Gus Til (Reuters)
Gus Til (Reuters)

Spartak se opet rešio najskupljeg promašaja u istoriji, srpski trener mu nudi mesto u reprezentaciji

Vreme čitanja: 3min | pon. 31.05.21. | 19:36

Rusi jedva čekali da mu vide leđa, Srbin ga zove u Afriku

Pre dve godine, Spartak iz Moskve je razbio klupsku kasu i doveo talentovanog holandskog vezistu Gusa Tila kao najskuplje pojačanje u klupskoj istoriji.

Za mnoge je bilo iznenađenje kada su Moskovljani platili AZ Alkmaru čak 18.000.000 evra za Tilov transfer ali delovalo je da vredi i da je u pitanju veliki potencijal. Mladić je tada imao 21 godinu, već tri sezone staža za AZ Alkmar u holandskoj Erediviziji, a debitovao je i za reprezentaciju Holandije pod vođstvom Ronalda Kumana u meču protiv Portugalaca. Verovali su u Spartaku da je Gus Til vredan velikog ulaganja. Taj transfer rekord je i dalje na snazi u moskovskom klubu…

Izabrane vesti

Ali se ispostavio kao najskuplji promašaj u klupskoj istoriji.

Hladna Moskva i rusko prvenstvo nikako nisu legli Tilu. Odigrao je 24 utakmice, postigao dva gola i upisao tri asistencije. Počeo je sezonu kao starter ali se mučio, nije oporavdao očekivanja i posle pola godine je postao puki rezervista koji često nije ni ulazio u igru.

Posle samo godinu dana, Spartak ga je pozajmio nemačkom bundesligašu Frajburgu u kojem je proveo minulu sezonu. Ali ni tamo nije opravdao očekivanja. Odigrao je samo sedam utakmica, nije upisao ni gol, niti asistenciju i vrlo brzo je prebačen u B tim Frajburga koji se tkamičio u četvrtoj ligi. Čak ni tamo nije pravio razliku. Normalno, Nemci su odlučili da ga ne otkupe i nedavno su ga vratili Spartaku.

A u Moksvi nisu znali šta će sa njim i jedva su čekali da ga se opet reše.

Javio se Fajenord sa željom da pozajmi Tila. Novi trener Arne Slot je bio asistent Jonu van den Bromu u AZ Alkmaru kada je Gus Til zablistao pre nekoliko godina. Zato je rešio da mu pruži novu šansu i da pokuša da mu oživi karijeru. Fajenord je dogovorio pozajmicu Tila s opcijom kupovine. Ostaju još samo lekarski pregledi da se posao i službeno potvrdi.

Za sve tri strane je to dobra situacija. Za male pare će dobiti igrača koji bi mogao da zablista, a Til će imati šansu da rehabilituje karijeri u ligi i ambijentu u kojem je pružao najbolje partije. Na kraju, i Spartak ga se rešio sa nadom da će u leto 2022. da izvuče makar deo uloženih sredstava u njega.

I dok Slot veruje da može da oživi Tilovu klupsku karijeru, jedan srpski trener veruje da može lansirati Tila na reprezentativnom planu.

Mićo Sredojević je selektor reprezentacije Zambije i potvrdio je da želi da vidi Tila u svojoj selekciji. Već mu je uputio poziv da promeni fudbalsko državljatsno. Til je rođen u zambijskom gradu Samfija gde je njegov otac radio za jednu holandsku kompaniju. Ima državljantsvo ove afričke države, a kako je za Holandiju upisao samo jednu utakmicu, ne postoje pravne prepreke da zaigra za Zambiju.

“Kontaktirali smo ga. Videćemo šta budućnost nosi. Predočili smo mu da imamo talentovanu ekipu koju će biti uživanje gledati. Bila bi velika stvar za naše mlade igrače da igraju u istom timu sa Patsonom Dakom, Gusom Tilom, Enokom Mvepuom, Fešnom Sakalom…”, rekao je Sredojević.


tagovi

Gus Tilreprezentacija ZambijeMićo Sredojevićletnji prelazni rok 2021

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara