Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Šmek grčkog fudbala: Skupoceni stranci, neuspesi u kvalifikacijama, 14 srpskih fudbalera i jedan trener u borbi za titulu

Vreme čitanja: 8min | sub. 17.08.24. | 14:12

Mečevi PAOK – Panseraikos i Volos – Olimpijakos ove subote od 19 časova otvaraju novi šampionat

Nije baš uspešno leto za grčke klubove koji učestvuju u kvalifikacijama za UEFA takmičenja. Prethodnih dana su PAOK, Panatinaikos i atinski AEK poispadali redom iz Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencije. Zato, pomalo u lošem raspoloženju Grci dočekuju početak novog prvenstva, zakazan za ovu subotu od 19 časova, kada su na programu mečevi PAOK – Panseraikos i Volos – Olimpijakos.

Tradicionalno, Grci se muče u evropskim kvalifikacijama pošto je njihovo prvenstvo jedno od poslednjih koje počinje na Starom kontinentu. Uz to, najbolje ekipe svake sezone značajno promene sastave, pa im je potrebno vreme da se uigraju.

Izabrane vesti

Iskoristili su to Malme, Ajaks i jermenski Noa, poslali su PAOK u plej-of za Ligu Evrope, Panatinaikos u borbu za Ligu konferencije, a AEK skroz eliminisali iz međunarodnog takmičenja. Videćemo kako će sve to da utiče na početnih nekoliko kola Superlige Grčke.

Da grčki fudbal ipak ne treba potcenjivati pokazao je Evropi prošle sezone Olimpijakos. Osvojio je Ligu konferencije i tako izborio direktan plasman u Ligu Evrope ove sezone. Tada su Atinjani u četvrtfinalu savladali PAOK, tako da je lako moglo da se desi i da solunski klub stigne do same završnice takmičenja da se žreb malo drugačije poklopio.


19.00: (1,17) PAOK (7,50) Panseraikos (16,0)


U prvenstvu smo proletos gledali uzbudljivu završnicu, PAOK je došao do titule ispred AEK-a u poslednjem kolu. Olimpijakos je bio treći, a Panatinaikos četvrti.

Očekuje se da se ta četiri tima bore i sada za titulu, dok su Aris, PAS Lamija i ostali ipak daleko od njih po kvalitetu. Pritom, FS Grčke je sada promenio malo sistem takmičenja, pa će završnica sezone verovatno biti još uzbudljivija nego pre.

Opet će 14 ekipa igrati u eliti, s tim da ovog puta neće ići šest ekipa u plej-of već samo četiri najbolje ekipe posle 26. kola. Oni će potom odigrati još po dva puta svako sa svakim, što znači da ćemo u svakom kolu imati po dva derbija.

Ekipe koje zauzmu od pete do osme pozicije igraće baraž za Ligu konferencije, najbolji tim iz te grupe će izboriti vizu za kvalifikacije za najmlađe takmičenje UEFA. Preostalih šest ekipa će se boriti za opstanak.

Naravno, u centru pažnje su tri atinska tima i PAOK. Za crno-bele, najvažnije je to što je tvorac prošlogodišnjeg uspeha Razvan Lučesku potpusao novi ugovor, do leta 2027. godine. Zarađivaće rumunski trener nešto više od 2.000.000 evra godišnje, a za tu povišicu se izborio kada je solunskom klubu doneo četvrtu titulu u istoriji.

Prepolovio se broj Živkovića u PAOK-u u odnosu na prethodno prvenstvo. Andrija je ostao, dok je golman Živko otišao u kiparski Anortozis. Doveli su crno-beli tri veoma atraktivna pojačanja, Tarika Tisudalija iz Genta, Madija Kamaru iz Olimpijakosa i kao jednu od najvećih zvezda prelaznog roka, Fjodora Čalova iz CSKA Moskve. Nažalost po Lučeskua, sva trojica su stigli prekasno za letnje kvalifikacije, pa možda i u tome leži razlog zašto je Malme bio bolji posle produžetaka i doneo sebi dvomeč sa Spartom iz Praga za plasman u elitno takmičenje.

AEK je ovog leta najžešće provukao svoje navijače iz stanja euforije do stanja očaja. Prelazni rok je obećavao mnogo, u Grčku je stiglo jedno od najzvučnijih pojačanja u istoriji Erik Lamela, a žuti su doveli još i Roberta Perejru (Udineze), Aleksandera Kaljensa (Đirona) i Tomasa Strakošu (Brentford). Međitim, baš se albanski golman koji je do nedavno branio u Premijer ligi obrukao i praktično izbacio AEK iz Evrope.

(©Reuters)(©Reuters)

Desilo se to prošle nedelje, AEK je posle lagane pobede nad Inter Eskuldesom iz Andore gostovao Noi u Jermeniji. Srpski golman Ognjen Čančarević se u prvom poluvremenu te prve utakmice borio žestoko sa jakim vetrom koji je duvao ka njegovom golu, a onda u nastavku pametno rešio da ga iskoristi. Triput je dugim loptama potpomognutim vetrom tražio svoje napadače, a jedna lopta je prevarila ne samo štopere AEK-a, već i loše postavljenog Strakošu, preskočila ga i završila u mreži. Pomoću toga Noa je trijumfovala u Jerevanu sa 3:1, a AEK je u Atini potom pobedio sa nedovoljnih 1:0 i tako završio takmičenje. Sada su Lamela, Perejra, te starosedeoci Mijat Gaćinović, Levi Garsija, Nordin Amrabat, Stiven Zuber, Damijan Šimanski, Cican Stanković, Domagoj Vida osuđeni da se koncentrišu samo na domaće prvenstvo. Što, u perspektivi, možda i približava aktuelnog vicešampiona najbliže tituli…

Inače, AEK je uoči ove sezone premenio upravu. Novi gazda Marios Iliopulos je pružio podršku treneru Matijasu Almeidi, čoveku koji je doneo klubu titulu 2023. godine. Sa Argentincem je potpisan ugovor na netipično dug period, do leta 2028. godine, tako da su mu praktično date odrešene ruke da pravi ekipu po svom ukusu. Možda mu ova eliminacija od Noe malo uzdrma klupu, ali teško da ćemo ga videti skoro da padne sa nje, osim u slučaju nekih baš katastrofalnih rezultata u prvenstvu.

Sličan takav status ima i u gradskom rivalu Olimpijakosu španski stručnjak Hoze Luis Mendilibar. Za njega se izborio pomenutim osvajanjem Lige konferencije, doneo je grčkom fudbalu dugo čekani evropski trofej i praktično postao besmrtan.

Malo više je promenjen sastav Olimpijakosa u odnosu na prethodnu godinu. Otišli su stevan Jovetić, David Karmo (vratio se u Porto), Konstantinos Fortunis, Usejnu Ba (Bašakšehir), Agibu Kamara (Ludogorec), Danijel Podens (Vulverhempton), Jusuf El Arabi (APOEL), Omar Ričards (Notingem Forest)… Ukupno 18 igrača u odnosu na prošlu sezonu. No, to ne znači da su crveno-beli nužno slabiji.

Imali su crveno-beli prenatrpan tim, pa im je bilo potrebno da se malo rastereti. Pogotovo jer će ove sezone ipak odigrati manje utakmica, sve i da stignu do kasnije faze Lige Evrope.

Bilo je i dolazaka. Od Notingem Foresta (isti gazda) je pozajmljen doskorašnji vezista Crvene zvezde Marko Stamenić, iz Atletik Bilbaa je na Mendilibarovo insistiranje stigao Dani Garsija, a najzvučnije pojačanje je ipak pristiglo iz Klub Briža – ukrajinski napadač Roman Jaremčuk. Doveo je Olimpijakos još i Kristofera Veldea (Leh), Lorenca Pirolu (Salernitana), Koštinju (Rio Ave) i Aleksandrosa Ananjostopulosa (Kifisija), sa pozajmice iz Rusije se vratio Lazar Ranđelović, a od ranije su u ekipi Ajub El Kabi, Želson Martins, Čikinjo, Santijago Heze, Panajotis Retsos, Jorgos Masuras… Nikako ne sme da se otpiše kao kandidat za titulu.

----------------

SVI ŠAMPIONI GRČKE

47 – Olimpijakos

20 – Panatinaikos

13 – AEK Atina

4 – PAOK

3 – Aris

1 – AEL Larisa

----------------

Možda je najveća misterija Panatinaikos, kojeg kao da bije maler otkad je prošle sezone bez nekog realnog razloga otpušten srpski strateg Ivan Jovanović. Novi selektor Grčke je platio ceh nekim sitnim kiksevima, uprkos kojih su zeleni i dalje bili pri samom vrhu, a njegova zamena Fatih Terim nije uspeo tokom proleća da ponovi dobre rezultate. Na kraju je i Turčin smenjen, Hristosu Kontisu je zapalo da vodi Zelene u finalu Kupa Grčke protiv Arisa, ali uspeo je grčki strateg da donese trofej u vitrine.

Pred ovu sezonu umesto Kontisa je kao trajnje rešenje doveden urugvajski stručnjak Dijego Alonso, koji je prošle sezone vodio Sevilju baš otkad je Mendilibar prešao u Olimpijakos. Alonso je pobedio u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope Dušana Kerkeza i njegov Botev iz Plovdiva, ali ga je potom u četvrtak eliminisao Ajaks posle boljeg izvođenja jedanaesteraca. Sada tek treba da se izbori za Ligu konferencije kroz dvomeč sa francuskim Lansom.

Izuzetno težak posao čeka ekipu za koju od ovog leta igraju trojica srpskih internacionalaca. Filip Mladenović i Filip Đuričić su došli prošle sezone kod Jovanovića, a sada je kao slobodan igrač stigao i doskorašnji vezista Hetafea Nemanja Maksimović. Najskuplje pojačanje Panatinaikosa ovog leta je doskorašnji krilni napadač Galatasaraja, Tete, kojeg su zeleni platili 7.250.000 evra. Kupljeni su još i Sverir Ingi Ingason iz Midtjilanda, Bartolomej Dragovski iz Specije i Filip Maks iz Ajntraht Frankfurta.

Fudbaleri Panatinaikosa posle osvajanja Kupa Grčke (©Reuters)Fudbaleri Panatinaikosa posle osvajanja Kupa Grčke (©Reuters)

Već neko duže vreme iz senke gradskog rivala PAOK-a i atinskih velikana ne uspeva da izađe Aris. Nema jednostavno taj finansijski kapacitet da parira rivalima, a opet, dovoljno je bolji od ostalih klubova u zemlji da ne mora da brine za peto mesto.

Aris je ovog leta doveo jedno veoma interesantno pojačanje u liku 24-godišnjeg ruskog ofanzivca Šapija Sulejmanova iz Krasnodara. Mogao bi nekadašnji mladi reprezentativac Rusije lako da eksplodira na Balkanu i postane zlatna koka Arisa. Tokom leta su došli još i Monču iz Valjadolida, Filip Sidklev iz švedske Bromapojkarne, Uga Malja iz Internasionala, a pozajmio je i Hozea Kifuentesa iz Glazgov Rendžersa. Skromnija pojačanja od ostalih velikana, ali opet sasvim dovoljna da gledamo atraktivne utakmice Arisa. Zvezda tima je španski napadač Loren Moron, tu su i Janis Fetfatzidis, Alvaro Zamora, Manu Garsija, Vladimir Darida, Martin Montoja, Jakub Brabec

Aris je prvi od ozbiljnijih klubova u Grčkoj koji nema na platnom spisku nijednog srpskog fudbalera. Zbirno gledano, ne računajući Novozelanđanina Stamenića, imamo 14 igrača sa našim pasošem u zemlji Helena. Petar Gigić i Miloš Deletić igraju za Panseraikos, Nemanja Glavičić i Nemanja Miletić za Volos, Andrija Majdevac i Nikola Stajić za Panetolikos, Ivan Kostić brani boje PAS Lamije, a Stefan Stojanović je čuvar mreže Levadijakosa.

Kada gledamo strance, više od Srba ove sezone u Superligi ima samo Argentinaca (24) i Španaca (32). Nije to ni preterano iznenađujuće ako znamo da trenutno u Grčkoj rade dva španska trenera (Mendilibar i Volosov Hoakin Gomez) jedan Urugvajac i jedan Argentinac. Među trenerima imamo i jednog Srbina, Milan Rastavac trenira Asteras iz Tripolisa. Doduše, nekadašnji trener Vojvodine i niškog Radničkog nije doveo nijednog srpskog fudbalera ove sezone.

(©Reuters)(©Reuters)

Kada već pišemo o stratezima, moramo da pomenemo i da se u trenerske vode posle tri godine vratio i legendarni grčki reprezentativac Trajanos Delas. On će ove sezone trenirati OFI sa Krita, a to će mu biti četvrti klub u karijeri posle AEK-a, Atromitosa i Panetolikosa.

U poslednjih nekoliko sezona grčko prvenstvo su obeležavali ogromni incidenti sa navijačima i sudijama. Dešavale su se pretnje, štrajkovi, prekidi mečeva… U plej-ofu prošle sezone su zato isključivo stranci sudili, kako bi se smanjili incidenti. Mada ni to u nekim momentima nije pomoglo.

Zato, predsednik FS Grčke Makis Gagatsis se uoči početka novog prvenstva oglasio saopštenje.

Vreme je da priznamo sebi nešto jednostavno. Nije moguće da večito pričamo svima kako su namere grčkih sudija loše. Moramo da pronađemo gde je obala nakrivljena. Nije neophodno previše truda da se ide napred, ali je potrebna samokritika, iskrenost, zdravo okruženje i poverenje. Pod tim uslovima ćemo svi shvatiti da nas više toga spaja nego razdvaja. Srećan vam početak nove sezone i svima srećno“, navodi se u saopštenju koje je potpisao Gagatsis.


***

MOZZART ČASTI LAJV TIKET!

Sve što treba da uradiš je da do nedelje odigraš tiket klasičnog klađenja za bar 1.000 rsd uz minimalnu kvotu 4,00 i najmanje četiri para od kojih je jedan iz Liga petice. Ovo neće biti teško obzirom na to kakvi mečevi te očekuju u ponudi - ovo su uslovi, a nagrada je 500 rsd za lajv”.

***


GRČKA 1 – 1. KOLO

Subota

19.00: (1,17) PAOK (7,50) Panseraikos (16,0)

19.00: (9,50) Volos (5,10) Olimpijakos (1,33)

Nedelja

18.00: (2,40) Levadijakos (3,20) Kalitea (3,10)

19.00: (1,30) Panatinaikos (5,20) Asteras (11,0)

19.30: (2,80) Atromitos (3,15) Aris (2,65)

21.00: (1,22) AEK Atina (6,50) OFI Krit (12,0)

Ponedeljak

20.00: (2,20) Panetolikos (3,35) PAS Lamija (3,35)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Grčka 1OlimpijakosAEK AtinaPAOKPAOK SolunPanatinaikosMilan RastavacAndrija ŽivkovićMijat GaćinovićNemanja Maksimović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara