Sastav Španije (Reuters)
Sastav Španije (Reuters)

ŠPANIJA: Tiki-taka otišla u istoriju, pripremite se za turbo Furiju i gazdu Pedrija

Vreme čitanja: 8min | pon. 10.06.24. | 08:19

Nema mnogo euforije, a ima mnogo individualnog kvaliteta

Maksimalno polufinale. To su neke grube prognoze za plasman reprezentacije Španije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Ali, ni na prošlom nisu baš bili favoriti pa su tek na penale zaustavljeni u polufinalu. Fali im i malo sreće u poslednje vreme, ali svakako to nije Španija koja je pre 10-15 godina dominirala evropskim i svetskim fudbalom. 

Smena generacija traje i traje i traje... I pitanje je kada će Španija opet biti onako moćna. Generacija u kojoj se nije znalo da li su jači golmani (Kasiljas, Reina, Valdes..) odbrana (Pujol, Ramos, Pike, Alba…), vezni red (Ćavi, Inijesta, Alonso, Buskets, Fabregas…) ili napad (Vilja, Tores, Pedro…) teško da će se u skorije vreme ponoviti.

Izabrane vesti

Otkako je ta ekipa sišla sa scene, Španci pokušavaju da je zamene, ali im ne ide. Menjaju se selektori, prave se kombinacije starijih i mlađih fudbalera, ali nema igre i rezultata kao nekad. U poslednjih 10 godina su najveći uspesi beleženi u Ligi nacija (prvo i drugo mesto), ali to je ipak drugorazredno takmičenje u odnosu na svetska i evropska prvenstva gde su Španci uglavnom beležili razočaravajuće rezultate. Polufinale na prethodnom EP je najveći domet. Sve ostalo je bilo ispod očekivanja.

Ni današnja Crvena furija nije tim koji uliva strah i za kojeg bi mogli da se kladite da će dogurati dalje od četvrtinala. Ispred njih su Francuzi, Englezi, Nemci, Portugalci… Potencijal i kvalitet postoje, ali joj fali još mnogo toga. Iskustvo, uigranost, pobednički mentalitet, pa čak i glad za uspehom… Sve su to talentovani i dobri fubaleri, ali dobri đaci bez jakih lidera i karaktera kakve je Španija imala u zlatanoj eri. Veterani poput Morate, Karvahala, Navasa ili Nača će biti preko potrebno iskustvo, a mladići poput Jamala, Fermina Lopeza ili Nika Vilijamsa budućnost koja još deluje zeleno da zauzme glavne uloge. Između njih je nekolicina igrača top klase poput Rodrija ili Morate, ali koji se još nisu dokazali kao lideri reprezentacije.

Da bi pobegla od senke zlatne generacije i raskrstila sa neuspešnim kopijama tiki-take, Španija je morala da promeni identitet i stil. A to kod prethodnog selektora Luisa Enrikea nije bilo moguće. Nakon njegovog neuspešnog ciklusa, reprezentaciju je preuzeo malo poznati Luis de la Fuente.

Luis de la Fuente (©Reuters)Luis de la Fuente (©Reuters)

Iskusni Baskijac je tek sa 60 godina dočekao da se na njega gleda kao na ozbiljnog trenera. U klubovima je imao više nego skromnu trenersku karijeru, ali je zato ime izgradio u mlađim reprezentativnim selekcijama. Bio je prvak Evrope sa U-19 i U-21 reprezentacijom dok je sa olimpijskom selekcijom osvojio srebro u Tokiju. Godine rada u mlađim selekcijama i poznavanje većine igrača su ga preporučili da šansu dobije na kormilu A timu nakon neuspeha u Kataru. Napravio je neke osetnije rezove, podmladio ekipu, ali i zadržao dozu neophodnog iskustva. Samo desetorica iz Katara su sada u reprezentaciji. Njegova Španija nema mnogo veze sa prethodnim verzijama Crvene furije jer se pre svega oslanja na dinamičan veritkalni fudbala i lomi rivale po bokovima.

Iznenadio je nekim izborima poput precrtavanja Lukasa Vaskeza iz Reala, Pau Toresa iz Aston Vile, Markosa Ljorentea iz Atletika ili Pedra Pora iz Totenhema. Iznenadio je i odlukama da u Nemačku vodi Bilbaovog štopera Danijela Vivijana, Čelsijevog beka Marka Kukurelju, veterana Hesusa Navasa iz Sevilje, iskusnog Ajozea Peresa iz Betisa ili mladog Fermina Lopeza iz Barselone.

Utisak je i da previše veruje “svojim” Baskijcima, pa će tako skoru trećinu reprezentacije čine igrači iz Atletik Bilbaa i Real Sosijedada.

ŠPANIJA PRVAK EVROPE - KVOTA 11,0

ŠPANIJA ISPADA U POLUFINALU - KVOTA 5,00

Najmanje sporan od njih je golman Unaj Simon koji im je doneo trofej u Ligi nacija u penal seriji protiv Hrvatske. Jednoj od retkih penala serija koje je Španija dobila prethodnih godina jer je uglavnom ispadala kada se dođe do izvođenja udaraca “sa kreča”. De La Fuente je već pričao o tome da su mu penali bitna stavka za koju će se pažljivo pripremati.

Simon je nedodirljiv između stativa, a i ispred njega bi trebalo bude baskijski zid. Uprkos selidbi u Saudijsku Arabiju, Baskijac Emerik Laport i dalje uživa poverenje selektora i veće su šanse da će biti startni levi štoper pre Nača iz Reala. Drugi deo štoperskog tandema će činiti još jedan baskijski Francuz. De la Fuente je insistirao na naturalizaciji Robina Le Normana iz Sosijedada i Savez ga je podržao. Njegov uspon poslednjih godina je neverovatan. U San Sebastijanu je izrastao u jednog od najboljih štopera Primere i trenutno Atletiko pokušava da realizuje njegov veliki transfer. Nenadmašan je u skok igri, sjajan na lopti i u njenom iznošenju, siguran u pasu… Sve ono što treba za De la Fuenteov stil igre koji bi otvorio prostor spoljnim igračima da krenu napred. Moguće je da šansu dobije i Realov kapiten Načo pre Laporta, ali on dosta slabije igra u reprezentaciji nego u klubu što se potvrdilo više puta. Danijel Vivijan deluje kao najveća enigma na spisku, ali je imao sjajnu sezonu u igrao dobro u kontunitetu.

Čudesna sezona Aleksa Grimalda u Leverkuzenu ga je napokon u 28. godini gurnula u reprezentaciju, a biće i starter. Pogotovo što su dotadašanja rešenja Balde i Gaja povređeni. Desno bi trebalo da bude Dani Karvahal iza kojeg je možda i najbolja sezona u karijeri. Alternativa mu je veteran Hesus Navas. Od Grimaldovih i Karvahalovih ofanzivnih izleta će u mnogome da zavisi igra Španije. Pogotovo od ovog prvog koji je bio najproduktivniji levi bek u Evropi minule sezone, a nameće se i kao izvođač prekida jer ima paklenu levicu.

Da bi se igrao taj vertikalni fudbal po bokovima, nisu dovoljni samo pomenuti bekovi već i turbo krila. Dugo je De la Fuente eksperimentisao, vrteo, probao dok se nije odlučio za poker krila. Otpali su Asensio, Saragosa, Fati, Pino zbog povrede i pozvani su Lamin Jamal, Niko Vilijams, Dani Olmo i Feran Tores.

Po eksplozivnosti i brzini, Jamal i Vilijams su idealni za ono što selektor traži i mogli bi da startuju, ali ta opcija deluje previše hrabro i rizično. Ipak je reč o dvojici maldića bez iskustva na ovakvim takmičenjima. Jamalova pozicija je nešto čvršća i on će verovatno biti prva opcija na desnom krilu, dok bi Dani Olmo ili Feran Tores mogli da startuju levo. Paradoksalno, Olmo bi ovog leta mogao da “istera” Ferana iz Barselone. Iako mu je desna noga jača strana za razliku levonogog Toresa, Olmo je često sa uspehom pokrivao poziciju levog krila. Toresu više odgovara ovaj stil u reprezentaciji nego u Barseloni gde se previše uvlači u sredinu i nije čudo što je u dresu Furije pružao bolje partije nego u Kataloniji. Trenutno deluje da su Olmove šanse najbolje, ali konkurencija je zaista paklena.

I dok je igra po bokovima osveženje i autorski poptpis novog selektora, Španija i dalje ogroman kvalitet ima u samoj sredini terena. Tu je najbolja “šestica” svetskog fudbala Rodri, a u reprezentaciji bi mogao da dobije i ofanzivniju ulogu nego u Sitiju ako se trener odluči za formaciju sa dva pivota. Pogotovo ako taj jedan bude Martin Zubimendi iz Sosijedada sa kojim bi Rodrijeva leđa bila mnogo mirnija i rasterećnija. As Građana bi imao više prostora da se češće pojavljuje u završnici i Španija bi dobila ubitčano oružje. Opcija tu je i Fabijan Ruiz, zatim talentovani Fermin Lopez iz Barse, dok su Mikel Merino i Aleks Baena su nešto ofanzivniji i teško da će imati veću minutažu.

Pedri (©Reuters)Pedri (©Reuters)

Uprkos svima pomenutim, igrač oko kojeg će sve da se vrti u igru Španije je Pedri. Još od prošlog EP traju njegovi problemi sa povredama i formom. Preveliko opterećenje u ranoj fazi karijere je uzelo danak i propustio je priličan broj utakmica. Pogotovo u reprezentaciji. Ali, sada je spreman, oran i motivisan da povede Furiju. De la Fuente mu je dao ključeve nacionalnog tima, pomerio ga u ofanzivniju ulogu u sredini i Pedri blista. U pripremnom periodu je bio najbolji igrač Španije i profilisao se kao gazda tima. Zbog povreda i izostanaka u poslednje vreme, fudbalska Evropa je pomalo i zaboravila kakva je to to klasa od igrača. Pedri može da bude igrač koji će obeležiti ovo prvenstvo. Očekuje se mnogo veći doprinos od njega u poslednjoj trećini i potezi kojima će Španije rešavati utakmice.

Jedini istureniji od Pedrija će biti kapiten Morata. Večito osporavan od javnosti i navijača, a cenjen od strane trenera, Morata je sada već iskusan špic. I što je posebno bitno, napadač koji u reprezentaciji uvek igra dobro. Selektor mu neograničeno veruje i zato je mnoge začudilo što je u Nemačku poveo još trojicu napadača: Ojarsabala, Hoselua i Ajosea Pereza. Sosijedadov napadač se često suočavao sa osudama da nije kalsičan napadač, ali su njegove brojke i golovi dokazivali da jeste. I dokazao je to i u pripremnom periodu savršeno odmenjujući Moratu. Hoselu je u Realu pokazao kakav džoker može da bude, a poziv Ajoseu Perezu je najmanje jasan od svih na spisku.

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

Španci imaju veliki individualni kvaltet, ali čini se da nisu imali dovoljno vremena da to sve uigraju. Povrede i odsustva nekih bitnih igrača su sprečili De la Fuentea da ideju maksmialno sprovede u delo. Ali, ako se sve kockice poslože u Nemačkoj i svako odradi svoj deo posla kako ume, možda je vreme za veliki povratak Furije na tron. Teška grupa ne ide na ruku Špancima jer već na startu ih čekaju iskusniju Hrvati, potom derbi protiv Italije i tek na kraju autsajder Albanija. Dakle, moraće od starta bude na top nivou.

Imaju adute da protutnje kroz grupu, ali i da vise za prolaz do poslednjeg kola kao u Kataru. Čini se da ono najbolje za njih tek dolazi u narednim godinama.

1. KOLO

Subota, 16. jun

18.00: (1,85) Španija (3,50) Hrvatska (4,40)

21.00: (1,42) Italija (4,40) Albanija (8,00)

2. KOLO

Sreda, 19. jun

15.00: (1,55) Hrvatska (4,00) Albanija (6,50)

Četvrtak, 20. jun

21.00: (2,30) Španija (3,30) Italija (3,20)

2. KOLO

Ponedeljak, 24. jun

21.00: (10,0) Albanija (5,10) Španija (1,32)

21.00: (3,90) Hrvatska (3,50) Italija (1,95)



tagovi

EURO 2024PedriLuis de la FuenteFudbalska reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara