(Reuters)
(Reuters)

Slučaj Dibala: Kako mama i supruga kažu

Vreme čitanja: 7min | pet. 23.08.24. | 10:53

I gde De Rosi vidi Argentinca posle ostanka na Olimpiku

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Paulo Dibala je prelomio, između novca i supruge i majke - kojima nije padalo na pamet da se presele u Saudijsku Arabiju i postanu bića drugog reda, manje vredna od muškaraca, zatvorene u ograđenom prostoru i pokrivene od glave do pete svaki put kad promole glavu na ulicu – opredelio se za žene svog života. Istini za volju, izbor i nije bio težak, jer neko ko je već zaradio više od 100.000.000 evra u karijeri ne odriče se lako slobode, ambicija i lepog života da bi inkasirao dodatnih 70.000.000.

Izabrane vesti

Do neočekivanog preokreta je došlo u četvrtak. Izgleda da su dva faktora posebno uticala. Prvi je mama koja je stala uz svoju snaju koja nije želela, iz razumljivih razloga, da se seli u Saudijsku Arabiju. Drugi detalj koji je dao mogućnost Dibali da se predomisli je pozicija arapskih pregovarača koji nisu želeli da plate Romi više od 3.000.000 miliona evra i eventualno dodatna 2.000.000 miliona kroz bonuse koji nisu bili nimalo jednostavni.

Predstavnici Rome su se zainatili, jer su smatrali uvredljivim i neukusnim da Al Kadisija plati 8.000.000 evra posredniku u poslu, plus provizije menadžerima Dibale, a da Romi nudi “siću” od tri miliona. Zastoj u pregovorima dve strane dao je dovoljno vremena Dibalinoj mami da “poništi” uticaj menadžera i posrednika koji su prethodnih dana vršili veliki pritisak na Argentinca. Kako i ne bi, oni bi uzeli milione evra i za razliku od Dibale njihove supruge, ćerke i mame ne bi živele u Saudijskoj Arabiji.

Na kraju Dibale je presavio, metaforički rečeno, tabak i na društvenim mrežama na kojima ga prati gotovo 60.000.000 ljudi, objavio da ostaje u Romi. Još uvek nismo blizu srećnog kraja, pobede ljubavi nad novcem, porodice nad menadežima i mešetarima. Dibala jeste najbolji igrač Rome, ali osim što ima veliku platu za Romino trenutno stanje, nije igrač sa karakteristikama koje trener Daniele De Rosi želi da ima u svom kadru.

Prvi problem oko plate i automatskog produžetka ugovora Argentinca do 2026. može da bude rešen na dva načina. Prvi je da Dibala prihvati da kako to u Italiji kažu “razmaže” ugovor na tri godine, drugim rečima da 15.000.000 koje bi dobio za dve godine, zaradi za tri igrajući u dresu Rome. Drugo rešenje je da se Dibala odrekne automatskog produžetka ugovora sa odigranih petnaestak mečeva u tekućoj sezoni.

Roma daje dva ili više golova protiv Empolija - kvota 1,65

Sa Dibalom na raspolaganju De Rosi će morati da koriguje svoje planove. Trener Rome je mislio da igra sa klasičnim trozupcem, špicom i dva krilna napadača koji bi naravno pružali pomoć veznoj i defanzivnoj liniji kada Roma nije u posedu lopte. Za takav tip igre su potrebni igrači koji su u stanju da pokriju dve faze igre, a Dibala to nije. Jedna od solucija je da Roma igra sa postavkom 4–2-3-1 u kojoj bi Dibala bio ofanzivni plej iza leđa špica ili model 4-3-2-1. Dobra strana ostanka Dibale je što Roma može da proda Temija Ejbrahama u poslednjim danima prelaznog roka ili da ga pošalje na pozajmicu budući da Dibala može da igra kao “lažna devetka” i da bude alternativa za Romu bez Dovbika.

JOVIĆ ZLATNA REZERVA MILANA, PAVLOVIĆ SPREMAN ZA DEBITANTSKI MEČ

Luka Jović se vraća na klupu i pored povrede Alvara Morate. Švajcarski reprezentativac Okafor ga je potisnuo na hijerarhijskoj piramidi Fonseke između ostalog i zato što su statistika i iskustvo pokazali da je Jović mnogo produktivniji, korisniji i pruža bolje igre kada uđe u igru u drugom poluvremenu nego kada je starter.

Za razliku od Jovića, Strahinja Pavlović bi trebalo da debituje protiv Parme u dresu Rosonera. Na prvom meču odbrana Milana je pokazala sve slabosti koje su se videle u prethodnom šampionatu i sasvim je logično da Fonseka odmah baci u vatru srpskog reprezentativca.

U Parmi se očekuje da proradi Rafa Leao. Nova “desetka” Rosonera je promašila par stopostotnih prilika, izgledalo je kao da ga je Vanja Milinković Savić omađijao. Leao će na Tardiniju protiv Parme imati novu šansu da počne sa ispunjavanjem zadate norme u ovoj sezoni, a to je da postigne više od 20 golova.

U međuvremenu je generalni direktor Furlani kategorički demantovao glasine da bi Leao mogao da bude prodat: “Rafa ostaje sa nama 100 odsto”, rekao je Furlani.

JUVE ČEKA KOPMEJNERSA, KOSTIĆ KLJUČ ZA DOLAZAK NIKA GONZALESA

Juventus strpljivo čeka da Atalanta odgovori na poslednju ponudu (52.000.000, plus 5.000.000 kroz bonuse) za Kopmejnersa. U Torinu su uvereni da Dea taktizira i čeka poslednji momenat budući da je svesna da Juve neće odustati, a da Kopmejners neće promeniti mišljenje. Dakle, u Bergamu ne žele da olakšaju život Juve i Teunu i omogućiće transfer tek u finišu prelaznog roka, to jest primoraće Kopmejnersa da preskoči prva tri meča u prvenstvu. U Zingoniji su se zainatili, jer smatraju da su se i Juve i igrač nekorektno poneli prema njima.

I dalje smo u dubokim vodama i za dolazak Nika Gonzalesa. Fjorentina traži 40.000.000 evra. Gazda kluba Roko Komiso poučen prethodnim iskustvima sa Kjezom i Vlahovićem, prodao je obojicu za maksimalnu cenu koju je tražio, nema nameru da odobri popust Staroj dami. Juve je stavio na sto 32.000.000. Eventualni džoker Bjankonera bi mogao da bude Filip Kostić. Srpski reprezentativac se sviđa Paladinu i mogao bi da bude veoma koristan za njegovu igru, tako da bi uz 32.000.000, Kostića i možda neki milion bonusa posao bi blizu zaključenja.

U međuvremenu je Juve dobio prvu ponudu od Barselone za Federika Kjezu, 13.000.000 sa uključenim bonusima. Stara dama se nalazi u veoma nezgodnoj poziciji, ponuđen novac je duplo manji od onoga na koji su računali, ali se približio kraj prelaznog roka i rizik da izgube Kjezu bez evra obeštećenja je značajno porastao.

Ako Kjeza bude udomljen u katalonskoj prestonici, otvaraju se vrata da Juve angažuje dvojicu krilnih napadača. U ovom momentu su najozbiljniji kandidati Konseisao iz Porta i Sančo iz Mančester junajteda. Problem je što Juve može da angažuje i jednog i drugog samo na pozajmicu s pravom otkupa. Primera radi Porto nema ništa protiv pozajmice ako bi ona bila praćena obaveznim otkupom.

Juventus intenzivno traži i drugog napadača pošto Mota ne računa na Milika (radi se danonoćno da bi se pronašao tim za Poljaka). Prvi na listi želja Mote je njegov “učenik” Arno Kalimuendo. Mota je mladog centarfora trenirao i lansirao u podmlatku PSŽ-a. 

INTER SPREMA NOVO POJAČANJE BEZ OBEŠTEĆENJA

Inter je praktično sve utanačio sa Džonatanom Dejvidom. Kanadskom fudbaleru ističe ugovor sa Lilom sledeće godine i budući da će, po svoj prilici ostati na severu Francuske do leta 2025. godine, Nerazuri su pripremili isti scenario kao sa Markusom Tiramom. Inter će platiti malo veću proviziju menadžeru Dejvida i staviće pod ugovor 24-ogodišnjeg napadača velikog potencijala.

Dolazak Dejvida bez obeštećenja je veoma važan za Inter, jer na taj način kreira uslove da klub investira novac u dovođenje jednog vrhunskog centralnog defanzivca. Ačerbi i Darmjan igraju poslednju sezonu u dresu Intera, barem kao protagonisti, De Fraj je nešto mlađi, ali je i on već zagazio u četvrtu deceniju života i malo je skloniji povredama. Inter je bacio oko na Alesandra Bonđorna, ali nije mogao da parira ponudi Napolija tako je još jednom, posle Bremera, defanzivac Torina umesto u Interu završio na drugoj adresi.

Pred meč sa Lečeom se najavljuju promene u timu Intera. Fratezi i Taremi su pokazali da nisu obične reserve, a na raspolaganju Inzagiju u ovoj sezoni će prvi put biti i Zjelinski. Fratezi i njegov menadžer su na više načina manifestovali stav da pretenduju da u ovoj sezoni imaju veću minutažu i broj mečava u startnoj postavi. Čak su zapretili i odlaskom iz Apijano Đentilea. Posle razgovora sa Marotom, Auzilijom i Inzagijem sve se smirilo i pretpostavlja se da će Fratezi imati više prostora.


LUKAKU I DALJE NA DUGAČKOM ŠTAPU

Pregovori Napolija i Čelsija oko Romelua Lukakua se nastavljaju. Dve strane nisu postigle dogovor juče, ali je dogovoren nastavak razgovora tokom dana. Italijanski klub je podigao svoju ponudu na 32.000.000 za Big Roma i dalje neće ići. Sada je na Plavcima da se opredele, da li da prihvate cifru koju će teško dobiti od bilo koje druge strane ili da otvore vrata za eventualni angažman Osimena. U tom slučaju bi se obrnule uloge, Čelsi bi spuštao, a Napoli dizao cenu. Ipak, malo je verovatno da će Enco Mareska promeniti mišljenje.

Istovremeno, sportski direktor Napolija Đovani Mana je sve dogovorio sa Brajtonom oko prelaska Gilmura, problem je što je engleski klub uslovio kupoprodaju sa dovođenjem O’Rajlija iz Seltika u Brajton.

Vreme curi i za Viktora Osimena. Arsenal osim početnog interesovanja nije napravio sledeći potez dok iz Pariza i PSŽ-a ni slova ni glasa.



tagovi

Paulo DibalaRomaBuongiorno Italia

Obaveštavaj me

Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara