Slika i prilika Partizana

Vreme čitanja: 4min | pet. 22.11.19. | 19:49

Het-trik Sadika, odličan napadački potencijal i klimava odbrana crno-belih dovoljni da se razoruža odlilčni Javor – 6:2

Ko je prvi put ove sezone gledao Partizan stekao je preciznu sliku o kvalitetima i manjkavostima crno-belih. Napadački, sve funkcioniše kao sat u ekipi Sava Miloševića, nema ko ne daje golove, još za razliku od nekih ranijih primera nije bilo problema u realizaciji, niti sebičnosti u završnoj trećni. Kapa dole. Defanzivno, kao u većem delu takmičaraske godine crno-beli su bili porozni, s tim što u uvodnom susretu 17. kola nisu platili skupu cenu grehovima odbrane. Štaviše, dvojica igrača iz poslednje linije pripomogla su ofanzivcima da se u Humskoj na obe plećke ploži odlični Javor – 6:2.

Jednu od najboljih utakmica našeg prvenstva za sezonu 2019/2020 najviše će, ipak, pamtiti Umar Sadik. Prvi put u karijeri nigerijski napadač je postigao het-trik i odlučujuće uticao na novo slavlje osvajača Kupa Srbije i dobru uvertiru za gostovanje AZ Alkmaru. Bude li Parni valjak ovako brzo, punim gasom, vozio i  narednog četvrtka u Hagu napad bi mogao da mu kreira sudbinu u Ligi Evrope, s tim da bi Grobari verovatno bili zadovoljni ako bi bio i upola precizan kao večeras, pod uslovom da se i odbrana zategne, pošto ovako klecava kakva je bila protiv tima iz donjeg doma tabele malo koga na stadionu je uverila da može da izdrži u Holandiji.

Izabrane vesti

Četvrta uzastopna pobeda pred svojim navijačima (prethodno savladani Spartak, Vojvodina i Inđija) znači da se Miloševićev tim, makar do subote popodne, probio na drugo mesto superligaške tabele i prepolovio zaostatak u odnosu na Crvenu zvezdu, koji je pre samo dve sedmice izsnosio deset bodova, uz napomenu da lider sutra gostuje u Nišu. Još bitnije: zadovoljo je često visoke navijačke kriterijume i pokazao da kad je ofanzivno orijentisan, kad napada, malo ko u ligi može da mu se odupre. Čak i ako kreće iz minusa.

Nešto slično bilo je protiv Napretka, TSC-a i Čukaričkog, kad je Partizan zbog rano primljenih golova patio i nije uspevao da „okrene“ protivnika. No, sad ni mat iz drugog minuta nije poljuljao samopouzdanje favorizovanom domaćinu, sposobnom da juriša u talasima i ne zadovolji se čak ni kad je šest lopti smestio iza leđa Đorđa Lazovića. Takav stil dopada se Grobarima i najveća je šteta  što u prohladnoj novembarskoj večeri nije bilo više od 1.500 svedoka da nagrade igrača oba tima za ugođajaj kakav naš fudbal retko nudi. I za to, svaka čast.

SUPERLIGA SRBIJE, 17. KOLO

PARTIZAN - JAVOR 6:2 (4:2)

/Sadik 9, 38, 59, Ostojić 15, Miletić 40, Stevanović 78 - Petković 2, Krnić 45+2/

Beograd
Stadion Partizana
Gledalaca: oko 1.500
Sudija: Zoran Široki
Žuti karton: Kuveljić (Javor)

PARTIZAN: Stojković - Miletić, Ostojić, Pavlović (od 66. Vujačić), Urošević - Zdjelar (od 86. Natho), Šćekić - Tošić (od 81. Ivanović), Suma, F. Stevanović - Sadik.

JAVOR: Lazović - Cuckić, Krnić (od 74. Zvekanov), Nikolić, Jevremović (od 79. Đerić) - Dolmagić, Kuveljić - Maričić, Piščević (od 79. Filipović), Petković - Mrkaić.

Sadik je prvo ime meča, debelo je poboljšao brojke, već sad ima 13 golova i devet asistencija u svim takmičenjima, a tek je sredina novembra i deluje da će ako nastavi ovako naterati čelnike Partizana da zavuku ruku u džep i plate Romi 1.600.000 evra na ime obeštećenja. Na kraju krajeva, radi ono što se od špica očekuje. Kao što, recimo, i Zoran Tošić omogućava crno-belima da poentiraju posle njegvih centašuteva (dve asistencije) ili kao što je biser u vidu Filipa Stevanovića opet zasvetlucao na Topčiderskom brdu (jedan gol namesito, jedan dan, izborio penal), te što su defanzivci Bojan Ostojić i Nemanja Miletić glavom pogađali cilj... Čak je i Sejduba Suma skupio dovoljno kvalitetnih poteza, iako nije dao gol, a imao je zicer sa 11 metara...

gallery

To su sve pozitivni utisci. Negativnih ima isto toliko, s tim što se ne vide na semaforu. No, svako ko je gledao meč jasno je mogao da uoči kako „puca“ leva strana Partizanove odbrane preko koje je Javor dao oba gola i imao još bar toliko izglednih prilika da su defanzivci crno-belih jedni druge dozivali i ukazivali na greške. Ne zna se ko ih je više pravio: da li levi bek Urošević, da li štoperski tandem Ostojić i neprepoznatljivo loš Pavlović, imao je i Miletić žutih minuta. Između ostalog zbog toga što su pod pritiskom napadačke igre Javora često gubili posed Šćekić i Zdjelar.

Ima i do kvaliteta Ivanjičana. Kao na dlanu, videlo se u Humskoj da niz od pet utakmica bez poraza pre meča u Beogradu nije slučajan, kao ni remi sa Crvenom zvezdom u minuloj rundi, niti pogled na listu strelaca gde se visoko kotira Nikola Petković, trenutno na deobi prvog mesta strelac lige sa deset preciznih hitaca, koliko ima i Sadik. Jednostavno, izabranici Igora Bondžulića, iako ophrvani kadrovskim problemima, došli su u Humsku da igraju fudbal. Uspeli u tome. Na kraju se piše da su primili šest, što svakog trenera peče, međutim, ako je nešto satisfakcija nekadašnjeg golmanu Javora onda je to način na koji je njegov tim igrao u tranziciji i kako je izveo minijaturu u nadoknadi prvog dela, na kojoj bi svaki iskren ljubitelj fudbala morao da mu čestita.

I to je fudbal.

SRBIJA 1 - 17. KOLO

Petak

Partizan – Javor 6:2 (4:2)
/Sadik 9, 37, 59, Ostojić 15, Miletić 40, Stevanović 78 – Petković 2, Krnić 45+2/

Subota

16.00: (1,28) Čukarički (5,50) Rad (11,0)
16.00: (2,70) Mladost (3,05) TSC (2,80)
16.00: (1,70) Voždovac (3,70) Proleter (5,20)
16.00: (7,50) Radnički (4,40) Crvena zvezda (1,45)
18.00: (1,32) Vojvodina (5,10) Napredak (10,0)

Nedelja
13.00: (2,10) Inđija (3,05) Mačva (4,00)
16.00: (1,85) Spartak (3,50) Radnik (4,40)

*** kvote su podložne promenama

FOTO: Star sport, MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara