Sledi duh velikih zvezdaša: Gazi, kidaj – lomi!

Vreme čitanja: 5min | uto. 26.11.19. | 09:16

Crveno-beli večeras protiv Bajerna (21 časova) igraju za evropsko proleće, ali i rezultat koji bi ih činio posebnom generacijom

Jedan od najvećih zvezdaša među glumcima, i verovatno najveći glumac među zvezdašima Ljubomir Ljuba Tadić imao je onu rečenicu o tome „kako mi nismo bili evropski šampioni, već smo mi zauvek evropski šampioni“, odnosno da će voljeni klub dok je živ videti u društvu Reala, Bajerna i Milana. Peta Zvezdina zvezda Dragan Stojković Piksi je na predsedničkoj inauguraciji u Ljutice Bogdana 2005. godine pričao kako će njegov klub vredeti koliko pokaže u sudarima sa Mančesterom, Bajernom i Juventusom. Obojica su za svoje reči imali uporište u tradiciji i fudbalskim almanasima… I obojica su pomenuli minhenski Bajern, kao najvišu fudbalsku tačku koju može da dodirne Crvena zvezda. Kao 1979. ili 1991. godine, kada su utakmice srpskog i nemačkog velikana bili istinski evropski klasici. Vremena su se promenila. Bajern je ostao na vrhu, Crvena zvezda je poslednje dve sezone uhvatila avion za lepši fudbalski svet.

Izabrane vesti

Kada se budu spremali za večerašnji okršaj sa nemačkim šampionom (21 čas, TV Arena i RTS), igračima Crvene zvezde bi trebalo da u podsvesti budu reči glumačke i fudbalske legende, mada percepcija javnosti kaže da susret petog kola Lige šampiona nema toliku rezultatsku važnost, odnosno da će sve bitno za srpskog šampiona rešavati u Pireju za dve sedmice. Bajern je mnogo jači, Bajern je pod komandom Hansa Ditera Filka počeo da maršira strojevim korakom i da bez ikakve empatije udara šamare slabijima od sebe. I da ih potom krvnički gazi. To je jednostavno DNK minhenskog giganta o kojem je na zvaničnoj konferenciji za medije pričao i trener crveno-belih Vladan Milojević.

ZVEZDA - TIM ZA BAJERN 

 Međutim, Crvena zvezda mora da učini sve kako bi utakmica u Ljutice Bogdana bila mnogo više od protokola u kojem se pobednik zna unapred i koji će poslužiti ljubiteljima fudbala sa strane (a takvih će na Marakani biti) da „napare“ oči i uživaju u bravurama Pavara, Levandovskog ili Brazilca Kutinja. Protiv Totenhema je i pored velike razilike u kvalitet moglo bolje da se prođe. Zvezdi je nedostajao i bolji utisak, i bolja atmosfera i mnogo bolji timski rad.  Ali uz svo poštovanje trenutnih odnosa snaga u evropskom fudbalu, čak i pojedinih mišljenja da su londonski klub i Bajern ista kategorija, to jednostavno nije  isto. I nikada neće biti isto. Jer eventualni pozitivan rezultat protiv Bajerna nikada neće izčeznuti pod udarom vremenske distance. Biće u istom košu sa 6. novembrom 2018. godine kada je na Marakani stradao Liverpul.

Mečevi kao ovaj imaju tu moć da za 90 minuta promene kompletnu sliku o učinku jedne generacije. Tačno je da je Crvena zvezda ulaskom u Ligu šampiona drugi put zaredom podigla standarde i da je to trenutno njen najveći usud. Ali isto tako je normalno da navijači, oni koji su skupo platili ulaznice, ne žele da gledaju sudare moći i nemoći, trenutke tokom kojih mnogo bolji i skuplji rival udara iz svih oružja crveno-bele. Bez obzira što je primarni cilj stručnog štaba i uprave kluba ispunjen (pored osvajanja šampionske titule).

Nije bilo uoči ovog gostovanja Bajerna velike euforije. Niti se priziva novo veliko čudo na travi Marakane.  Kao da je vera isčezla, i da se zvezdaška javnost, pod utiskom onih devet golova Totenhema, plaši za sudbinu ekipe Vladana Milojevića. Jer Bajern je tim koji je protiv svakog rivala u grupi uputio 20 udaraca ka golu. Maksimalan je u Ligi šampiona, u mnogo boljoj formi nego u septembru kada su crveno-beli gostovali na Alijanc Areni o čemu svedoči gol razlika (10:0) u poslednja tri meča. I uz sve to, ima želju da na beogradskoj Marakani overi prvo mesto u grupi i obezbedi sebi lakši posao u osmini finala Lige šampiona. Kada se tome doda da je, izuzimajući Alabu, Hans Diter Filk poveo sve najbolje što Bajern u ovom trenutku ima…  Dakle, Zvezda nije autsajder, nego je autsajder na kub.

KOROMANOVA HRABROST I PRIMER IZ 2007. GODINE

Postoji li onda slamka spasa za Vladana Milojevića i crveno-bele? Crveno-beli uvek mogu da se pozovu na statistiku, jer Bajern je do sada u Ljutice Bogdana gostovao tri puta. Provukao se 1979. godine, iako mu je pretila katastrofa golovima Ditera Milera je uhvatio prolaz (3:2). Zvezdašima je više glupo i ponavljati da se 12 leta kasnije „nebo otvorilo“ i da je revanš sa Bajernom najsvetliji dekor na najbolju klupsku sezonu u istoriji. Postoji i onaj meč iz 2007. godine. Zvezda je tad grcala u prvenstvu, situacija u klubu je bila daleko od idealne, tim je pokušao da izleči Milorad Kosanović. I nije mu najbolje išlo, ali je do 87. minuta imao vođstvo protiv Bajerna u okviru Kupa UEFA.
„Sećam se da se huk navijača sa Autokomande čuo u našem klupskom hotelu čuo još oko podneva. Mi smo samo ćutali, i gledali. Nikome nije bilo do priče. Onda je, sećam se, ustao Ognjen Koroman i obratio se celom timu: „Momci, i ja bih najradije pobegao, ali ne smem“. Tada smo dobili neverovatnu snagu. Dva puta smo vodili, ishod znate“, otkrio nam je jednom prilikom tadašnji štoper Đorđe Tutorić.

Taj meč treba da bude zvezda vodilja ovoj generaciji.Da kidaju, grizu, lome (dobro ne baš u bukvalnom smislu), i pokušaju da ispune amanet velikih zvezdaša koji će, kolikog god se fudbalski svet menjao, Zvezdu gledati kroz uspehe i utiske protiv ovakvih rivala.

BAJERN SA NAJBRŽIM KRILIMA NA ZVEZDU

Videćemo i koliko je Crvena zvezda naučila iz prethodnih lekcija koja je dobila. Jasno je da Vladan Milojević nema taj luksuz da se suprostavi bavarskoj mašini otvorenog garda, ali sigurno ima dovolljno prostora da igru veznog reda učini mnogo boljom. Srpski šampion ne sme direktnim greškama da ponovo časti jačeg rivala kao što je to bio slučaj pre tri sedmice u Beogradu. I to neće biti dovoljno za povoljan ishod.

Ali ima ona teorija da veliki favorit može da ima slab dan, a da autsajder odigra na ivici maksimuma, i uz sve to ima pomoć sreće.
"Ovo nije pozorište da sami igrate predstavu, igrate onako kako vam protivnik dozvoli. Naravno, uvek možete bolje, mi možda nismo u ovom trenutku na tom nivou da bismo mogli mnogo bolje protiv ovakvih ekipa, iako ćemo dati sve od sebe da bude tako", poručio je u najavi meča Vladan Milojević.

Zato Zvezda mora da iskoristi ovih 90 minuta. Kompletan utisak može da se promeni.

LIGA ŠAMPIONA - 5. KOLO

Utorak

GRUPA A
18.55: (3,25) Galatasaraj (3,30) Klub Briž (2,25)
21.00: (2,50) Real Madrid (3,40) Pari Sen Žermen (2,75)

GRUPA B
21.00: (10,0) Crvena zvezda (6,50) Bajern (1,25)
21.00: (1,25) Totenhem (6,50) Olimpijakos (10,0)

GRUPA C
21.00: (1,60) Atalanta (4,00) Dinamo Zagreb (5,60)
21.00: (1,15) Mančester Siti (8,50) Šahtjor (15,0)

GRUPA D
18.55: (3,60) Lokomotiva (3,45) Leverkuzen (2,05)
21.00: (2,30) Juventus (3,10) Atletiko Madrid (3,35)

Sreda

GRUPA E
21.00: (1,45) Liverpul (4,50) Napoli (7,00)
21.00: (5,10) Genk (4,10) Salcburg (1,63)

GRUPA F
21.00: (1,55) Barselona (4,20) Dortmund (6,00)
21.00: (3,25) Slavija (3,30) Inter (2,25)

GRUPA G
18.55: (2,30) Zenit (3,40) Lion (3,10)
21.00: (1,55) RB Lajpcig (4,20) Benfika (6,25)

GRUPA H
18.55: (3,25) Valensija (3,45) Čelsi (2,20)
21.00: (4,40) Lil (3,70) Ajaks (1,80)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Star Sport, MN Press



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara