Iz tima koji je prošle sezone pobedio Juventus, protiv Crvene zvezde u startnoj postavi će biti jedan ili dvojica fudbalera
Iz tima koji je prošle sezone pobedio Juventus, protiv Crvene zvezde u startnoj postavi će biti jedan ili dvojica fudbalera

Skener: Jang Bojsi protiv Partizana i protiv Zvezde? Desetkovani i istumbani, mnogo su se promenili

Vreme čitanja: 9min | pon. 19.08.19. | 12:25

Iz Salcburga su doneli pelcer kojeg se i danas drže, ali im povrede mnogo remete planove

Godina je 2015. Jang Bojsi, naviknuti na to da budu druga najbolja ekipa u Švajcarskoj posle neprikosnovenog Bazela, počinju sezonu sa dve pobede u sedam mečeva i odlučuju se za promenu trenera. Izbor je pao na, u Švajcarskoj nepoznatog, Adolfa Hitera, koji je bio bez posla nakon što je par meseci ranije dao otkaz na mesto trenera Salcburga zbog neslaganja sa Upravom, uprkos tome što je sa Bikovima osvojio duplu krunu.

Pre dolaska austrijskog stručnjaka sa nesrećnim imenom, Jang Bojsi su imali više ambicioznih pokušaja da osvoje prvu titulu od 1986. godine. Odlična skauting mreža, koja je kroz godine otkrila veći broj odličnih igrača prevashodno iz Afrike, omogućavala im je da uvek imaju snažan tim. A odlična navijačka podrška i veštačka trava na stadionu Vankdorf su ih činili izuzetno jakim domaćinima. Ipak, ništa od toga nikad nije bilo dovoljno za titulu i, u trenutku Hiterovog dolaska, klub je okruživala atmosfera pomirenosti sa time da je Bazel ipak nedostižan.

Izabrane vesti

Hiter nije tako mislio. Iako je kao trener Salcburga proveo samo godinu dana, u klubu je bio znatno duže, najpre kao trener rezervnog tima, a zatim i kao stručni savetnik. Austrijski stručnjak je smatrao da su Bikovi odlično organizovan klub i da, osim finansijske podrške Red Bul korporacije, imaju još jednu stvar koja je nedostajala Jang Bojsima a to je – sistem.

Hiter je čelnicima novog kluba saopštio svoju viziju i dobio zeleno svetlo, kao i vreme da je sprovede u delo. Plan napretka kluba iz Berna je bio umnogome „prepisan” od Salcburga – najvažnija stvar je bila stabilnost. U startu su određeni stil igre i formacija u kojoj će Jang Bojsi igrati, pri čemu je dogovor bio da se i od svih budućih trenera očekuje da gaje isti pristup. Što se tiče transfera, ideja je bila da se igrači puštaju da odu samo za višemilionske ponude, a da se svake sezone dovodi tek po nekoliko, ali pažljivo odabranih, pojačanja.

Isprva, naizgled nije bilo nekog napretka. Ekipa iz Berna je igrala atraktivniji fudbal nego pre, ali rezultati su ostali isti. Bazel je ostao dominantan i malo ko je mislio da će osma uzastopna titula koju su osvojili 2017. godine, i to sa 17 bodova razlike, biti poslednja u njihovom nizu. Jer Berneri su „kliknuli” sledeće sezone.

Bilo je uspona i padova, Hiteru su navijači zamerali ispadanje u grupi Lige Evrope, gde je Partizan ispred njih otišao dalje, ali austrijski stručnjak je na kraju uspeo da ostvari naizgled nemoguć cilj i titulu vrati u Bern posle pune 32 godine.

Nakon toga je usledio poziv Ajntrahta, koji je značio Hiterov rastanak sa Jang Bojsima, ali je upravo to trenutak kada je njegov plan o stabilnosti došao do izražaja. Berneri su za novog trenera imenovali Gerija Seoanea iz Lucerna, koji je imao samo šest meseci iskustva kao trener nekog A tima. Ali je novoimenovani strateg samo nastavio Hiterov posao, odnosno nastavio da gaji isti stil fudbala i igru u istoj formaciji.

Uprkos odlasku trenera, Jang Bojsi su zadržali celokupni igrački kadar, te se Hiterov odlazak nije ni osetio. Druga uzastopna titula je obezbeđena praktično na polusezoni. A Švajcarci su se, preko Dinama iz Zagreba, plasirali u Ligu šampiona po prvi put otkako takmičenje nosi ovo ime, što im je zajedničko sa Crvenom zvezdom. I nisu se obrukali u grupi sa Juventusom, Mančester Junajtedom i Valensijom. Osvojili su četiri boda, a mogli su još makar jedan da su imali malo sreće.

Ipak, klubovi iz manjih liga najčešće uspevaju da održe stabilnost samo dok bogate ponude ne počnu da pristižu, i upravo to je tokom prethodne sezone počelo da se dešava ekipi iz Berna.

Ključni zadnji vezni Seku Sanogo je otišao u saudijski Al Itihad još prošle zime pošto mu je ponuđen fantastičan ugovor. A ovog leta su otišli njegov partner u vezi Đibril Sou (Ajntraht, 9.000.000 evra), kao i sjajni desni bek Kevin Mbabu (Volfzburg, 9.200.000 evra), koji je za igru Jang Bojsa bio mnogo značajniji u napadu nego pri odbrani gola. Otišao je i levi bek Loris Benito, koji je najpre odbio da potpiše produžetak ugovora a zatim potpisao za Bordo kao slobodan igrač. Umesto Sanoga i Soua, danas ključeve veznog reda drže prošlosezonski rezervista Mišel Ebišer i najveće ovoletošnje pojačanje Kristofer Martins Pereira koji je kupljen od Liona za 2.000.000 evra.

Još jedan mnogo bita član „zlatne generacije” koji više nije u klubu je Stiv von Bergen, iskusni defanzivac koji je na kraju prošle sezone odlučio da završi igračku karijeru. Berneri su odlučili da ga zamene Fabijanom Luštenbergerom, igračem koji je, kao i Von Bergen, pre povratka u Švajcarsku godinama igrao u Nemačkoj, a koji je imenovan za novog kapitena. Luštenberger ima vrlo težak posao pred sobom, s obzirom na to da su Jang Bojsi ostali bez tri od četiri standardna startera u odbrani tokom leta (Von Bergen, Benito, Mbabu).

Zasad bivši prvotimac Herte odbranom komanduje prilično neubedljivo, a razlog tome je svakako i to što je u četiri do sada odigrane prvenstvene utakmice pretrpeo dve lakše povrede.

Upravo je odbrana najveća nepoznanica Jang Bojsa u ovoj sezoni. Luštenberger se može smatrati prirodnom zamenom za Von Bergena na poziciji iskusnog komandanta odbrane. Problem je ko će igrati u paru s njim. Prošle godine je to najčešće bio Mohamed ali Kamara, ali su ga ove godine povrede uništile. Imao je tri u drugom delu sezone, taman se oporavio za start ove i onda je na kraju priprema polomio nogu. Čeka ga višemesečna pauza.

Trener Seoan je često prošle sezone na poziciji štopera u tandem sa Von Bergenom spuštao i nominalno zadnjeg veznog Sandra Laupera. Međutim, i on je pokidao ligamente kolena na pripremama i neće ga biti na terenu do kraja godine. Štopera je povremeno igrao i Gregori Vutrih, ali on je izgubio mesto u timu i napustiće klub do kraja prelaznog roka. Tako su Bojsi ovog leta došli u situaciju da imaju samo jednog zdravog štopera (Luštenberger) na kojeg može da računa, a i on je star i sklon povredama. Zato je od Grashopersa kupljen mladi Cajsigrer za 750.000 evra i zato je u minut do 12 doveden Frederik Sorensen iz Kelna. Ali ovaj prvi je neiskusan, ovaj drugi je potpuno van forme. Štoperska linija plaši mnoge u Bernu... A opet, primili su samo tri gola na šest mečeva u prvenstvu i kupu od početka sezone. Doduše, nisu igrali ni sa rivalima Zvezdinog ranga. 

Bekovi su bili veliki kvalitet Jang Bojsa prethodnih godina. I ovog leta su otišli.

Levi bek Loris Benito je u prošloj sezoni bio najstandardniji igrač tima, odigrao čak 42 meča u svim takmičenjima i bio jedan od najboljih asistenata ekipe. Kevin Mbabu je takođe bio nezamnjiv, a poput Benita, izuzetno je dobar asistent što je pokazao u pretprošloj sezone sa čak osam asistencija.

Jang Bojsi su planski spremali Benitovog naslednika. Prošlog leta je od Verdera za 800.000 evra kupljen mladi švajcarski reprezentativac (rođeni Portugalac) Ulises Garsija, da se polako uklapa i da od ovog leta preuzme ulogu startera.

Umesto Mbabua, na poziciju desnog beka je ovog leta doveden još jedan bivši član mlade reprezentacije – Saidi Janko. On je nekada važio za čudo od deteta i sa 17 godina je prešao u Mančester Junajted. Ali nije uspeo da se izbori za mesto na Old Trafordu. Karijera ga je dalje vodila kroz Bolton, Seltik, Barnsli, Sent Etjen, Porto i Notingem Forest. Nigde se nije mnogo zadržao i tonuo je. Ovog leta su Jang Bojsi rešili da rizikuju sa njim i pozajmili su ga od Porta. Fizički je dobar, ali tehnički ima limite. Ipak, očekuje se da prednost na desnom boku dobije 20-godišnji Džordan Lotomba koji je mnogo obećavao i spreman je planski za Mbabuovog naslednika, ali je zbog teške povrede kolena propustio skoro celu prošlu sezonu. Sada je spreman i u prednosti nad Jankom.

Uprkos tome što su preduzeli sve mere kako bi se nosili sa silnim povredama, deluje da su one, u kombinaciji sa transferima, ipak dovele do toga da Seoane počne da traži odgovore van sistema svog prethodnika.

Jang Bojs je sezonu počeo remijem sa Servetom, u meču u kome su gosti bili opasniji protivnik, a nakon toga je usledila mršava pobeda nad Ksamaksom, koji se prošle sezone jedna spasao ispadanja. Posle meča sa Ksamaksom, Seoan je sledeći meč počeo u formaciji 4-3-3. Ovo je izazvalo veliku pažnju švajcarske javnosti, pošto je to bio prvi put u više od tri godine da Jang Bojsi nisu igrali ligaški meč u Hiterovoj (i Salcburgovoj) formaciji 4-4-2 ili, preciznije, 4-2-2-2.

Upitan o taktičkoj promeni koju je napravio, Seoane je bio kratak: „Možda nam je u ovom trenutku ipak potreban drugačiji pristup". Ovo je prvi put od 2015. godine da je sugerisano kako bi Jang Bojsi mogli, makar i privremeno, da promene filozofiju igre.

Ako Bojsi protiv Zvezda ostanu verni svojoj filozofiji 4-4-2, na desnoj strani se očekuje Kristijan Fasnaht koji se upravo oporavio od povrede. Alternativa mu je bio najveće letnje pojačanje – Marvin Špilman. Momak koji je Tunu plaćen 2.000.000 evra podjednako uspešno igra na desnom i levom krilu, ali se pre nekoliko dana povredio u kup meču i neizvestan je za mečeve sa Zvezdom.

Miralem Sulejmani je neprikosnoven na levom krilu kada je potpuno spreman. Ali potencijalni reprezentativac Srbije se takođe nalazi u prilično teškoj situaciji s povredama, pa gotovo da nije ni igrao od marta. Neizvesno je da li će biti spreman za meč sa Zvezdom u Bernu, bukvalno su sati u pitanju u procesu oporavka. Špilman je bio prirodna zamena, ali posle njegove povrede, Jang Bojsi su ostali prilično skučeni na toj opciji. Najrealnije je da se na levo krilo spusti odlični Mumi Ngamalu. Ili Rodžer Asale, koji su u stanju da igraju i u špicu i na krilu. S tim što je Asale više profil centarfora.

A prva napadačka opcija i najbolja „devetka“ Jang Bojsa je svakako Gijom Oro, bivši napadač PSŽ-a, višegodišnji prvi strelac ekipe i čovek koji je prošle sezone gotovo sam izbacio Dinamo Zagreb. Tridesetpetogodišnji Francuz nastavlja da igra visokom nivou jer se tokom karijere nikada nije previše oslanjao na brzinu, ali ima problema sa povredama već gotovo godinu dana, te je neizvestan i za mečeve protiv Crvene zvezde. U sličnoj je situaciji kao Sulejmani.

Kada Oro ne igra, tu je stameni Žan-Pjer Nsame, prošlosezonski drugi strelac ekipe, igrač lošijeg kvaliteta ali istog profila kao Francuz. Prošle sezone je uglvanom bio džoker, ali ove je udarna igla sa četiri gola u prva četiri kola švajcarskog šampionata.

Iako potencijalni izostanci dva ključna igrača u dvomeču protiv Zvezde možda deluju kao ogroman hendikep za Švajcarce, istina je da deo Salcburgove filozofije koju je Hiter doneo u Bern podrazumeva i imati dva slična igrača na svakoj poziciji.

Podatak koji možda najbolje oslikava to koliko su Jang Bojsi bili naviknuti na stabilnost, a koliko su se promenili u poslednjih nekoliko meseci:

Od 11 igrača koji su igrali za Švajcarce u porazu od Partizana 2017. godine u Beogradu, desetorica su bila u klubu kada su Jang Bojsi savladali Dinamo prošlog leta i obezbedili mesto u Ligi Šampiona. Od tih deset igrača, sada je u klubu samo njih pet, od kojih su trojica pod velikim znakom pitanja za dvomeč sa Zvezdom (Oro, Sulejmani, Fasnaht), a jedan je i dalje rovit od povrede od koje se opravljao mesecima (Vutrih).

Tako bi moglo da se desi da Mumi Ngamalu bude poslednji Mohikanac, to jest jedini standardni prvotimac iz prethodnih sezona koji će Zvezdi izaći na megdan. Uz golmana Fon Balmosa. A kada već pominjemo golmane, rezerva je posebeno zanimljiva. Čovek koji vrlo dobro zna ko je Crvena zvezda. Veteran Marko Volfli je pre 15 godina u onom dvomeču branio gol Jang Bojsa i eliminisan je od Crvene zvezde.

Kada se sve podvuče, Jang Bojsi su opasan tim. Nisu jači od Salcburga prošlog leta, ali jesu od Kopenhagena kojeg je Zvezda prošla na penale. Nema razloga da se crveno-belih plaše švajcarskog prvaka, ali moraju maksimalno da ga respetkuju i detaljno analiziraju. Prošlog leta je zagrebački Dinamo posle 1:1 u Bernu i vođstva od 1:0 u sedmom minutu u revanšu na Maksimiru pomislio da je završio posao... Kazna je bila surova. Pedanatan analitičar kao što je Vladan Milojević sigurno zna svaku sitnicu o Jang Bojsima, ali situacija sa povredama i oporavak nekih igrača verovatno i njemu zamagljuju vid pred meč u Švajcarskoj.

Šanse su trenutno 50:50. Možda i malo više u korist Jang Bojsa. Alи Zvezda je prolazila i teže ispite od ovog.

Piše: Petar Novaković
FOTO: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara