(@Reuters)
(@Reuters)

Smejali su im se, a sada ih se plaše

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.03.24. | 14:31

Od januarskog puta u Dubai Arsenal igra kao preporođen

Do februara prošle godine Arsenal je imao samo jedan premijerligaški poraz u sezoni 2022/2023, dok je na istom prolaznom vremenu ove sezone već na četiri. Ipak, pre godinu dana Tobdžije su poklekle u finišu i titulu prepustile Mančester Sitiju, a sada su izabranici Mikela Artete ti koji imaju priliku da preuzmu čelo tabe i, ko zna, možd na njemu ostanu do kraja.

Trka je ovaj put mnogo teža, pošto je uključen i Liverpul, ali dok se iduće nedelje na Enfildu budu nadmudrivali Jirgen Klop i Pep Gvardiola, Arteta bi derbi mogao da posmatra sa osmehom zbog plasmana svog tima na vrh Premijer lige. Ukoliko u subotu pobede Brentford kod kuće, Arsenalovi fudbaleri drugi dan vikenda i 28. kola engleskog prvenstva dočekaće kao lideri. Pre samo mesec dana mnogi su im se smejali zbog emotivne proslave pobede nad Liverpulom (3:1), ali danas ih se verovatno pribojavaju. Posebno u Mančester Sitiju, gde Arsenal ima naredno gostovanje (31. mart) nakon četiri vezane pobede na strani i 19 datih, uz samo jedan primljen gol.

Izabrane vesti

Iako su 2023. godinu ispratili sa jednim bodom iz tri utakmice, u Londonu su 2024. započeli sa sedam uzastopnih pobeda u Premijer ligi. Malo ko je očekivao takav uzlet Arsenala, a pogotovo ne da bi Tobdžije mogle da preotmu vrh Liverpulu i Sitiju. Put u Dubai nakon eliminacije iz FA kupa od Liverpula (0:2) ispostavio se od velikog značaja.

"Trebao nam je predah. Bili smo u lošem trenutku, umorni i morali smo da napravimo restart. U Dubaiju smo radili na detaljima, ali i odmarali. Bilo nam je neophodno da napunimo baterije za nastavak sezone, jer sada je vreme utakmica koje su najbitnije. Svaka utakmica je krucijalna", istakao je kapiten Martin Edegard.

Na trenerov zahtev Arsenal je u Dubai iz svog trening centra poneo brojne rekvizite za vežbanje i oporavak igrača kako bi na put mogao da vodi i povređene fudbalere. U ekspediciji su bili i nutricionisti, fizioterapeuti, čak i pojedini članovi porodica igrača. Nisu to bile klasične pripreme za kakve znamo u Srbiji, Tobdžije su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima provele tek nedelju dana. Ali, kvalitetno iskorišćenih. Ekipa se dodatno ujedinila, Tomas Parti i Žoržinjo ubrzali svoje oporavke od povreda, a rezultati Artetinog plana počeli da se nižu kao na traci: sedam prvenstvenih pobeda, 31 dat i samo tri primljena gola.

Jedina mrlja je poraz od Porta u prvom meču osmine finala Lige šampiona (0:1), ali i to može da bude ispravljeno. Revanš na Emiratima je 12. marta, posle utakmice sa Brentfordom, a pre derbija sa Mančester Sitijem. S obzirom na to da je uoči Arsenalovog gostovanja na Etihadu pauza zbog termina za reprezentacije, možda Arteta smisli neki novi izlet da motiviše svoje igrače za finiš sezone.

Prošla sezona bila je dramatična i sigurno psihološki iscrpljujuća za Tobdžije iz Londona, ali iskoristili su to iskustvo da, pre svega, mentalno jači uđu u novi takmičarski ciklus. Mogla bi se na njihovom primeru iskoristiti izreka "ono što te ne ubije - ojača te". Sada da vidimo da li važi i ono "ko se zadnji smeje, najslađe se smeje".

RASPORED U PREMIJER LIGI DO KRAJA SEZONE:

Liverpul (63 boda): Mančester Siti (domaćin), Brajton (domaćin), Šefild Junajted (domaćin), Mančester Junajted (gost), Kristal Palas (domaćin), Fulam (gost), Vest Hem (gost), Totenhem (domaćin), Aston Vila (gost), Vulverhempton (domaćin). Čeka se termin odložene utakmice sa Evertonom u gostima.

Mančester Siti (62 boda): Liverpul (gost), Arsenal (domaćin), Aston Vila (domaćin), Kristal Palas (gost), Luton (domaćin), Totenhem (gost), Notingem Forest (gost), Vulverhempton (domaćin), Fulam (gost), Vest Hem (domaćin). Čeka se termin odložene utakmice sa Brajtonom u gostima.

Arsenal (61 bod): Brentford (domaćin), Mančester Siti (gost), Luton (domaćin), Brajton (gost), Aston Vila (domaćin), Vulverhempton (gost), Totenhem (gost), Bornmut (domaćin), Mančester Junajted (gost), Everton (domaćin). Čeka se termin odložene utakmice sa Čelsijem kod kuće.

Napomena:

*Liverpul ima i osminu finala Lige Evrope sa Spartom iz Praga, kao i četvrtfinale FA kupa sa Mančester Junajtedom

**Mančester Siti ima revanš osmine finala Lige šampiona sa Kopenhagenom, kao i i četvrtfinale FA kupa sa Njukaslom

*** Arsenal ima revanš osmine finala Lige šampiona sa Portom



tagovi

ArsenalPremijer liga

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara