Nemanja Maksimović (©AFP)
Nemanja Maksimović (©AFP)

Maksimović - Arambari, granitno savršenstvo

Vreme čitanja: 2min | pet. 28.02.20. | 15:31

Tihi heroji odličnih partija Hetafea

Hetafe je u dvomeču sa polufinalistom prošlogodišnje Lige šampiona Ajaksom pokazao da na njega više ne može da se gleda kao na iznenađenje. Sada je to već oformljen, stabilan tim koji konstantno pruža partije na visokom nivou. Na sinoćnjem meču španski tim je iz pakla “Johan Krojf“ arene iščupao iskusni napadač Haime Mata, ali teško da bi Hetafe prošao u narednu fazu da nije bilo tandema na sredini terena Nemanja Maksimović - Mauro Arambari.

Par vezista jedan je od najborbenijih na starom kontinentu, neumoran, kao po pravilu sa najviše pretrčanih kilometara u nogama. Kostur su tima Hozea Bordalasa koji bi se raspao da nije doprinosa Hetafeovih “blizanaca“. Obojica gaje isti stil igre, sličnog su uzrasta (Maksimović 25, Arambari 24 godine) i ponekad ih je vrlo teško razlikovati na terenu. Bordalas je uspeo da obojici pruži sličnu minutažu ove sezone, pa je Maksimović na terenu proveo tek koji minut više od Arambarija – 2.480 naspram Urugvajčevih 2.418.   

Izabrane vesti

Tržišna vrednost dvojice vezista rasla je uporedo sa nastupima koje su pružali  od dolaska u španski klub. Prema Transfermarktu, sajtu specijalizovanom za procenu vrednosti fudbalera, srpski reprezentativac je od dolaska iz Valensije duplirao vrednost i njegova cena je sa 10.000.000 evra, koliko je plaćen Slepim miševima, skočila na projektovanih 20.000.000. Istu vrednost u ovom trenutku ima i Arambari s tim da je Urugvajac u klub stigao za oko 2.000.000 evra iz urugvajskog Boston Rivera.

To poskupljenje nije ni malo slučajno. Nastup pomenutih fudbalera Hetafea protiv holandskog tima nije prošao nezapaženo i njihova vrednost će samo nastaviti da raste. Dvojica defanzivnih vezista su neprestanim trčanjem iscrpela Donija van de Beka i nešto mlađe Rajana Gravenberha i Karela Ejtinga. Van de Bek je konstantno upućivao pritužbe grčkom sudiji Tasosu Sidiropulosu zbog grube igre Maksimovića i Arambarija koji nisu Holanđaninu dozvoljavali da diše. Rezultat - jedna od najslabijih partija fudbalera koga želi “pola Evrope”.

Srbin je odavno već standardan u reprezentaciji, dok se javnost u Urugvaju još  pita zbog čega Arambarija nema na spisku selektora Oskara Tabareza. Jedan od razloga mogao bi da bude to što južnoamerička selekcija na njegovoj poziciji ima mnoštvo fudbalera koji nastupaju u klubovima sa jačim renomeom - Fede Valverde (Real Madrid), Lukas Toreira (Arsenal), Matijas Vesino (Inter), Rodrigo Bentankur (Juventus) - što svakako ne bi trebalo da bude jedini kriterijum.

Do tada će Amarbari morati da se fokusira na partije u Hetafeu, gde sa jednom vrstom klona u liku Maksimovića čini granitni zid  ispred poslednje linije odbrane koji je izuzetno teško probiti. Ajaks se poslednji suočio sa njim. Videli smo kako se proveo.

(FOTO: ©AFP)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara