SLOVAČKA: Starci bi da se nadigravaju na Sarijev način, kapa dole za kontinuitet

Vreme čitanja: 8min | čet. 13.06.24. | 09:35

Najveća nepoznanica Evropskog prvenstva stiže sa Tatra, jedu se klobase i posle Hamšikove ere

Raspad Čehoslovačke 1992. godine doneo je Slovačkoj mnogo manje u sportskom pogledu od svojih komšija. Dok su Česi igrali finale 1996, polufinale 2004. i bili redovni učesnici kontinentalnih smotri, nad Tatrama su bili nadvijeni tmurni oblaci. Morala je Slovačka da sačeka proširenje broja učesnika kako bi debitovala na Evropskim prvenstvima, ali je od tog momenta uspela da ostvari kontinuitet i plasirala se na EURO treći put zaredom. Najsvetliji momenat tamošnjeg fudbala u prethodnih 30 godina interesantno nije vezan za Evropska, već za Svetska prvenstva. Pravi hit bili su Slovaci u Južnoj Africi 2010. kada su u grupnoj fazi izbacili tadažnje aktuelne prvake Italijane, a nisu se obrukali ni 2016. u Francuskoj igranjem nokaut-faze Evropskog prvenstva.

Nema više Mareka Hamšika i Martina Škrtela, dva najpoznatija igrača iz ove zemlje u prethodne dve decenije, ali su tu momci iz klubova visoke klase poput Milana Škrinijara iz Pari Sen Žermena i Stanislava Lobotke iz Napolija. Bili su ljubitelji fudbala u Slovačkoj uplašeni za uspehe državnog tima kada se završila Hamšikova era, a istini za volju njena zaostavština u velikoj je meri prisutna još uvek. Peter Pekarik i Juraj Kucka standardni su članovi državnog tima još od 2006. i 2007. godine, a obojica su i 17, 18 godina kasnije članovi startnih 11. Pomenuti dvojac najzaslužniji je za činjenicu da je Slovačka po proseku godina najstarija reprezentacija na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu. Ovakvi podaci čine navijače Slovačke skeptičnim, svesni su i oni da su njihovi ljubimci u prethodnim godinama umeli da “tresnu” u pojedinim situacijama, poput izgubljenih mečeva u C diviziji Lige nacije od Kazahstana i Azerbejdžana i remija sa Belorusijom.

Izabrane vesti

DOĐI I UZMI ME!

Možda u najmanje bitnom takmičenju nisu imali čim da se pohvale, ali su kvalifikacioni ciklus za Evropsko prvenstvo odradili rutinski. U mečevima protiv Portugala nisu imali mnogo šansi, ali su osvojili pregršt bodova protiv tri direktna konkurenta za odlazak na EURO (Bosne i Hercegovine, Islanda i Luksemburga). Krilni napadač praške Sparte Lukaš Haraslin iskristalisao se kao nova nada u napadu i neko ko bi mogao da krene stopama Roberta Viteka, Erika Jendrišeka, Stanislava Šestaka, Miroslava Stoha… glavnih Hamšikovih pomoćnika u stvaranju dobrih rezultata pre 10 do 15 godina.

Fudbaleri Slovačke posle pobede nad Italijom 2010.Fudbaleri Slovačke posle pobede nad Italijom 2010.

Frustrirajući i letargični nastupi pod prethodnim selektorom Štefanom Tarkovičem rezultovali su traženjem novog rešenja, a savez je prvi put u istoriji posegao za pravim strancem na mestu šefa stručnog štaba (Česi baš i nisu to). Postao je Frančesko Kalcona selektor Slovačke 2022. i od prvog momenta je dočekan uz veliku dozu skepticizma, uzimajući u obzir da prethodno nigde gde je radio nije imao ulogu prvog trenera. Uprkos tome uspeo je 56-godišnjak da odvede Sokolove na treće uzastopno Evropsko prvenstvo, a na nekoliko meseci pred kontinentalni turnir ukazala se Kalconi prilika da vodi Napoli. Nije se nimalo proslavio na stadionu Dijego Armando Maradona, nije uspeo da u tom trenutku aktuelnog prvaka izvuče iz letargije, a EURO će pokazati ima li znanja da jednu od slabijih selekcija na turniru odvede do značajnijeg uspeha.

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

SLOVAČKA PROLAZI GRUPU - KVOTA 1,95

Čim je došao na mesto selektora Kalcona je uklonio strategiju “parkirajmo autobus” i okrenuo se taktici visokog presinga koju je izučio pored Mauricija Sarija, čiji je pomoćnik bio godinama. Pre nego što je u Slovačkoj dobio prvi angažman glavnog trenera u svojoj trenerskoj karijeri, kraći period proveo je i u stručnim štabovima Euzebija Di Frančeska i Lučana Spaletija.

Kalcona preferira neku vrstu formacije 4-3-3, mada se ona može posmatrati i kao 4-1-4-1. Bekovi se u Kalconinom sistemu često ohrabruju da napadnu, a taj zadatak bi na prvenstvu trebalo da bude poveren prevashodno Davidu Hancku, momku koji je igrama u Fejenordu zavredeo pažnju velikog broja platežno moćnih klubova. Hanckov poseban kvalitet ogleda se u činjenici da skoro podjednako kvalitetno može da odigra i na mestu štopera i levog beka.

Milan Škrinijar (©Reuters)Milan Škrinijar (©Reuters)

Uopšteno gledano Kalconin dosadašnji mandat jeste uspešan, ali navijači su i dalje delimično skeptični, uzimajući u obzir da u samoj igri mnogo toga još nije naštimovano. Rad na branjenju defanzivnih prekida jedan je od prioriteta do starta turnira. Slovačka ima stamenog Milana Škrinijara i sama ta činjenica ovoj selekciji ne daje za pravo da kiksira baš tamo gde se očekuje da bude najjača.

Prethodnim generacijama slovačkog tima pozicija golmana često je bila najslabija tačka. Jan Muha i Matuš Kozačik nisu loši golmani, ali je aktuelni prvi čuvar mreže Martin Dubravka za klasu kvalitetniji. Povreda Nika Poupa pomogla je 35-godišnjaku da u nedavno završenoj sezoni nastupi više od 20 puta u Premijer ligi, a čini se da momak rodom iz Žiline potvrđuje onu priču o vinu i golmanima. Do 30. godine Dubravka je izvan Češke branio jedino u danskom Esbjergu, a onda je iz praške Sparte prešao na Sent Džejms Park i ostvario san o igranju u Engleskoj.

Neizostavni član tima jeste Peter Pekarik. Desni bek ove godina proslavlja punoletstvo igranja u seniorskoj reprezentaciji, a još od perioda kada je sarađivao sa Feliksom Magatom u šampionskom Volfzburgu nosi nadimak "Gospodin pouzdani". Priznaje Pekarik da jako pazi na svoju fizičku pripremu i da je to ključni faktor da je i u 38. godini i dalje u mogućnosti da igra na visokom nivou.

"Oslanjam se na svoju ženu Luizu. Ona mi pomaže oko kondicionih planova, čita mi razne studije o pripremama igrača. Opsednut sam vežbanjem, to mi je pomoglo da ostanem konkurentan na visokom nivou" iskren je već 12 godina igrač berlinske Herte.

Najveća zvezda slovačkog fudbala od osamostaljenja države Marek Hamšik penzionisao se prethodne godine, a time je kapitensku traku zadužio Milan Škrinijar, već nekoliko godina najkvalitetniji igrač iz ove države. Prošlog leta je stameni defanzivac prešao iz Intera u Pari Sen Žermen, a na Parku Prinčeva je usred sezone doživeo povredu koja ga je udaljila s terena na oko tri meseca. Nije tek oporavljeni Škrinijar dobijao poverenje Luisa Enrikea u nokaut-fazi Lige šampiona, ali je igrao u Ligi 1 i tako se fizički spremao za napore na Evropskom prvenstvu. Milan je jednostavno predodređen da bude vođa aktuelne generacije igrača i sve drugo bilo bi protivprirodno. Martin Škrtel kakve god da je kikseve imao tokom karijere, bio je igrač visoke klase, a Slovačkoj se posrećilo da jednog zameni drugi kvalitetan defanzivac (pritom bi se dalo zaključiti da je Škirinijar čak i kvalitetniji).

Škrinijarov partner u zadnjoj liniji biće Denis Vavro. Retko se sreće tako fanatičan igrač, željan takmičenja. O tome svedoči i detalj sa prijateljske utakmice odigrane u februaru ove godine, kada je igrač Kopenhagena oštro startovao na svog reprezentativnog saigrača Lukaša Haraslina iz praške Sparte i pritom dobio crveni karton. Jedno vreme nastupao je i za Lacio, ali je jasno da se najbolje oseća na Parkenu gde trenutno odrađuje drugi mandat.

SLOVAČKA OSVAJA 4+BODOVA U GRUPI - KVOTA 2,55

SLOVAČKA ĆE IGRATI U ČETVRTFINALU - KVOTA 11,00

Uz pojavu Milana Škrinijara na mestu centralnog defanzivca, glavni adut Slovačke biće količina talenta u veznom redu. Stanislav Lobotka i Ondrej Duda umeju mnogo toga sa loptom, a potonji je nekako ostao nedorečen. Kada je bio tinejdžer smatran je jednim od najvećih evropskih talenata, ali je najdalje dobacio do kluba iz donje polovine tabele Serije A - solidno dostignuće, ali ne onakvo kakvo se predviđalo. Iako nije postao velika zvezda, Duda je u stanju da u trenutku napravi potez koji će pomesti protivničke odbrane, a činjenica da u reprezentaciji ima još veću slobodu da kreira nego u klubu samo bi mogla da bude dodatan plus u igri 30-godišnjaka. Stanislav Lobotka je s druge strane tokom karijere imao mnogo uspona i padova forme, ali je sveukopno igrački sazreo u svojoj šampionskoj sezoni sa Napolijem i sada je vreme da učini nešto po čemu će zavredeti još veće poštovanje ljubitelja fudbala u domovini.

Juraj Kucka klasičan je primer igrača koji je radom i trudom postigao sve u svojoj karijeri. Nije 37-godišnjak obilovao velikim fudbalskim majstorstvom, ali se uvek odlikovao dinamičnošću, agresivnošću i liderstvom u svlačionici. Znao je od prvih koraka u svetu fudbala da će uspeti. Kada je na početku karijeru igrao za klub Podbrezova govorio je da će jednog dana igrati za svoj omiljeni klub Milan. Bio je ismejan, a onda je to ostvario desetak godina kasnije.

Navijači SlovačkeNavijači Slovačke

Kada je bivši selektor Slovačke Jan Kozak odlazio sa mesta selektora 2018. godine održao je konferenciju za novinare na kom su mu predstavnici medija zamerali što u tim nije uključio tada 19-godišnjeg Roberta Boženika. Čim je Kozak otišao, tinejdžer je dobio priliku i postao prvi golgeter Slovačke. Dobrim partijama u Žilini zavredeo je transfer u Fajenord, a posle promenljivih igra u Holandiji prešao je u Boavistu i tamo prethodne sezone dao devet golova u najvišem rangu portugalskog fudbala. Prema rečima 25-godišnjaka može se zaključiti da je jedan od najintrovertnijih igrača na prvenstvu.

"Ja sam usamljenik, ne volim da se mnogo intimiziram sa ljudima", dao je jednom prilikom interesantnu izjavu Boženik. Takođe je govorio da je pročitao autobiografije svojih omiljenih sportista Novaka Đokovića i Zlatana Ibrahimovića, kao i da se divi Robertu Levandovskom, Hariju Kejnu i Serhiju Agueru. Podršku u napadu Boženik će dobijati od hitronogih krila Lukaša Haraslina i Tomaša Suslova. Igrač Verone odigrao je 32 utakmice u prethodnoj sezoni Serije A i dao tri gola. Suslov je uz to imao i pet asistencija u žuto-plavom dresu.

Sveukupno posmatrano Slovačka je treći tim grupe po kvalitetu, a činjenica da četiri najbolje trećeplasirane idu u osminu finala stavlja pred Kalconin tim imperativ prolaska među 16. Sve ostalo bilo bi neuspeh, jer Slovačka ima kvalitet da osvoji tri ili četiri boda iz mečeva sa Rumunijom, Ukrajinom i Belgijom i tako ponovi rezultat iz Francuske 2016. Navijači Slovačke se tradicionalno viđaju kako na velikim takmičenjima jedu klobase (tradicionalnu vrstu kobasice), a za njih je sigurno najvažnije da će to činiti i ovog leta u Nemačkoj kakav god rezultat bio. Važno je da život posle Hamšika za njih postoji.

EURO 2024

Grupa E

1. KOLO

Ponedeljak, 17. jun

15.00: (3,60) Rumunija (3,35) Ukrajina (2,10)

18.00 (1,50) Belgija (4,20) Slovačka (6,75)

2. KOLO

Petak, 21. jun

15.00: (3,80) Slovačka (3,35) Ukrajina (2,05)

Subota, 22. jun

21.00: (1,50) Belgija (4,20) Rumunija (6,75)

3. KOLO

Sreda, 26. jun

18.00: (4,40) Ukrajina (3,50) Belgija (1,85)

18.00: (2,70) Slovačka ((3,05) Rumunija (2,80)



tagovi

reprezantacija SlovačkeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara