(©Reuters)
(©Reuters)

Španci potukli Hrvate do nogu i ubili ih u pojam! Morata poput utvare iz najgorih košmara (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 15.06.24. | 19:56

Žaliće mnogi, verovatno svi oni koji su zviždali kapitenu Crvene furije, jer boljeg špica nemaju. Na kontinentalnim šampionatima ovako mreže nisu tresli ni David Vilja, ni Fernando Tores

Jeste, tukli su Brazilce, Engleze, Francuze, Holanđane… Pala je pred njih i Portugalija uoči samog puta na Evropsko prvenstvo. Imaju kontinuitet, imaju svetsko srebro i bronzu, ali recept za Špance – nemaju. Gde vide Hrvate, tu ih gaze!

Totalni fudbal sa jedne strane i totalna nemoć sa druge. Odavno Hrvatska nije bila ovako pregažena, potučena do nogu. Španci su je razmontirali za poluvreme, ubili u pojam, a ponovo se Alvaro Morata stvorio kao kakva prikaza ili utvara iz najgorih hrvatskih košmara. I na trećem kontinentalnom šampionatu zaredom dao im je gol i sve dušebrižnike i one koji su mu u martu zviždali podsetio šta i koliko može – 3:0 (3:0).

Izabrane vesti

Žaliće mnogi, verovatno svi oni koji su zviždali kapitenu Crvene furije, jer boljeg špica nemaju. Verovatno su već i požalili. A, budu li ga Hrvati još jednom videli spram sebe na Euru – smrknuće im se pred očima. Jer, matirao ih je 2016, 2021. i sada 2024. Tri kontinentalna šampionata – tri pogotka protiv Vatrenih.

Sve skupa na kontinentalnim šampionatima – sedam. Ovako mreže na Euru nisu tresli ni David Vilja, ni Fernando Tores, napadači koje su na Iberijskom poluostrvu daleko više cenili i uvažavali, i kojima su se klanjali. S razlogom. Jedan od najpotcenjenijih napadača današnjice, Alvaro Morata, otpočeo je kanonadu, postao treći najbolji strelac na evropskim prvenstvima svih vremena – ispred njega samo Mišel Platini (9) i Kristijano Ronaldo (14) – rutinski je rešio situaciju ‘jedan na jedan’ sa Dominikom Livakovićem. No, to je bio lakši deo posla. Pre toga – majstorija. I pucanje hrvatske poslednje linije.

(©Reuters)(©Reuters)

Josip Šutalo je krenuo napred, nije držao liniju, Marin Pongračić bio statičan, Alvaro Morata poput metka izleteo, a pas Fabijana Ruisa bio je savršenstvo… Hirurški rez.

Čekalica Zlatka Dalića nije prošla, pala je u vodu, a ona je počela da ulazi u uši bronzanima sa Mundijala u Kataru. Nadirala je sa svih strana, taj brod koji je počeo da tone od trena kada je uspostavljena konekcija između Fabijana Ruisa i Alvara Morate bio je osuđen na propast kao Titanik.

Za tri minuta – potop. Fabijan Ruis je endemska vrsta. U levoj nozi ima snajper, dobro su ga upamtili golmani iz ‘liga petice’. Ubojit je sa velike razdaljine, voli da zategne, no da se seti gola iz kaznenog, morao bi dobro da se počeše po glavi. E, došao je i taj trenutak. Naslagao je Marcela Brozovića i Luku Modrića kao kegle, zaobišao ih kako su to nekada na skijaškim stazama činili snažna kraljica Janica Kostelić i kasnije njen brat Ivica.

Tek treći pogodak Fabijana Ruisa u dresu sa državnim grbom i definitivno najdraži. Jer, ova španska veza fuinkcioniše, a malo pre toga nedostajalo je da Mateo Kovačić zatrese mrežu. Nešto kasnije i Lovro Majer, kada je pokušao sa desne strane iskosa.

Pala je hrvatskoj odbrani koncentracija još jednom do poluvremena, Dani Karvahal se ušunjao svima iza leđa i špromenio smer loti koju je sa krila zasekao Lamin Jamal. Izdanak La Masije isprva pritiskao Joška Gvardiola, napadao ga licem, pravio mu probleme, da bi u nastavku počeo da traži Alvara Moratu ubačajima sa krila. Na kraju je našao beka Real Madrida.

(©Reuters)(©Reuters)

Ništa u igri Hrvatske nije funkcionisalo, ništa Zlatko Dalić nije dobio sa Ante Budimirom kao ‘target manom’. Morao je da menja, da vrši kompletan remont veznog reda – izašli Luka Modrić i Mateo Kovačić, ušli Mario Pašalić i Luka Sučić – pokušao je da tupu napadačku oštricu zaoštri sa Ivanom Perišićem – posle povrede i nema snage za više od jednog poluvremena – i Brunom Petkovićem. I bio je na dobitku, no potonja dvojica su bili akteri situacije zbog koje su se na klupi hvatali za glavu.

Unaj Simon je u završnici napravio kardinalnu grešku – nije mu to strano protiv Hrvatske, već ima jednu brljotinu u biografiji – Rodri nakon nje skrivio jedanaesterac. Španski golman se iskupio, odbranio je udarac Brunu Petkoviću, međutim, u nastavku akcije je napadač zagrebačkog Dinama sproveo loptu u mrežu. Ali, pogodak je poništen iz razloga što je Ivan Perišić kod penala pre vremena ušao u kazeni prostor.

Propala je i poslednja prilika da Hrvatska makar malo zakuva i dovede se u nešto bolju poziciju pred nastavak grupne faze Evropskog prvenstva.

Mnogo toga za brigu kod Zlatka Dalića, kod Luisa de la Fuentea jedna – Alvaro Morata. Morao je van zbog povrede zadobijene sredinom drugog poluvremena. I neće biti dobro ako je štogod ozbiljnije u pitanju.

Ali, isto tako je štošta za radost svih koji žive u najvećoj zemlji na Iberijskom poluostrvu. Ova Španija je moderna, može mnogo, a opet nema dodirnih tačaka sa onom koja je pokorila svet i dva puta Evropu.

UTAKMICA 1. KOLA GRUPNE FAZE EVROPSKOG PRVENSTVA

GRUPA B

ŠPANIJA – HRVATSKA 3:0 (3:0)

/Morata 29, Ruis 32, Karvahal 45+2/

Berlin

Sudija: Majkl Oliver (Engleska)

ŠPANIJA (4-3-3): Simon - Karvahal, Le Norman, Naćo, Kukurelja - Rodri (od 87. Subimendi), Ruis, Pedri (od 60. Olmo) - Jamal (od 87. Tores), Morata (od 67. Ojarsabal), N. Vilijams (od 67. Merino). Selektor: Luis de la Fuente.

HRVATSKA (4-3-2-1): Livaković - Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol - Brozović, Modrić (od 65. Pašalić), Kovačić (od 65. Sučić) - Majer, Kramarić (od 72. Petković) - Budimir (od 56. Perišić). Selektor: Zlatko Dalić.

EVROPSKO PRVENSTVO U NEMAČKOJ

GRUPA B

1. KOLO

Subota, 15. jun

Španija – Hrvatska 3:0 (3:0)

/Morata 29, Ruis 32, Karvahal 45+2/

21.00: (1,38) Italija (5,00) Albanija (10,0)

2. KOLO

Sreda, 19. jun

15.00: (1,55) Hrvatska (4,00) Albanija (6,50)

Četvrtak, 20. jun

21.00: (2,30) Španija (3,30) Italija (3,20)

3. KOLO

Ponedeljak, 24. jun

21.00: (10,0) Albanija (5,10) Španija (1,32)

21.00: (3,90) Hrvatska (3,50) Italija (1,95)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Luis de la FuenteZlatko DalićFudbalska reprezentacija Španijefudbalska reprezentacija hrvatskeEURO 2024Alvaro MorataFabijan Ruiz PenjaDani KarvahalUnaj SimonAnte BudumirIvan PerišićBruno PetkovićLuka ModrićMateo KovačićMarcelo BrozovićLovro MajerMario PašalićLuka SučićDominik LivakovićRodri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara