Smirivanje tla: Ančeloti ostaje, menja formaciju Napolija i aktivira „Malteški pakt“

Vreme čitanja: 3min | pet. 15.11.19. | 19:15

Već za gostovanje na San Siru i Enfildu Kaleto se vraća oprobanom receptu

Zemljotres koji je pogodio fudbalsku Napulj završio se, srećom, bez žrtava. Svi ostaju na svojim pozicijama: niti je bilo logično da predsednik Aurelio de Laurentis odstupi od principa, niti da Karlo Ančeloti izda fudbalere kojima se priklonio u otvorenom sukobu sa gazdom kluba, niti je bilo kod od njih, osim novčano, platiti cenu za odbijanje da se po nalogu sa vrha zadrže u karantinu posle remija sa Salcburgom u Ligi šampiona.

Epilog je, javljalju italijanski mediji, ostanak Karleta na klupi. Iz više razloga. Em iskusni strčnjak ne želi, uprkos haotičnoj situaciji, da napusti uzdrmani klub, em De Laurentis nema koga da dovede umesto njega. Na Čizmi se pisalo da je Aurelio razmišljao o Lučanu Spaletiju, čak i Masimilijanu Alegriju, ali da ne postoji način kojim bi poznate trenere privileo na stadion „San Paolo“. Spaleti je i dalje pod ugovorom sa Interom, obavezan da mu isplaćeje naknadu povodom prevremenog raskida saradnje, pa bi De Laurentis morao milanskom gigantu da plati prilično obeštećenje ne bi li „oslobodio“ trenera po volji, plus da na nagradi „masnom“ platom. Maks Alegri je, pak, slobodan, ali njegovi prohtevi kreću se od 7.000.000 evra i naviše, što je neprihvatljivo za Napolitance. U vezu sa njima dovodio se još Đenaro Gatuzo, čija harizma i odlučnost su u ovom trenutku možda najpotrebniji ekipi poljuljanog samopouzdanja, ali je De Laurentis, iako u odličnim odnosima sa bivšim trenerom Milana, shvatio da bi njegov angažman doneo samo kratkoročan efekat. Zato je odlučio da zadrži Karla Ančelotija na klupi, pošto uprkos poslednjim razmiricanma, veruje u njegovo znanje i ideje.

Izabrane vesti

Naredna dva meča biće i te kako zahtevna za Napoli. U Seriji A sledi gostovanje Milanu na San Siru, a samo četiri dana kasnije okršaj sa Liverpulom na Enfildu, vredan prvog mesta u Grupi E Lige šampiona. Za ta dva susreta, a ako se pokaže ispravnim i za ostatak sezone, Karlo Ančeloti sprema promenu formacije. Od početka takmičarske godine uglavnom je forsirao sistem 4-4-2, ali nije dao očekivane rezultate, pogotovo ne na poslednjih pet utakmica na kojima je ekipa upisala četiri remija i poraz od Rome na Olimpiku. Ideja proverenog stručnjaka je da se vrati na oproban recept 4-3-3, koji mu je naročito minule sezone doneo dosta dinamičniju, prihvatljiviju i efikasniju igru. U tom slučaju, Alan, Fabijan Ruiz i Zjelinski bi dejstvovali na sredini terena, dok bi napadački triling činili Kaljehon, Mertens i Insinje. Kao nekad... Opcije u kojima Belgijancu Mertensu društvo prave Lozano ili Milik nisu baš dale željene rezultate.

Ni to nije sve. Karlo Anćeloti je rešio da se potpuno posveti Napoliju i pokuša da izvede povratak epskih razmera. Ekipa zaostaje čak 13 bodova za Juventusom i praktično nema šanse da se uključi u trku za Skudeto, ali... Kartelo planira da izvede nešto je što već činio dok je sedeo na klupi Milana. U jesen 2006. takođe je beležio razočaravajuće rezultate vodeći Rosonere, nije išlo ni u prvenstvu, ni na međunarodnoj sceni, ali se sve promenilo posle zimske pauze. Ančeloti je odveo ekipu na Maltu, na nešto što se zove izgradnja zajedničkog duha – danas marktinški stručnjaci za to koriste termin „timbilding“ – i upalilo je. Milan je u februaru eliminisao Seltik, kasnije se preko Bajerna i Mančester junajteda domogao finala sa Liverpulom i u Atini se golovima Pipa Izagija osvetio Crvenima za poraz dve godine ranije u Istanbulu.

Te zimske pripreme poznate su pod nazivom „Malteški pakt“, nešto slično Karlo Ančeloti planira da ponovo izvede, da družinu kojoj su očigledno pokidane niti nekako ujedini i krene da pobeđuje. Hoće li mu uspeti?

Pogledajte novu epizodu serije Ekipizza...

FOTO: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara