Zaboravite na transfere od 100.000.000 evra... Neće ih biti

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.03.20. | 09:00

Posledice korona virusa se prenose i na fudbalsko tržište

Borio se fudbal, pokušavao da odoli, ali na kraju je i on morao da ustukne pred pandemijom korona virusa. I stao je. Do kada, to više niko ne zna...  

Iako su UEFA, Premijer liga, pa i neka manja takmičenja poput Super Lige u Turskoj borili da ostanu aktivni i nadali se da će sve brzo proći, ubrzo su shvatili da se suočavaju sa najvećom krizom u eri modernog fudbala. Optimistični planovi da će se sezona nastaviti posle nekoliko nedelja, više ne postoje. Čak je i Premijer liga pomerila očekivani rok i u najboljem slučaju bi mogla da se nastavi tek krajem aprila. Mada ni u to niko ne veruje.

Izabrane vesti

Fudbal će kao i mnoge druge grane ekonomije morati da se prilagodi novoj situaciji i da sačeka da se situacija potpuno sredi. To će značiti i čudan kalendar i kraj sezone koji će duboko zagaziti u leto. A verovatno će se produžiti i u terminima naredne sezone.

Sve to će uticati i na fudbalsko tržište. Prelazni rok narednog leta će biti čudan i specifičan. Kriza zbog korone i očekivana recesija će debelo udariti i na sport koji generiše najviše novca na svetu. FIFA i UEFA traže načine kako da smanje štetu i kako da pomognu manjim i siromašnijim klubovima koji će biti najviše pogođeni. A klubovi već polako počinju da shvataju ozbiljnost situacije. Verder, Lion, Borusija Menhengladbah ili škotski Harts su već najavili odlaganja i smanjenja plata.

Bez planiranih prihoda u budžetima, jasno je i da klubovi ne mogu da ispoštuju planirane troškove poput plata ili kupovina igrača. Mnogo toga će zavisiti od ishoda borbe čovečanstva protiv pandemije korona virusa, a španska Marka piše da se u klubovima već planira zaokret u poslovanju i transfer politici.
„Inflacija već radi svoje i cene padaju. Zaboravite na transfere od 100.000.000 evra. Takvih transfera neće biti, istorija se menja. U najvećem problemu će biti klubovi koji su već platili toliki novac za neke igrače i sada više ne mogu da ga izvuku nazad na prodajama. Transferi će biti manji“, rekao je za Marku neimenovani sportski direktor iz španskog fudbala.

Do sada, devetorica igrača u istoriji su probili magičnu granicu od 100.000.000 evra svojim transferima: Nejmar, Mbape, Kutinjo, Žoao Feliks, Dembele, Grizman, Kristijano Ronaldo, Pogba i Azar. Naravno da neki od njih ne vrede te pare, ali situacija je bila takva da je u fudbalu bilo previše para i da je neko hteo da plati toliki novac. Do prekida sezone i dok je sve bilo normalno, postpjale su jake najave da ćemo na leto videti velike transfere Nejmara, Sanča, Pogbe, Sanea, Haverca, Lautara Martineza od kojih je svaki trebalo da iznosi makar 100.000.000 evra. Sada toga neće biti

A sa visinama transfera će pasti i visine plata.

Neki klubovi u Španiji su već bili na granici likvidnosti zbog visokih plata. Oko 75 odsto budžeta u brojnim klubovima je išlo na plate igrača. Bez prihoda od takmičenja u ovom periodu, ti budžeti su sada na staklenim nogama. Primera radi, Barselona i Ateltiko Madrid spadaju među najrizičnije klubove jer su dostigli limite sa platama. Sa druge strane, Real Madrid je u budžetu za ovu sezonu imao stavku i koja se odnosi na neplanirane troškove i koja iznosi 28.000.000 evra. Dovoljno da se podmire troškovi u ovom periodu od mesec ili dva dana kada nema prihoda. Ali već kasnije, ni to neće biti dovoljno...

Po svemu sudeći, čeka nas skroman prelazni rok. Mada, možda je i bilo vreme da neka viša sila reguliše podivljalo fudbalsko trište i nerealne cene.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara