Rodri, Karvahal i Vinijus (©Reuters)
Rodri, Karvahal i Vinijus (©Reuters)

Španske debate o Zlatnoj lopti: Vinisijusa niko ne voli, Karvahal nije gazda, onda mora biti Rodri?

Vreme čitanja: 6min | ned. 15.09.24. | 09:33

Džuda Belingema skoro da ne pominju, za Jamala kažu da je još mlad, Embape i Haland imaju svoje adute za nominacije, ali da li i za nešto više od toga?

Za nešto više od mesec dana znaćemo ko je najnoviji osvajač Zlatne lopte – u sezoni u kojoj je, prvi put posle 21 godine, okončana rasprava o tome da li je zaslužuju Mesi ili Ronaldo – ko je bio bolji, ko je oštećen, a ko favorizovan. U godini u kojoj se vodi veoma otvorena bitka, ali deluje da niko nije blistao dovoljno da bi mogao da ubedljivo odnese zvanje najboljeg igrača 2023/2024.

Španci imaju dvostruki interes za ovogodišnje izdanje trofeja. Pored standardnih klupskih kandidata, sa spiskom koji i ove godine predvodi Real Madrid sa sedmoricom fudbalera (Belingem, Valverde, Kros, Vinisijus, Karvahal, Ridiger i Embape), među prvih trideset pojavilo se i dosta domaćih fudbalera. Za razliku od prošle godine kada se na listi nalazio samo Rodri, ili pretprošle u kojoj uopšte nije bilo španskih kandidata, zahvaljujući sjajnom nastupu na Evropskom prvenstvu, sada ih je čak šestorica: sam Rodri, zatim Dani Karvahal, Niko Vilijams, Lamin Jamal, Dani Olmo i Alehandro Grimaldo.

Izabrane vesti

Motori se zagrevaju, a sa njima i polemika. Fudbalski Oskar nije uvek pravedan, i nije nikad po svačijem ukusu.

Embape, Haland, Belingem“, nabrajao je Kristijano Ronaldo na svom Jutjub kanalu kandidate za ovu i naredne sezone...

Vinisijus?“, upitao ga je Rio Ferdinand, da bi Ronaldo prešao preko Brazilca kao da uopšte nije čuo njegovo ime, i zaključio svoju listu sa Laminom Jamalom.

Nije šteta ni ako ne dobije? (©Reuters)Nije šteta ni ako ne dobije? (©Reuters)

Istina je da se Vinisijusu daju najveće šanse za ovogodišnji trofej. Ali i da mu to mnogi ne priznaju.

Ako ga osvoji, dobro je. Ali ako ga ne osvoji, to neće biti velika nepravda“, izjavio je pre nekoliko dana legendarni Đalminja u intervjuu španskim medijima.

Sa jedne strane nedostatak podrške je logičan, jer Kanarinja nije videla ni deseti deo učinka koji Brazilac ima u Realu, ali ipak upada u oči da se zemljaci ne zalažu za njega. Đalminja je čak dodao da mu se ne čini da je Vini toliko žrtva rasizma, koliko mržnje uperene protiv njega samog.

I problem leži upravo u tome. Poluizazivačko, polunespretno ponašanje nije mu donelo mnogo prijatelja. A od prošle godine žiri Frans Fudbala ceni, između ostalog, i fer plej. I premda mu je to donelo priznanje Sokrates, vanfudbalske teme kao što je – izazivačka i nespretna – borba protiv rasizma, mogu i da ga znatno oštete. Izjava da Španiji treba da se oduzme Mundijal čije će se finale igrati na stadionu “Santjago Bernabeu”, bila je šamar u lice cele zemlje u kojoj živi i igra, ali, što je važnije, sigurno se nije dopala ni Florentinu Peresu.

Vini je odsutan, sezona je počela loše, a astronomska ponuda iz Saudijske Arabije, dolazak Embapea koji pre ili kasnije mora da postane vladar Reala i uvrede sa tribina koje, realno, nikada nisu utihnule, dovoljni su da ga izbace iz ravnoteže. A tome se dodaje svest da za Zlatnu loptu ove godine ima realnu šansu, dok su sledeće veoma upitne.

Najveći Vinisijusov rival (i sušta suprotnost) je Rodri – osvajač Premijer lige sa Mančester Sitijem i MVP Evropskog prvenstva, pride vlasnik pehara Superkupa Evrope, klupskog mundijala i Komjuniti Šilda, stub oslonac Gvardiolinog tima i mlade španske reprezentacije.

Samo je jedan Španac u istoriji fudbala osvojio Zlatnu loptu, što je neverovatno za zemlju tog ranga u klupskom i u reprezentativnom fudbalu. Nedavno preminuli Luis Suares Miramontes proglašen je najboljim igračem sveta davne 1960. godine. Prestiž im spasavaju samo žene, jer je Aleksija Puteljas je dva puta podigla ovaj trofej, a prošlogodišnja pobednica je bila Aitana Bonmati.

Rodri je, u svom skromnom stilu, aludirao upravo na to. U intervjuu ESPN-u, osvrnuo se na Ćavija i Andrea Inijestu, koji nisu nagrađeni, bez obzira na uspehe Barselone i osvojeni Mundijal, i dodao da bi bilo lepo videti Španca sa Zlatnom loptom, da bi to bilo dobro za fudbal i dobro za zemlju.

A to mogu biti ja ili Dani Karvahal“, dodao je. 

Ako govorimo o kolektivnim uspesima protekle sezone, istina je da Karvahal jedini ima osvojenu Ligu šampiona i Evropsko prvenstvo, uz Primeru i Superkup Španije. Domaći mediji već odavno spominju njegovo ime, mada ni sam bek Reala u to ne veruje.

Bilo bi mi drago čuti svoje ime, ali već sama činjenica da sam među kandidatima je trijumf“, bio je iskren Karvahal.

Odbrambeni igrači teško dobijaju Zlatnu loptu – žale se Španci. Ali problem nije u tome. Bez obzira na osvojene trofeje sa klubom i reprezentacijom, Karvahal je imao važnu, ali ne i ključnu ulogu na tom putu.

Konačno, Belingema, na poluostrvu, svi vide među prva tri ili četiri kandidata, ali se njegovo ime spominje ovlaš, i kampanja po medijima praktično ne postoji. Realovi navijači su uglavnom podeljeni između Vinisijusa i Karvahala, a izgleda da se ni sam Belingem ne brine preterano o vlastitoj kandidaturi.

Uvek sam mislio da je Zlatna lopta za napadače, za atraktivne fudbalere. Mogu da zabavljam publiku, ali Vinisijus to radi bolje“, izjavio je još pred finale Lige šampiona.

Najzlatniji španski dečak, Lamin Jamal, koji će bez ikakve sumnje i zvanično postati Golden Boy, dospeo je i na spisak odraslih. Naravno, kao najmlađi nominovani fudbaler ikada. Ali, Jamal je posebna sorta i ne prepušta se nerealnim snovima.

Ne“, odgovorio je kratko i jasno na pitanje da li se nada najvećem priznanju . “Ali nije loše kao zagrevanje“, dodao je sa istom sigurnošću sa kojom dribla protivnike.

Inače, do sada najmlađi pobednik među „seniorima“ bio je 1997. Ronaldo Nazario – sa 21 godinom. Lamin ima još četiri da obori i taj rekord.

Među onima koji su ostali izvan prvih 30 našao se prilično iritirani Rodrigo Goes, koji po vlastitim rečima više ne zna šta da radi da bi zaslužio mesto i pohvalu – u Realu i generalno. Podrška mu je stigla iz domovine, gde je Rivaldo izjavio da apsolutno razume Rodrigovu frustraciju i da mu nije jasno kakvi su kriteriji odlučili da on ne bude među prvih 30.

Ali, Zlatna lopta je prepuna ovakvih priča. O nepravedno izostavljenima i o nepravednim osvajačima. Za ovo prvo, “krivi“ su Ekip i Frans Fudbal. Za drugo – šarolika skupina od 100 novinara iz celog sveta, sa različitim mišljenjima – i interesima. U Španiji je, ako ništa, odabran ozbiljan “glasač“. Alfredo Relanjo, počasni predsednik dnevnika As i eminencija u domaćim medijima, već je odabrao 10 igrača za svoju listu, ali još ne zna koliko će kome dati bodova. Da bi doneo konačnu odluku, poredi svoju listu sa prestižnim i dobro informisanim kolegama, i otkriva da se Vinisijus, iako mu pripisuje brojne mane, nalazi na svačijih top pet. Kada se 28. oktobra u Teatru Šatle proglasi pobednik, lako ćemo znati da li je prevagnuo fudbal ili fer-plej.

PRIMERA – 5. KOLO

Petak

Betis - Leganes 2:0 (0:0)

/Abde 74, Roke 86/

Subota

Majorka - Viljareal 1:2 (0:1)

/Albiol 57ag - Kosta 27, Perez 90+4/

Espanjol - Alaves 3:2 (1:1)

/Puado 21, 56, 63pen - Konečni 35, Tenalja 68/

Sevilja - Hetafe 1:0 (1:0)

/Navas 23/

Real Sosijedad - Real Madrid 0:2 (0:0)

/Vinisijus 58pen, Embape 75pen/

Nedelja

14.00: (1,70) Selta (3,80) Valjadolid (5,60)

16.15: (4,10) Đirona (3,70) Barselona (1,85)

18.30: (4,00) Las Palmas (3,50) Atletik Bilbao (2,05)

21.00: (1,35) Atletiko Madrid (4,80) Valensija (10,0)

Ponedeljak

21.00: (2,15) Rajo Valjekano (3,25) Osasuna (3,90)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Zlatna loptaVinisijus ŽuniorRodriDani KarvahalDžud Belingem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara