Nikola Vlašić i Stanislav Lobotka (©Reuters)
Nikola Vlašić i Stanislav Lobotka (©Reuters)

Slovaci bez Dubravke traže prvu pobedu nad Hrvatskom u svojoj istoriji

Vreme čitanja: 5min | sub. 04.09.21. | 11:30

Vatreni u petak od 20.45 časova bez nekoliko prvotimaca gostuju u Bratislavi u 5. kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru

Hrvatska je trenutno prva u kvalifikacionoj grupi za Mundijal u Kataru, ali nema baš previše razloga za zadovoljstvo. Vatreni ne igraju dobro i ukoliko se ne poprave u skorije vreme, rizikuju da ostanu bez već viđene prve pozicije u grupi H. To bi moglo da se desi već u subotu od 20.45 časova, ukoliko ne savladaju Slovačku na Narodnom fudbalskom stadionu u Bratislavi.

Izabranici Zlatka Dalića su u prva dva kola već doživeli poraz i remizirali. Savladali su samo najveće autsajdere u grupi, Kipar (1:0) i Maltu (3:0), ali ni njih nisu tako lako slomili. Pre toga su izgubili od Slovenije u Ljubljani (1:0), a u sredu su odigrali nerešeno sa Rusijom na Lužnikiju.

Izabrane vesti

20.45: (3,80) Slovačka (3,35) Hrvatska (2,05)

Zbog svega toga remi u Slovačkoj bi mogao da bude nedovoljan rezultat za Hrvate. Nije poguban, naravno, kvalifikacije su tek na polovini, ali bi svaki neuspeh značajno zakomplikovao život našim zapadnim komšijama. Rusija će do tada već da odigra meč u Nikoziji sa Kiprom, a favorit je da osvoji sva tri boda.

Slovačka je jedina ekipa u grupi koja još uvek nije doživela poraz. Ostvarila je tri remija i pobedu nad Rusijom. Definitivno je meč sa Maltom (2:2) najveći kiks ove selekcije, posle kojeg više ne sme da pogreši ako želi barem da bude na drugoj poziciji i tako se plasira u baraž. Jednostavno, situacija u grupi H je toliko izjednačena da je razlika između prvog i poslednjeg kluba na tabeli tri poena.

Mislim da bod u Rusiji nije loš, iako se može bolje. U Rusiji nam je nedostajao gol, odigrali smo dobru, čvrstu utakmicu, ali smo u završnici morali da budemo malo konkretniji. Nadam se da ćemo u tom segmentu da budemo mnogo bolji u Bratislavi i da ćemo da uzmemo tri boda. Poeni se ne mogu uzeti ako ne postignete gol. Hrvatska uvek traži pobedu“, uverava Mateo Kovačić, vezista Vatrenih i Čelsija.

Oba tima imaju kadrovske probleme i nedostaju im kapiteni. Na gol Slovačke umesto iskusnog Martina Dubravke, koji je povređen, mora Marek Rodak. Hrvati će takođe najverovatnije da budu bez golmana, pošto je Dominik Livaković zaradio povredu u Rusiji, koju je obnovio na poslednjem treningu pred utakmicu. Ukoliko definitivno ne bude mogao na gol, zameniće ga Simon Sluga ili Ivica Ivušić.

Dalić svakako ne može da računa na kapitena Luku Modrića i napadača Antu Budimira, dok će Joško Gvardiol da bude u protokolu, ali žalio se na bol i nije spreman za startnu postavu.

Hrvatska i Slovačka su se sastali i u kvalifikacijama za minulo Evropsko prvenstvo, a Vatreni su tada oba puta lako izašli na kraj sa njima, rezultatima 4:0 i 3:1. Pre toga su odigrali još četiri prijateljska meča, po dva puta su remizirali i pobedili Hrvati. Slovačka dakle još nema nijedan trijumf.

Tada smo igrali jako dobro i napravili sjajan rezutlat. U odnosu na nastup na Evropskom prvenstvu, Slovaci su se protiv Slovenije postavili mnogo ofanzivnije i zaigrali sa trojicom napadača. Ekipa koja ima Hamšika, Škrinijara, Lobotku, Kucku, Boženika i Dudu nesumnjivo je kvalitetna. Spremićemo se za utakmicu na najbolji mogući način i pokušaćemo da osvojimo sva tri boda“, istakao je Dalić.

Kao što smo napisali, situacija je u grupi toliko izjednačena da čak i Malta još uvek ima šansu da se domogne neke od prve dve pozicije. Sa tim predznanjem Slovenci dočekuju selekciju sa ostrva u Sredozemnom moru. Meč u Stožicama je na programu od 18 časova.

18.00: (1,30) Slovenija (5,20) Malta (11,0)

Slovenija je kvalifikacije započela savršeno, pobedom nad Hrvatskom sa 1:0. Posle toga je međutim sve upropastila, izgubila je od Rusije (2:1) i Kipra (1:0), a zatim remizirala sa Slovačkom u Ljubljani (1:1). Srećom po nju rivali to nisu iskoristili, pa sada eventualnom pobedom nad Maltom može da se uključi u borbu za vrh.

Uprkos teoriji da danas svi igraju fudbal, bila bi velika sramota po Slovence da ne pobede Maltu u svom glavnom gradu. Kroz istoriju su već četiri puta izlazili bez većih problema na kraj sa njom, poslednji put u junu 2017. godine trijumfovali su sa 2:0.

Istina, u subotu će biti bez svog najboljeg fudbalera Josipa Iličića, koji mora da odradi suspenziju zbog žutog kartona koji je dobio protiv Slovačke. Njega će zameniti u postavi Jasmin Kurtić. Ostali su tu, u startnoj postavi će se sasvim izvesno naći Oblak, Lovrić, Zajc, Črnigoj

Moramo da igramo organizovanije u odbrani, Slovacima smo dali previše prostora u nekoliko situacija. Moramo takođe da imamo brži pas unapred“, kratko je analizirao nedostatke svog tima selektor Matjaž Kek.


tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.kvalifikacije za svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara