Filip Kostić
Filip Kostić

SRBI U LIGAMA PETICE: Kostić alfa i omega Ajntrahta, Marka hvali Luku Jovića: Gol u stilu velikog centarfora

Vreme čitanja: 6min | pon. 10.02.20. | 16:00

Dušan Vlahović kao „propovednik u pustinji“, Marko Grujić u krizi, Nemanja Maksimović bez padova u igri, Radonjić i Ristić propustili šanse

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Filip Kostić je bio apsolutno najbolji Srbin u najprestižnijim evropskim šampionatima  proteklog vikenda. Briljirao je protiv Augzburga i izabran u tim kola Bundeslige.

Izabrane vesti

Standardno dobru formu su potvrdili Nemanja Maksimović, Marko Dmitrović, Matija Nastasić, dok brine pad Nemanje Radonjića, Aleksandra Kolarova, Nikole Milenkovića i Marka Grujića.

ENGLESKA

LUKA MILIVOJEVIĆ nije bio na svom nivou na gostovanju u Liverpulu protiv Evertona i to je bio jedan od razloga poraza Kristal Palasa. I ovog puta je imao najveći broj uspešnih pasova, ali se videlo da nije u formi, kao i dobar deo tima Roja Hodžsona. Zato je uglavnom i ocenjen između neprelazne petice, koju mu je dao Tajms i prelazne šestice koju je dobio od Sana.

ITALIJA

ALEKSANDAR KOLAROV prolazi kroz veoma turbulentan period. Kapiten reprezentacije Srbije se vratio u startnu postavu Rome, ali nije uspeo da doprinese presudnije da njegov tim izbegne poraz. Kolarov snosi odgovornost za prvi primljen gol Đalorosih ali i za izjednačenje, autogol je došao posle njegovog centaršuta. Međutim, Kolarov je bio prilično nervozan tokom meča što je rezultiralo i prepirkom i gestovima između njega i navijača Rome. Bek Rome je ocenjen, kao i većina saigrača, od četiri do pet.

NIKOLA MILENKOVIĆ je podelio izveštače sa utakmice Fjorentina - Atalanta. Gazeta mu je dala prelaznu šesticu istakavši da je pojedine manje greške kompenzovao velikom borbenošću i zalaganjem. Korijere mu je dao neprelaznih 5,5, iako je priznao da Atalanta nije pretila preko njegovog dela terena u odgovornosti pripisujući mu nesigurnost u konstrukciji igre Fjorentine.

DUŠAN VLAHOVIĆ je takođe podelio izveštače. Gazeta ga je ocenila centrarfora Fjorentine šesticom, zapažajući da je jedini pokušavao nešto da uradi u drugom poluvremenu, ali da je bio kao „propovednik u pustinji“ dok su mu Korijere i Tutusport dali petice konstatujući da je bio previše nervozan kada je ušao u igru na početku drugog dela meča.

SAŠA LUKIĆ je bio jedini igrač sredine terena Torina koji je dobio prelaznu ocenu. Srpski reprezentativac je ocenjen šesticom, najviše zahvaljujući igri u prvom poluvremenu dok mu je zamereno da je i on ispario kada se rezultat protiv Sampdorije lomio.

Darko Lazović slavi sa igračima Verone pobedu nad Juventusom

DARKO LAZOVIĆ nije pružio najbolju svoju partiju protiv Juvea, ali je na kraju zaslužio za veliko zalaganje i požrtvovanje prelaznu šesticu, a Tutosport mu je čak dao i 6,5. Listovi su konstatovali da je Lazović, sve u svemu, uspešno držao teren imajući u vidu da su mu „klijenti“ bili Daglas Kosta i Kvadrado.

NENAD TOMOVIĆ je imao nedelju za zaborav protiv Sasuola. Srpski defanzivac je u ovoj sezoni, po pravilu, bio uvek najmanje loš ili najbolji u defanzivi SPAL-a, međutim protiv Sasuola je bio najlošiji akter. Nije samo prouzrokovao penal nad Bogom, već je morao i bolje da odreaguje kada je najbolji dribler Serije A postigao pobedonosni gol glavom. Tomović je listom ocenjen 4,5.

NIKOLA MAKSIMOVIĆ ima slabu utehu da je bio najamanje očajan u defanzivnoj liniji Napolija u porazu od Lećea. Nikola ne snosi odgovornost za primljene golove i šanse koje je imao tim Fabija Liveranija. Za razliku od saigrača koji su ocenjeni četvorkama, Maksimoviću je dodeljena petica.

IVAN RADOVANOVIĆ je dobio priliku protiv Kaljarija. Dolaskom Nikole na klupu Đenove, iskusni vezista je izgubio status startera, ali je u potpunosti opravdao poverenje. Ivan je uglavnom ocenjen 6,5, uz konstataciju da je bio uspešno iznenađenje pošto se verovalo da Nikola smatra da Šone i Radovanović ne mogu da igraju zajedno. Konstatacija izveštača je bila da se Ivan nalazio uvek na pravom mestu u pravo vreme.

ŠPANIJA

Darko Brašanac u buketu igrača Osasune

LUKA JOVIĆ je postigao gol u dresu Real Madrida posle 102 dana kako je to pedantno podvukao Mundo deportivo. Marka, veoma često vrlo stroga prema srpskom centarforu, ovoga puta je imala samo reči hvale. „Ušao je u igru i iskoristio priliku u stilu velikog golgetera“, zapazio je najznačajniji španski sportski dnevnik. Iako je igrao samo par minuta, španski izveštači su dali ocenu Joviću, dajući mu zvezdice i pikove, uglavnom dva kao Mundo deportivo.

DARKO BRAŠANAC je bio među najboljim igračima Osasune koji su se u prvom poluvremenu dostojno suprotstavili u Pamploni favorizovanom Real Madridu. Naš igrač je od katalonskih medija dobio prelazne ocene (Mundo deportivo dve zvezdice, Sport mu je dao šesticu), a od madridskih je ocenjen po jednom zvezdicom, odnosno pikom.

NEMANJA MAKSIMOVIĆ igra u standardno dobroj formi i može se reći da je jedan od retkih srpskih fudbalera u ovom momentu koji nema velike padove u igri. Stub veznog reda najprijatnijeg iznenađenje španskog šampionata je dobio tri zvezdice od Munda deportiva za svoju predstavu protiv Valensije u pobedi (3:0) dok su mu madridski As i Marka dali po dva pika odnosno zvezdice.

MARKO DMITROVIĆ je bio najbolji akter malog baskijskog derbija iako je njegov Eibar izgubio od Alvesa (1:2). Srpski čuvar mreže je najzaslužniji što je njegov tim ostao u meču do samog kraja. Marko je od Sporta dobio vrlo dobru sedmicu, od Marke i Asa zaradio dve zvezdice, odnosno pika.

NEMAČKA

Matija Nastasić

FILIP KOSTIĆ je potvrdio jednačinu: kada igra dobro Ajntraht Frankfurt pobeđuje. Naš vihorno krilo je dominiralo protiv Augzburga sa dve asistencije i dva gola. Od svih medija Filip je proglašen najboljim akterom meča uz ocenu jedan ili dva, i mnogi su ga stavili i u tim kola.

MIJAT GAĆINOVIĆ je odigrao veoma dobar meč, odnosno 67 minuta koliko je proveio na terenu. Nije bio na visini Kostića, ali je bio odmah uz njegovo rame o čemu svedoče i ocene koje su se kretale od dvojke, koju je dobio od Bilda do trojke, koju mu je dao Kiker.

MATIJA NASTASIĆ je ustalio formu i igra sa svojom poslovičnom sigurnošću u poslednjoj liniji Šalkea. Protiv Paderborna Nastasić je bio među najboljim igračima tima iz Gelzenkirhena i ocenjen je od Bilda, Kikera i ostalih medija dobrom trojkom.

MARKO GRUJIĆ je u krizi kao i njegova Herta. Srpski fudbeler je pružio još jednu bledu partiju protiv Majnca i zajedno sa Štarkom je ostao u svlačionici između dva polovremena. Marko je od svih izveštača sa Olimpijskog stadiona u Berlinu dobio peticu.

NEVEN SUBOTIĆ nastavlja da igra toplo-hladno, kao i njegov Union koji je zabeležio vrednu pobedu u Bremenu protiv Verdera (2:0). Subotić je bio solidan i pouzdan zaradivši dobru trojku.

FRANCUSKA

Stefan Mitrović

NEMANJA RADONJIĆ je propustio još jednu šansu koju mu je ukazao Viljaš Boaš. Srpski reprezentativac je po Ekipu bio najgori akter meča i dobio je četorku. Obrazlažući stav, izveštač francuskog lista je napisao da Radonjić nije uspeo da uđe u ritam utakmice i da nije uspevao da se snađe protiv kompaktne odbrane Tuluza. „Imao je samo jedan prodor vredan pažnje u završnici prvog poluvremena i ništa više vredno pažnje”, naveo je Ekip.

STEFAN MITROVIĆ je odigrao kapitenski za Strazbur protiv Remsa u kome nije bilo Rajkovića na golu i to se prilično osetilo imajući u vidu krajnji rezultat (3:0). Mitrović je od Ekipa dobio šesticu.

MIHAILO RISTIĆ nije, kao ni Nemanja Radonjić, iskoristio priliku koja mu se ukazala od prvog minuta protiv Sent Etjena. Mihailo je, barem po viđenju kolega iz Ekipa, bio najlošiji u redovima Monpeljea, uz kapitena Hiltona, ocenjen je četvorkom.

SISTEMI OCENJIVANJA U LIGAMA "PETICE"

ENGLESKA - od 5 do 10 (6 je prelazna), 3 i 4 se retko daju, kao 9 i 10;

ŠPANIJA - zvedice (pikovi) od jedne do tri (jedna je najslabija ocena) su ocene Marke i Asa, od jedne do četiri zvezdice (Mundo  deportivo), Sport  ocenjuje od 5 do 10;

ITALIJA - od 5 do 10 (6 je prelazna), 3 i 4 se retko daju, kao 9 i 10;

NEMAČKA - od 5 do 1 (4 prelazna, 1 maksimalna ocena);

FRANCUSKA - od 3 do 10 (6 je prelazna ocena)

Piše: Željko Pantelić


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara