Bernar Arno (©Reuters)
Bernar Arno (©Reuters)

Sprema se bum u francuskom fudbalu: Krasoov klub pada u ruke najbogatijeg čoveka na svetu!

Vreme čitanja: 2min | sre. 09.10.24. | 20:21

Porodica Arno na čelu sa Bernarom u saradnji sa Red Bulom namerava da kupi Pariz

Otkako je pao u ruke katarskih vlasnika Pari Sen Žermenu nema ravnog u Francuskoj. Od prethodnih 12 titula osvojio je deset i sve do večeras nije delovalo da će se skorije nešto značajnije menjati. Međutim, ove srede iz Francuske stiže vest koja bi u doglednoj budućnosti mogla da promeni reljef tamošnjeg fudbala.

Kako javlja Ekip, drugoligaš Pariz, za koji od letos nastupa i doskorašnji fudbaler Crvene zvezde Žan Filip Kraso, uskoro će dobiti nove vlasnike. Vrlo bogate vlasnike, koji nameravaju da ga odvedu u sam vrh francuskog fudbala. Reč je o francuskoj porodici Arno, najbogatijoj na svetu, koja će u saradnji sa Red Bulom – u prošlosti već sarađivali u Formuli 1 – preuzeti klub od Pjera Feraćija, sadašnjeg vlasnika.

Izabrane vesti

Feraći neće u potpunosti izaći iz kluba, ideja je da do 2027. godine zadrži 30 odsto akcija, Red Bulu će pripasti 15 odsto, dok će preostalih 55 otkupiti porodica Arno, koja će tako postati većinski akcionar kluba. I mada još nije poznato koliko će novca za pomenuti deo kolača morati da izdvoji, novac zapravo ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem za Arnoove, jer – imaju ga na pretek.

Otac Bernar, suosnivač, predsednik i izvršni direktor LVMH, najveće svetske kompanije za luksuznu robu, prema Forbsovoj listi iz 2024. godine najbogatiji je čovek na svetu, a njegovo trenutno bogatstvo procenjuje se na 233 milijarde dolara! Para, dakle, ima, i namerava da ih uloži u svoje novo čedo, sve kako bi ga uveo u društvo najvećih klubova u zemlji.

Kratkoročni plan je da Pariz već do kraja sezone obezbedi promociju u Ligu 1 – posle šest kola je lider Lige 2 sa maksimalnim učinkom, srednjoročni da se etablira kao stabilan prvoligaški klub, dok bi dugoročni uključivao borbu za sam vrh i plasman u evropska takmičenja. Da bi visoke ciljeve ostvario, Parizu će biti potrebna i finansijska injekcija, a pomenuti izvor navodi da će u novi vlasnici obezbediti između 100.000.000 – 200.000.000 evra te da bi već u zimskom prelaznom roku mogle da se osete određene promene sa pojačanjima ‘daleko iznad standarda Lige 2‘.

Pariz je i ovog leta pokazao određenu ambiciju na tržištu. Uspeo je da iz Sasuola dovede Maksima Lopeza, nekadašnjeg vezistu Fjorentine i Marselja, 1.500.000 evra izdvojio za Krasoov dolazak, a od zvučnijih imena u timu ima i Timotija Kolodžjedžaka, bivšeg štopera Liona, Sevilje, Menhengladbaha, Šalkea…

Pariz je, inače, osnovan 1969. godine, samo godinu dana pre Pari Sen Žermena. Međutim, samo tri sezone proveo je u elitnom rangu (1972/73, 1973/74, 1978/79), a otkako je poslednji put ispao levitirao je u nižim ligama. U Ligu 2 poslednji put se vratio 2017. godine i od tada je njen neizostavni deo. No, i to bi uskoro moglo da se promeni...



tagovi

Pariz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara