(Reuters)
(Reuters)

Spisak Švajcarske: Kostur je tu godinama, ali rupa u špicu iziskuje razna rešenja

Vreme čitanja: 4min | pet. 17.05.24. | 14:49

Stare snage Zomer, Akanđi, Rodrigez, Šer, Džaka, Šaćiri plus neka nova imena

Švajcarski selektor Murat Jakin je danas objavio širi spisak reprezentacije za predstojeće Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Jakin se odlučio za 38 imena od kojih će na konačnom spisku da ostane 24. Iako svaki selektor ima pravo da vodi 26 fudbalera na EP, Jakin će namerno skratiti psiak na 24 kako bi dva slobodna mesta ostala da čekaju Denisa Zakariju i Brela Emboloa koji su u trci sa vremenom da se oporave od povreda do početka prvenstva. Oni će propustiti kompletne pripreme i ako ne uspeju da se oporave, Jakin u Nemačku vodi 24 igrača.

Izabrane vesti

Na širem spisku su petorica golmana od kojih su dvojica vrhunska klasa i sigurni su putnici. Reč je o Janu Zomeru iz Intera i Gregoru Kobelu Iz Dortmunda. Treći golman će skoro sigurno biti Ivon Mvogo iz Lorijana. Jonas Omlin iz Menhengldbaha je odbio poziv jer ne želi da se bori za status trećeg golmana, pa su pozive da osete reprezentaciju i pripreme dobila dvojica golmana iz domaće lige.

U odbrani su tu dobra poznata imena i dugogodišnji reprezentativci koji imaju ogromno iskustvo zajedničkog igranja: Manuel Akanđi, Rikardo Rodrigez, Fabijen Šer, Silvan Vidmer i Niko Elvedi. Na spisku nema Eraja Džomerta, Valensijinog topera na pozajmici u Nantu za kojeg je selektor rekao da je bio razočaran utakmicom protiv Irske i da ga zato nije pozvao. Tu su još neka solidna imena sa solidnim iskustvom poput Kevina Mbabua, Ulisesa Garsije ili Sedrika Cajsigera, a svežu krv predstavljaju Leonidas Stergiju iz Štutgarta koji ima samo jedan nastup u A timu i trojica 20-godišnjih debitanata Albijan Hajdari, Orel Amenda i Brajan Oko iz Salcburga

U veznom redu je prvo ime kapiten Granit Džaka iza kojeg je fantastična sezona sa Leverkuzenom. Za njega i Manuela Akanđija, selektor Jakin je poručio da mogu da biraju da li žele da igraju prijateljske utakmice ili da odmaraju posle napornih sezona. Nema potrebe da ih gleda jer dobro zna njihove kvalitete.

Zakarijina povreda predstavlja problem za vezni red ali se u reprezentaciju vratio još jedan iskusan član, Stiven Cuber iz AEK-a. Tu su još “motori” Ebišer i Frojler koji su imali fenomenalnu sezonu sa Bolonjom. Jakin je potvrdio da garatovano mesto među putnicima na EP ima Vinsent Sijero, vezista Tuluza koji je nedavno sa 28 godina debitovao za reprezentaciju. Mesta bi trebalo da se nađe i za najboljeg igrača švajcarskog šampionata Filipa Ugrinića, kao i za najvećeg talenta tamošnje lige Ardona Jašarija koji je dogovorio transfer iz Lucerna u Briž. Problem će biti loša sezona Fabijena Ridera koji je prošlog leta prešao iz Jang Bojsa u Ren za 15.000.000 evra ali je pokazao jako malo.

Najveći problem za Švajcarce će da bude napad. Tačnije, centarfor. Na krilima znaju šta imaju u iskusnom Džerdanu Šaćiriju, već standardnim reprezentivcima Rubenu Vargasu i Renatu Stefenu, te Denu Endoju koji je takođe dao lep doprinos istorijskoj sezoni Bolonje.

Ali u vrhu napada je rupa… Pogotovo ako se Embolo ne oporavi.

Jakin na početku priprema neće moći da računa Nou Okafora koji sa Milanom mora da odradi “tezgu” u Australiji 31. maja. Nije pozvao ni Jang Bojsovog Sedrika Itena zbog slabe forme, ali ni veterana Harisa Seferovića koji je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima igrao malo i slabo. Zato su Švajcarci odlučili da naturalizuju Žoela Monteira iz kojeg je sjajna sezona u Jang Bojsima. Nedavno je dobio pasoš (iako je rođen i odrastao u Švajrcaskoj?!) i stekao uslove da zaigra za reprezentaciju.

Jakin je u špic pozvao Zekija Amdunija koji je igrao slabo u Barnliju ove i Andija Zećirija koji je bio još slabiji u Genku.

Zato je najveće iznenađenje na Jakinovom spisku 27-godišnji debitant Kvadvo Dua. Momak rođen u Londonu je prošao Jang Bojsovu školu ali nikad nije dobio pravu šansu u prvom timu. Išao je zaobilaznim putem kroz manje švajcarske klubove, prošlu sezonu proveo u nemačkoj Cvajti a ove ostavio jako dobar utisak igrajući za Ludogorec.

ŠIRI SPISAK ŠVAJCARSKE

Golman: Jan Zomer (Inter), Gregor Kobel (Borusija Dortmund), Paskal Lorec (Lucern), Ivon Mvogo (Lorijan), Marvin Keler (Jang Bojs)

Odbrana: Manuel Akanđi (Mančester Siti), Orel Amenda (Ajntraht Frankfurt), Niko Elvedi (Borusija Menhengladbah), Ulises Garsija (Marselj), Albijan Hajdari (Lugano), Kevin Mbabu (Augzburg), Brajan Oko (Salcburg), Bećir Omeragić (Monpelje), Rikardo Rodrigez (Torino), Fabijan Šer (Njukasl), Leonidas Stergiju (Štutgart), Silvan Vidmer (Majnc), Sedrik Cajsiger (Volfzburg).

Vezni red: Mišel Ebišer (Bolonja), Uran Bislimi (Lugano), Remo Frojler (Bolonja), Ardon Jašari (Lucern), Fabijan Rider (Ren), Vinsent Sjero (Tuluz), Filip Ugrinić (Jang Bojs), Granit Džaka (Bajer Leverkuzen), Denis Zakarija (Monako), Stiven Cuber (AEK)

Napad: Zeki Amduni (Barnli), Kvadvo Dua (Ludogorec), Brel Embolo (Monako), Žoel Monteiro (Jang Bojs), Den Endoj (Bolonja), Noa Okafor (Milan), Džerdan Šaćiri (Čikago), Renato Stefan (Lugano), Ruben Vargas (Augzburg), Andi Zećiri (Genk)

 


tagovi

reprezentacija ŠvajcarskeMurat JakinEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara