©Reuters
©Reuters

Spektakl u Amsterdamu: Holandija mogla da razbije Nemačku, na kraju morala da čupa bod

Vreme čitanja: 4min | uto. 10.09.24. | 22:00

Sjajan meč u drugom kolu grupne faze elitne divizije Lige nacija na Johan Krojf Areni završen bez pobednika – 2:2

Mogla je da slavi ubedljivo, da praktično razbije Nemačku, ali je na kraju Holandija morala da čupa bod. U spektakularnom meču drugog kola elitne divizije Lige nacija favoriti Grupe 3 podelili su plen na Johan Krojf Areni te sa jednakim šansama (po četiri boda) nastavljaju borbu za prevlast u grupi - 2:2 (2:1).

Selekcija Ronalda Kumana naterala je goste na kapitulaciju posle svega 109 sekundi, brže nego bilo ko drugi u poslednjih pola veka, a do odlaska na odmor mogla i da ih dotuče. Bili su Nemci na konopcima, jedva dolazili do daha, a onda im je Matijs de Liht (još) jednom greškom dao veštačko disanje, potpuno ih vratio u život, a svoj tim doveo u situaciju da mora da juri zaostatak. Srećom po njega, uspeli su Holanđani da ga nadoknade...

Izabrane vesti

Imale su Lale početak iz bajke, još bolji nego u utakmici sa Bosnom i Hercegovim kada su u 13. minutu stigle do vođstva. Večeras već u – drugom! I to akcijom iz fudbalskih udžbenika, u tri poteza. Brajan Brobi je dugu loptu odložio grudima na sredini terena navukavši na sebe obojicu protivničkih štopera, a Rajan Gravenberh pravovremenim dodavanjem u prazan prostor spojio sa golom Tidžanija Tejndersa, koji je udarcem ispod Mark Andrea ter Štegena stigao do gola na drugoj uzastopnoj utakmici, ukupnu trećeg u dresu sa nacionalnim grbom.

Rani gol kao da je ošamutio Nemce, kojima je više od pola sata bilo potrebno da se oporave od početnog šoka. Nije ih bilo nigde. Holandija je dominirala, napadala u talasima, stvarala šanse – vrlo dobre šanse - i bez preterivanja mogla da ode na odmor sa tri gola prednosti. Na kraju je pauzu dočekala sa minimalnim zaostatkom…

Prvu priliku da nokautira gostujuću reprezentaciju imao je Denzel Damfris posle četvrt časa igre. Ostavili su ga Nemci samog na desetak metara posle centaršuta Ćavija Simonsa, ali je fudbaler Intera glavom šutirao pored gola. Narednu šansu propustio je baš Simons, posle još jednog majstorskog dodavanja Gravenberha, koji je kao i protiv BiH bio jedan od najboljih fudbalera Holandije. Međutim, otišao je vezista Pari Sen Žermena na pozajmici u Lajpcigu preširoko, traljavo šutirao slabijom levom nogom i tako značajno olakšao zadatak Ter Štegenu…

Morao je u smiraj prvog dela golman Barselone još jednom da reaguje, tada odbranivši udarac Kodiju Gakpu. Večeras sjajni Brobi je ‘poneo‘ Džonatana Taa na leđima nekoliko metara, a zatim odložio loptu za napadača Liverpula, koji je šutirao pravo u Ter Štegena. Ispostavilo se da se aktivirao iz ofsajda, mada je prilika u kojoj se našao potvrdila superiornost Holanđana u odnosu na rivala, koji sve do tog 37. minuta nije uputio udarac u okvir gola. A, onda iz prve prave prilike bum – 1:1!

U trenucima kada nisu mogli da dođu do šanse, Nemcima je jednu ponudio Matijs de Liht. Štoper Mančester Junajteda, čija je greška kumovala jednom od golova BiH na prethodnom meču, poslao je neprecizan pas u opasnoj zoni (Kuman ga na poluvremenu zamenio), Džamal Musijala ga je presekao i Nemci su za tili čas došli do prilike. Udarac Florijana Virca uspeo je da odbrani Bart Verbrugen, ali je na odbitak natrčao i prvencem u dresu seniorske reprezentacije izjendačio rezultat.

A, onda hladan tuš za domaćina, u nadoknadi prvog dela Nemci su preokrenuli! Robert Andrih je poslao dijagonalu na levi bok, David Raum je vratio loptu pred gol, Undav je uz malo sreće poslao na drugu stativu, a tamo Jozua Kimih umakao defanzivcima Holandije i spakovao loptu u mrežu.

Međutim, Holandija je odgovorila ekspresno po povratku sa pauze. Samo pet minuta igre u nastavku bilo joj je dovoljno da ponovo izjednači, a veliki posao i ovog puta odradio je Brobi koji je na leđima poneo i Nika Šloterbeka i zatim zavrnuo loptu pred gol za Denzela Damfrisa, kojem nije bilo teško da je ubaci u gol sa tri metra.

Na žalost neutralnih ljubitelja fudbala, pa i onih na tribinama, a na sreću dvojice selektora, njihovi puleni nedugo posle četvrtog gola uspeli su da se stabilizuju. Zaigrali su i jedni i drugi opreznije, kao da su se zadovoljili remijem pa u nastavku gotovo da nisu ni pretili.

U drugom meču iste grupe na Puškaš Areni u Budimpešti Mađarska i Bosna i Hercegovina takođe su podelile bodove, doduše u dosta nesadržajnijoj utakmici završenoj bez golova.

LIGA NACIJA - ELITNA DIVIZIJA, 2. KOLO

Sreda

Holandija - Nemačka 2:2 (1:2)

/Rejnders 2, Damfris 50 - Undav 38, Kimih 45+3/

Mađarska - BiH 0:0



tagovi

reprezentacija HolandijeFudbalska reprezentacija NemačkeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara