Sledi baraž protiv norveških superklinaca i još nekog… Poslednja šansa Srbije da zaigra na EP

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.11.19. | 17:42

Orlovi nisu uspeli kroz kvalifikacije, sada im ostaje drugi pokušaj

Srbija je kvalifikacije za EP završila na trećem mestu u grupi iza Ukrajine i Portugalije i nije uspela da se plasira na EURO narednog leta. Međutim, ostaje joj još jedna i poslednja šansa.

Srbija će na proleće imati šansu da se dokopa plasmana na EP kroz baraž grupe C u Ligi nacija koji je obezbeđen za vreme bivšeg selektora Mladena Krstajića. U polufinalu plej-ofa, Srbija gostuje 26. marta u Norveškoj. Ako pobedi, ostaje joj još poslednja prepreka u finalu baraža pet dana kasnije, ali se još ne zna ko bi mogao da bude protivnik. Jedan siguran mogući protivnik iz drugog polufinala je Škotska, a drugi mogu da budu Rumuni, Bugari, Izraelci… Rival Škotske će se znati kada se završe kvalifikacije u drugim grupama. Domaćin finala plej-ofa će biti određen žrebom.

Izabrane vesti

To je jedan od četiri plej-ofa Lige nacija iz kojih će pobednici izboriti plasman na EURO 2020. Ni u ostalim baražima, se još ne znaju svi učesnici. U plej-ofu grupe A je siguran jedino Island, u plej-ofu grupe B je sigurna jedino BiH, a u plej-ofu grupe D su poznati svi učesnici: Gruzija, Severna Makedonija, Kosovo i Belorusija.

Srbiju ne očekuje nimalo lak posao u polufinalu plej-ofa. Iako Norveške nema na velikim takmičenjima  od 2000. godinama kada joj je u grupi presudila Jugoslavija, konačno im je stasala generacija koja obećava.

Norvešku predvodi čudo od deteta i najtalentovaniji evropski centarfor današnjice - Erling Brut Haland (19) iz Red Bul Salcburga. Ipak, on nije prva zvezda tima već još je to jedan mladi talenat. Martin Edegard (20) je još kao 16-godišnjak zaludeo Evropu i naterao Real Madrid da ga kupi. Posle perioda sazrevanja, “dečjih bolesti”, pozajmica, konačno je prošle sezone eksplodirao u Viteseu, a sada bista u Real Sosijedadu. Dečak je postao muškarac i verovatno ćemo ga od sledeće sezone gledati kao ozbiljnog konkurenta za mesto startera u Real Madridu. Triling talentovanih Norvežana kompletira Sander Berge (21), krilo šampionske generacije Genka iz prošle sezone za kojeg se već godinu i kusur dana šuška da bi mogao u neki ozbiljniji klub u “ligama petice”. Pominjali su se Totenhem, Betis, Arsenal, Fiorentina, Benfika, Brajton, Viljareal... U poslednje vreme je malo u padu forme, ali i dalje je na oku skauta iz Engleske, Italije, Španije, Nemačke…Norvežani u napadu imaju i odličnog Džošuu Kinga iz Bornmuta koji je već godinama standardan u Premijer ligi i redovno trese mreže. Na levom krilu imaju i talentovanog Mohameda Eljunusija iz Seltika. 

Tu se završava spisak opasnih igrača.

Ostatak tima je prosečan ili ispodprosečan. Olimpijakosov desni bek Omar Elbadelaui, nekada veliki talenat Ole Selnes (danas igra u Kini), Halov vezista Markus Henriksen, Hertin golman Rune Jarštejn, Seltikov mladi štoper Kristofer Ajer, Hofenhajmov univerzalac Havard Nordtvajt, Fulamov Stefan Johansen čine ostatak kičme tima. Ništa više od solidnog. 

Norveška kroz tekuće kvalifikacije nije uspela da se izbori za jedno od prva dva mesta u grupi sa Španijom i Švedskom, a kolo pre kraja ima isti broj bodova kao Rumunija. Do plej-ofa su došli kao i Srbija: Kroz Ligu nacija. U grupi su bili prvi ispred Bugarske, Kipra i Slovenije. Selektor Norveške je legendarni Šveđanin Lars Lagerbak, čovek koji je devet godina (samostalno i u tandemu sa Soderberegom) vodio Švedsku i pet godina bio selektor Islanda sa kojim je došao do četvrtfinala prošlog EP. Ozbiljan selektor koji zna kako da odvede slabije timove na velika takmičenja i ima veliko iskustvo uspeha u raznim kvalifikacijama i velikim takmičenjima.

(FOTO: reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara