Zoran Filipović
Zoran Filipović

Slika u muzeju Da Luža, ali srce na Marakani: Benfika neka traži put posle Zvezde

Vreme čitanja: 5min | sre. 18.09.24. | 08:20

Zoran Filipović za Mozzart Sport otkriva da će utakmicu gledati sa gostima iz Lisabona, dvojicom bivših saigrača koji su 1984. bili strelci protiv crveno-belih

Benfika u vitrinama ima 38 trofeja portugalskog prvenstva, 26 pehara namenjenih osvajaču nacionalnog kupa, još devet iz Superkupa, a sedam iz Liga kupa. Tu su i dva "ušata pehara", osvojena 1961. i 1962. u Kupu šampiona, kao i brojne medalje, priznanja, pohvalnice i zahvalnice... I, naravno, fotografije bivših igrača i trenera. Onih koji su doprineli da lisabonski Orlovi budu jedan od najtrofenijih klubova na svetu, a među njima je i Zoran Filipović.

Slika golgetera iz Podgorice takođe se nalazi na jednom od zidova Benfikinog muzeja. Sa portugalskim klubom je kao igrač osvojio dve titule i jedan kup, a 1983. igrao finale tadašnjeg UEFA kupa (protiv Anderlehta, 0:1 i 1:1).

Izabrane vesti

Kao trener, član stručnog štaba kojim je šefovao Mario Vilson, 1996. dodao je još jedan Kup Portugalije.

U lepom sećanju je Zoran Filipović navijačima Benfike, i oni su njemu, ali prva ljubav zaborava nema. I zato ne čudi što će srce nekadašnjeg igrača i trenera u četvrtak uveče biti uz Crvenu zvezdu, kada na stadionu Rajko Mitić bude gostovala Benfika u prvom kolu Lige šampiona (18.45).

Prvo nekoliko godina u mlađim selekcijama, a onda čitavu deceniju kao prvotimac proveo je Filipović u Ljutice Bogdana, da bi se kasnije vratio kao trener. Dok je nosio kopačke doprineo je da crveno-beli tri puta budu prvaci ondašnje Jugoslavije i jednom pobednici državnog kupa. Taj trofej osvojio je i kasnije u cipelama, kao trener.

Iz Crvene zvezde je 1980. otišao u Briž, a posle samo jedne sezone u Belgiji prešao je u Benfiku. Sudbina je htela da Lisabon zameni Portom (Boavista) leta 1984. godine, malo pre nego što su Orlovi izvukli Zvezdu u okršaju prve runde Kupa šampiona. Bili su to oni čuveni dueli kada je Crvena zvezda u Beogradu golovima Rajka Janjanina nadoknadila 0:2 i pobedila sa 3:2, ali je na Da Lužu poražena sa 0:2.

"Krivo mi je što nisam igrao te utakmice, bili bi to specifični susreti, puni emocija, ali takav je život fudbalera. Eto, ispostavilo se da sam u Boavisti završio karijeru", konstatovao je Filipović u razgovoru za Mozzart Sport.

Dobro se seća bivši napadač tih utakmica, a ovih dana sa prijateljima ponovo evocira uspomene.

"Evo ih u Beogradu, Dijamantino, koji je dao gol u prvoj utakmici, i Karlos Manuel, koji je bio dvostruki strelac za Benfiku u revanšu. I to je drugi gol dao glavom, kao nikada pre! To su moji saigrači i prijatelji, a biće mi i gosti u četvrtak na stadionu", naglašava Zoran Filipović.

Iako mu je Benfika takođe prirasla srcu, bivši golgeter crveno-belih nema dilemu kome više želi pobedu na startu elitnog takmičenja.

"Očekujem dinamičnu utakmicu i dobru za gledanje. Naravno, pun stadion i navijanje kakvo Delije uvek prirede u ovakvim prilikama. Neka pobedi Zvezda, prvi korak u Ligi šampiona je uvek važan zbog samopouzdanja, a Benfika neka posle ima svoj put i dobija druge utakmice. Meni je ovde srce uz Crvenu zvezdu", jasan je 71-godišnji gospodin File.

Ima nekadašnji trener i ideju kako bi Beograđani mogli da nadmudre favorizovanog rivala, ali ne želi previše da se meša u posao Vladana Milojevića.

"Očekujem agresivnu Zvezdu od prvog minuta, pokazali su protiv Bode Glimta da mogu da igraju ofanzivno i u visokom presingu, a poznajući igrače Benfike, u takvoj situaciji biće im teško da uspostave svoju igru kratkih pasova do noge. Zvezdino oružje bi mogla da bude igra iz tranzicije, ali zna već Vladan Milojević šta i kako treba".

Zoran Filipović (©Starsport)Zoran Filipović (©Starsport)

Kao glavne adute u domaćem sastavu Filipović vidi Mirka Ivanića i novajliju Silasa Mvumpu.

"Ivanić je u dobroj formi, on je igrač koji svojim karakteristikama može značajno da doprinese u napadu. Daje golove, ima odličan pas i mnogo znači ekipi. Sa pojačanjima koja je dovela ovog leta, Zvezda ima jači tim nego prošle sezone. Silas je odličan igrač, ima brzinu i snagu, tako da može da se snađe i u duelima sa protivničkim igračima i kada treba istrčati brzu akciju. Dobar adut je i Radonjić, sigurno će biti dodatno motivisan jer je bio u Benfiki, ali nije mnogo igrao. Ne verujem, ipak, da će početi utakmicu jer nije u top formi, ali važno je imati takvog igrača u timu, koji može da donese prevagu. Videćemo šta će Milojević odlučiti sa njim".

Pojedinačno gledano, jasno je da Benfika ima prednost u kvalitetu.

"Štoperi Silva i Otamendi su dobar tandem. Kokču iz veznog reda je pokazao kvalitet u poslednjih nekoliko utakmica i dobio veliko samopouzdanje dolaskom novog trenera. Za Di Mariju svi dobro znamo koliko može, on uvek može da iznenadi svojom loptom, bilo da je šut ili dodavanje. Benfika ima svoj proces ofanzivne igre, brzo, bez preskakanja, dobrim kratkim pasom", ističe Filipović.

Rezultati portugalskog kluba na startu sezone nisu bili po očekivanjima, što je dovelo do promene na klupi. Umesto Rodžera Šmita angažovan je Bruno Laž, kojem će to biti drugi mandat. U prvom je doneo titulu 2019, a potom bez uspeha radio u Vulverhemptonu i Botafogu.

Na povratničkom derbiju trenera savladana je Santa Klara sa 4:1 iako su gosti poveli već u prvom minutu.

"Šok terapija smenom trenera uglavnom daje pozitivan rezultat. Novi trener je sastavio ofanzivniju postavu, pa i pored toga što su brzo primili gol, do izražaja je došao individualni kvalitet. Dali su četiri gola, a mogli su i više. Došao je trener koji zna kako se osvaja titula i taj psihološki momenat je bio uspešan, ali videćemo kako će odigrati u Beogradu. Pritisak sigurno postoji i nije mali, i Benfiki znači svaka pobeda u Ligi šampiona na finansijskom planu, jer su rashodi letos bili veliki. Verujem da je na njihovim igračima veći pritisak nego na Zvezdinim, koji će uz sebe imati i pomoć sa tribina", objašnjava bivši strateg.

U četvrtak neće samo fudbaleri Benfike biti pod pritiskom, već i kompletno rukovodstvo kluba. Sledeće godine održaće se izbori za predsednika, a Rui Kosta je već na udaru mnogih.

"Dosta je sličnosti u pedigreu Benfike i Crvene zvezde. Oba su najpopularnija kluba u zemlji, odskaču po broju trofeja i po broju navijača, kod kojih je strast velika. Očekivanja su uvek najveća, svaka utakmica mora da se igra na pobedu, tako da pritisak konstantno postoji. I nema praštanja. Ako krene negativno, brzo se svode računi. Zvezda je trenutno stabilna i u naletu forme, plus igra kod kuće, tako da je u psihološkom smislu u prednosti. Situacija u Benfiki je napeta, pritisak na predsednika postoji još od prošle sezone jer je odlučio da podrži bivšeg trenera, koji nije bio omiljen među navijačima, i ostavi ga na klupi uprkos slabim rezultatima. Videćemo kako će Portugalci izgledati u Beogradu, ima stvari koje im ne idu u prilog", zaključio je Zoran Filipović.


tagovi

FK Crvena zvezdaZoran FilipovićBenfikaLiga šampiona

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara