Bilijeva trojka ili Mozlijevo zakucavanje?

Vreme čitanja: 6min | ned. 16.02.20. | 09:00

Vreme je za novi večiti okršaj, samo 12 dana posle prethodnog u ABA ligi, oba tima ulaze u meč iz paklenog rasporeda

(Od specijalnog izveštača Mozzart Sporta u Nišu)

Mnogi su najavljivali pre starta Kupa Radivoja Koraća večiti derbi u finalu, želje su im uslišene. Ruku na srce, Partizan i Crvena zvezda se nisu prošetali do finala kao nekih ranijih godina, ali će se treći put uzastopno boriti za čuvenu Žućkovu levicu u niškom Čairu, gde nas očekuje spektakl pred krcatim tribinama (Arena sport 1, 21.00).

Izabrane vesti

Biće ovo drugi okršaj večitih rivala u svega 12 dana. Podsetimo se, pre dva kola ABA lige Crvena zvezda je zabeležila važnu pobede u borbi za plasman u plej-of. Taj duel može da ponudi određene putokaze u kom pravcu bi sve moglo da ode večeras, ali je jasno da je Kup specifično takmičenja u odnosu na ono na Jadranu i da će treneri dosta računa voditi o minutaži. Iza oba sastava su iscrpljujući mečevi polufinala. Partizan ima manje od 24 sata da se regeneriše, dok će Zvezda imati tek koji sat više. Svakako, to nije dovoljno da se taktički u potpunosti spremi utakmica, ali su Dragan Šakota i Andrea Trinkijeri i pred početak turnira bili svesni šta ih očekuje.

Zvezda je sinoć daleko više "namučila" navijače, pošto se činilo da je na rubu šokantne eliminacije od Mege. Loše su košarkaši Crvene zvezde igrali u reketu, dopustili Marku Simonoviću da se razigra, počeli su da ga prate i ostali saigrači, pa je pred timom Dragana Šakote bio sve teži posao kako se ulazilo u završnih nekoliko minuta.

Ponovo je, kao i više puta tokom sezone, Bili Beron iskočio kao "meč viner" i potvrdio epitet najkorisnijeg igrača utakmice. Trojkom sekund do kraja, Amerikanac je potvrdio da je čovek za velike stvari, pošto je Zvezdu još jednom spasio neuspeha onda kada apsolutno ništa nije polazilo od ruke.

Premotajmo film samo 12 dana unazad. Partizan je u večitom derbiju pred Zvezdinom publikom imao solidnu prednost, grabio ka pobedi vrednoj prvog mesta na tabeli, sve dok na teren nije kročio Bili Beron. Amerikanac je postigao nekoliko neverovatnih koševa, zaslužio ovacije kakve se retko doživljavaju, a utakmicu završio sa čak 26 poena (6/10 za dva, 2/5 za tri) za ukupan indeks od čak 31. Blistao je Bili i sinoć, uz Kevina Pantera jedini bio raspoložen da pokrene stvari u pravom smeru u Zvezdi, pa je susret okončao sa 18 poena (3/5 za dva, 4/7 za tri).

Nemoguće je ne odati se utisku da, iako Zvezda realno gledano ima veći odabir igrača na centarskim pozicijama, uvek zavisi od toga šta će uraditi bekovi. Već utakmicama unazad pokazalo se da ishod zavisi od toga da li će Bili Beron i Kevin Panter imati dan, što nikako ne može da raduje Dragana Šakotu pred finale sa Partizanom.

Jasno je da gust raspored (ovo će biti sedma utakmica Zvezde u 14 dana) predstavlja veliko opterećenje za sve, ali čudno deluje da Beron i Panter koji na terenu provode gotovo čitavu utakmicu pruže daleko bolju partiju od nekoga ko ima ograničenu minutažu. Ruku na srce, ni Braun ne deluje kao onaj "stari", koji je nosio Zvezdu do brojnih pobeda u Evroligi, što je pokazao sinoć protiv Mege završiši meč bez poena uz 0/6 iz igre.

Može se reći da je unutrašnja linija crveno-belih poslednji put radila na adekvatan način baš na večitom derbiju protiv Partizana. Posle toga usledila je pobeda protiv Panatinaikosa (ostvarena najviše zahvaljujući lucidnosti Stratosa Perperoglua, koji nije sa timom na Kupu), neprijatni porazi protiv Himkija i Mornara, gde baš ništa nije išlo od ruke, a zatim je na red došao i Kup.

Baš zbog toga, sve navodi da će najveći teret na pleća primiti Bili Beron, Kevin Panter i Lorenzo Braun. Naravno, to može da bude mač sa dve oštrice, pošto bi moglo da krene potpuno nizbrdo ukoliko šut za tri poena ne bude služio Zvezdine bekove. Očekuje se da timovi češće završavaju napade, pošto će im to biti treći duel u svega četiri dana i snage za borbu pod košem biće manje.

Uzmimo potom u obzir Partizan, koji je takođe posle nešto veće borbe i bolje odigranog drugog poluvremena savladao FMP iz Železnika. Pred meč sa sastavom Vlada Jovanovića naglasili smo da crno-beli ove sezone imaju "tim", hemiju koja ih drži iznad vode čak i kada svim misle da brod kreće da tone.

Baš to su pokazali na delu protiv Pantera. Iako su na poluvremenu imali solidan zaostatak, pokazali su u nastavku kako izgleda ginuti za svaku loptu, igrati sa velikom energijom, podizati publiku na noge. Činio je to najvše Rade Zagorac, rasplamsao atmosferu i Vil Mozli zakucavanjima, ali je Kori Volden odradio možda i ključnu ulogu i ne samo zbog učinka u polufinalu podneo kandidauru za jednog od najboljih igrača sezone.

Navijači Partizana neće Koriju zaboraviti partiju iz Bolonje kada je u fantastičnom meču savladan Virtus, neće zaboraviti ni sa kojom je snagom igrao prethodni derbi. Ssvestan je koliko Grobari znači pobeda nad večitim rivalom.

Slično kao i Zvezda, Partizan je imao težak raspored pred dolazak u Niš. Prethodna sedmica se za crno-bele mogla opistati kao prolazak kroz tri kruga pakla, počevši od derbija u dvorani "Aleksandar Nikolić", potom i puta u Bolonju na megdan Virtusu, a na koncu utakmica sa Budućnošću. Ova naredna je prolazak kroz dodatna tri, kao da je sve pisao čuveni Dante Aligijeri, pa je tako četvrtfinale donelo uzbudljiv susret sa Borcem rešen u poslednjem minutu, potom duel sa FMP-om gde se morao juriti zaostatak sa poluvremena, a nedelja znači i novi okršaj sa Zvezdom.

Iako se činilo u petak da će ovaj put proći sa "žrtvom" za tim Andree Trinkijerija, to se nije desilo. Povredio se Stefan Birčević na meču sa Borcem, izašao sa terena u prvom kvartal, otišao na snimanja, ali je 24 sata kasnije ponovo bio na igralištu i uz Korija Voldena pružio ponajbolju partiju u Partizanu. Iako ponovo nije bilstao u odbrambenim zadacima, gde ima dosta prostora da napreduje, Birčević je pogodio važne poene, kojima je crno-bele održavao u životu.

Daleko od toga da je to najbolja igra Partizana i da je maksimum dostignut. Bitno je naglasiti da se pod hitno moraju popuniti "rupe" i "rupice" u reketu, kako bi crno-beli ostali konkurentni u borbi za trofej Žućkove levice, tako i u Evrokupu i ABA ligi.

Zbog toga se čini da će derbi biti poseban, uostalom, kao i svaki koji se igra na Kupu Radivoja Koraća. Naglasio je juče na konferenciji posle meča Novica Veličković da su ovo jedini "pravi" derbiji, gde navijači obe strane imaju priliku da bodre svoj tim, pošto smo svedoci da godinama unazad Partizan i Zvezda u Beogradu igraju duele sa ljutim protivnikom isključivo pred svojim navijačima.

Ostaje nam samo toliko "sažvakana" priča o tome ko će uspeti da se izbori za prevlast pod košem u večitom derbiju. Sa jedne strane će večeras biti ljubimac navijača crno-belih, Vil Mozli, kome će pomagati Novica Veličković i ostatak kompanije, dok će na drugoj strani centarsku liniju voditi Džejms Gist zajedno sa Markom Jagodićem Kuridžom i drugim košarkašima. No, sve ukazuje da tu neće biti napravljena neka veća prevaga.

Opet je moguće da borba za trofej ode na jednu loptu i da nas sačeka šut za pobedu. Na jednoj strani mogao bi da ga uzme Bili Beron, dok bi na drugoj "mandarinu" mogli da odapnu Markus Pejdž, Rade Zagorac ili Stefan Birčević. Odnosno, ko bude bio staloženiji kada se sve bude rešavalo.

Razlike su zaista . Gotovo da ne postoje. O derbiju se malo šta novog može dodati... Samo valja uživati. Beronova trojka ili Mozlijevo zakucavanje? Videćemo šta će biti jače večeras u Nišu.

Foto: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara