sezone Borusije iz Dortmunda. U svakom slučaju Kostić je od gotovo svih medija uključujući i najčitaniji Bild dobio odličnu dvojku.

MIJAT GAĆINOVIĆ nije bio na visini Filipa Kostića. Mijat se trudio ali nije bilo njegovo veče protiv Hofenhajma. U svakom slučaju i Gaćinović je uglavnom dobio prelazne ocene, uglavnom četvorku.

MATIJA NASTASIĆ JE dobro počeo sezonu u Šalkeu. Brojne glasine o promeni kluba tokom leta nisu poremetile srpskog defanzivca. Na premijernom meču protiv Borusije iz Mehengladbaha Matija nije bio ne samo najpouzdaniji stub odbrane tim iz Gelzenkirhena, već je bio i najbolji igrač. Nastasić je u zavisnosti od medija ocenjen sa odličnom dvojkom ili vrlo dobrom trojkom.

MARKO GRUJIĆ je, kako je to napisao Berliner Kurier, bio“tragični heroj meča” protiv Bajerna. Nemački listovi ističu da je Grujić prvo doveo u vođstvo Hertu 2:1 i bio među najboljiima u timu Ante Čovića, a da je onda doživeo “blek-aut” i napravio nepotreban penal nad Levandovskim koji nije promakao VAR-u. “Tragični heroj Grujić: Izvinite, faul za penal je baš bio nepotreban”, prenosi Berliner Kurier izvinjenje našeg fudbalera. Inače, Grujić je svojom hladnokrvnošću i spretnošću, ravnoj najboljim golgeterima, impresionirao dobar deo komentatora, savladavši Nojera, kao da je to najnormalnija stvar na svetu.

ŠPANIJA

MARKO DMITROVIĆ je bio solidan na gostovanju Ejbara protiv Majorke. Srpski golman ne snosi krivicu za dva primljena gola, od kojih je drugi bio delo njegovog suigrača Oliveire. Inače, Marko nije imao mnogo posla tokom meča i obavio ga je rutinski. Ipak, porez Eibara doprineo je da Dmitrović, kao i svi ostali igrači Eibara bude ocenjen sa jednom zvezdicom ili pikom od strane španskih sportskih dnevnika.

DARKO BRAŠANAC je debitovao sa pobedom u svom novom timu Osasuni i to na gostovanju protiv Leganjesa 1:0. Marko je igrao u ulozi ofanzivnog pleja iza leđa centarfora Avile. Ruku na srce Marko se nije najbolje snašao u toj ulozi, ali se videlo da postoji i veliki prostor za napredovanje. Od Marke i Asa, Brašanac je dobio po jednu zvezdicu odnosno pika.

LUKA JOVIĆ je debitovao u dresu Real Madrida. Ušao u je u igru  u poslednjih 10 minuta meča i nije ostavio značajniji trag. Međutim, treba imati na umu da igračima s njegovim karakteristikama treba više vremena da uđu u formu.

NEMANJA GUDELJ je debitovao u dresu Sevilje zamenivši Žordana u poslednjih 15 minuta igre protiv Espeanjola u Barseloni. Za Mundo Deportivo srpski igrač se dobro snašao u završnici meča i oni su mu dali dve zvezdice, dok su Marka, As i Sport bili malo stroži i ocenili su ga sa po jednom zvezdicom ili pikom, dok mu je Sport dao peticu. 

FRANCUSKA

PREDRAG RAJKOVIĆ je vrlo uverljivo počeo novu sezonu na golu Remsa. Pošto je sačuvao mrežu protiv Marseja na Velodromu, srpski čuvar mreže je ubeležio još jedan “clean sheet” u malim srpskim derbijima u Francuskoj. Istini za volju, za razliku od pobede nad Radonjićevim Marsejom, protiv Strazbura Stefan Mitrovića je stigao samo remi 0:0.  Kao i u prvom kolu, Rajković je i protiv tima iz Alzasa dobio prelaznu šesticu.

STEFAN MITROVIĆ je odigrao još jedan meč kapitenski u dresu Strazbura. Stefan je besprekorno komandovao odbranom i bio je među najboljima u svom timu, potvrdivši da je u dobroj formi na startu sezone.

MIHAILO RISTIĆ je popravio utisak protiv Bordoa u odnosu na premijerni meč u francuskom šampionatu protiv Rena, kada je bio ocenjen sa trojkom od Ekipa. Na gosotovanju protiv Žirondinaca Ristić se bolje snašao i dobio je uglavnom peticu ili šesticu od francuskih medija, uz konstataciju da je ono što se videlo protiv Bordoa pozitivan korak u odnosu na prethodni meč.

NEMANJA RADONJIĆ je ušao u poslednjih 15-ak minuta meč Marseja na gostovanju u Nantu. Nemanja je zamenio bledog Sara koji je bio najlošiji u redovima tima Viljaša Boaša, međutim nije uspeo da doprinese promeni rezultata ili igre svog tima, tako da je ostao ili bez ocene ili bez prelaznog učinka.


SISTEMI OCENJIVANJA U PET LIGA 

ENGLESKA, ITALIJA - od 5 do 10 (6 je prelazna), 3 i 4 se retko daju, kao 9 i 10. 

FRANCUSKA - od 3 do 10 ( 6 je prelazna ocena) 

NEMAČKA - od 5 do 1 ( 4 prelazna, 1 maksimalna ocena)

ŠPANIJA - zvedice ili pikovi od jedne do do tri (jedan je najslabija ocena) AS i Marka. Mundo Deportivo daje od jedne do 4 zvezdice, Sport ocenjuje od 5 do 10. 

Piše: Željko PANTELIĆ


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara