Smena generacija: Nemci mogu i bez heroja iz Brazila, ali Gaučosi imaju budućnost (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 09.10.19. | 22:41

Miroljubivo u Dortmundu – 2:2

Budućnost je stigla. Smena generacija u jednoj reprezentaciji je gotova, u drugoj je u toku, a ako je suditi na osnovu kontrolnog meča u Dortmundu neće dugo proći dok se Nemačka i Argentina opet ne sudare u finalu Mundijala, kao pre pet leta. Ovo što su pokazali u prijateljskom meču na Vestfalenu deluje obećavajuće i za jedne i za druge. Čak možda više za Južnoamerikance, pošto su uspeli da nadoknade dva gola minusa i vrate se iz nezgodnog položaja u kome ih je na kontre hvatala mladost Joahima Leva – 2:2.

Pancer divizija je bila u dve trećine meča ubedljiva, delovalo je da će maltene peške slaviti pobedu i publiku na tribinama Borusijinog stadiona podsetiti na 13. jul 2014. kad je postala prvak sveta baš protiv Argentine. Omaž strelcu odlučujućeg pogotka, Mariju Geceu, u vidu koreografije koja simbolizuje njegov gol u 113. minutu meča na Marakani toliko inspirativno je delovala po domaćina, a zastrašujuće po Argentince, da su jedni odisali samopouzdanje, a drugi izgledali isprepadano na početku.

Izabrane vesti

U takvom odnosu snaga Nemačka je iskoristila trenutak i blic krigom stekla ogromnu prednost na krilima ove jeseni nezaustavljivog Serža Gnabrija. Prvotimac Bajerna leti terenom, ne bira rivale, svejedno mu je da li igra protiv Paderborna, Totenhema ili Argentine. Zanima ga samo gol i u to se uverio golman Agustin Maršesin već u 15. minutu. Spretna reakcija i čak deseti gol Gnabrija na njegovih 11 mečeva za državni tim.

Očigledno ga taj dres posebno inspiriše. U njemu daje sve od sebe. I nije sebičan. Minut je 22: bivši član Arsenala i Verdera pokazuje smisao za asistenciju, da bi Kaju Havercu preostalo samo da ukliza i pogodi cilj. Taman da najavi kako je nova generacija nemačkih fudbalera promolila glavu i nagopvestila da i ona želi da se popne na vrh sveta jednog dana.

Uostalom, Lev je izveo vrlo mlad tim, sa Klostermanom (23 godine), Zileom (24), Kohom (23), Gnabrijem (24), Havercom (20), Brantom (23), Valdšmitom (23)... U nastavku su šansu dobili Suat Serdar i Nadimi Amiri, obojica 22-godišnjaci. Gde ćete jasniji dokaz da je izvršena smena generacija. I to zvanično, pošto prvi put od tog finala Prvenstva sveta u Brazilu Lev u ekipi nije imao nijednog planetarnog šampiona! Period dobre igre Nemci su mogli da materijulizuju još kojim golom, međutim, strelac Hastenberga završila je samo na prečki.

Jedino što ne valja ovako mladom timu Nemačke je što ne zna da stane na loptu. "Pojeo" ga je jak ritam, pa je u drugom poluvremenu delovao istrošeno, umorno, zaplašeno... Na suprotnoj strani Argentincima je trebalo skoro sat vremena da pokažu kako u Dortmund nisu došli na izlet, iako bi se po sastavu reklo da je ovo kvalifikaciona utakmica za pojedince, da se vidi hoće li dobiti poziv za neke buduće akcije, kad se vrate asovi kakvi su Lionel Mesi, Kun Aguero, Anhel di Marija, Gonzalo Iguain...

Na primer, ulazak Sportingovog napadača Markusa Akunje totalno je promenio odnos snaga, gosti su odjednom postali opasniji, kao da su potisnuli iz malog mozga flešbekove iz 2014, primicali su se Ter Štegenu i ono što nije uradio Rodrigo de Paul u prvom delu (i on uzdrmao prečku) jesu rezervisti Lukas Alario i Lukas Okampos.

Da pokažu kako oni zaslužuju poverenje selektora Lionela Skalonija, koji polako, strpljivo, kao da se ne obazire šta kaže javnost, sklapa ekipu sposobnu da se nosi sa najvećima. To se moglo zaključiti po načinu igre u završnih pola sata, te šansama Paredesa, Lautara Martineza i još jednom Alarija, ali i podatku da su, statistički, više držali loptu u nogama. S tom razlikom da su ovog puta, za razliku od Mundijala u Rusiji, na primer, znali šta s njom da rade.

FOTO: Reuters

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara