Na teškom izazovu: Mehmet Topal, novi trener Petrolula (©Reuters)
Na teškom izazovu: Mehmet Topal, novi trener Petrolula (©Reuters)

Skandal u svlačionici: Kapiten Petrolula oborio devet godina starijeg saigrača na zemlju i tukao ga pesnicom

Vreme čitanja: 3min | pon. 15.07.24. | 10:29

Ozbiljni potresi u nekadašnjem prvaku Rumunije pred prvi susret u sezoni sa Glorijom iz Buzaua (ponedeljak, 20.30)

Jedna dobra, pa jedna loša vest. Taman toliko da navijači četvorostrukog prvaka Rumunije Petrolula nikako ne mogu da odahnu. U danima kada je zavladala blaga euforija u Ploeštiju, posle ulaska turskog kapitala u klub, dogodio se veliki skandal. Pred utakmicu sa Glorijom iz Buzaua (ponedeljak, 20.30) kojom će Petrolul otvoriti sezonu potukla su se međusobno dvojica najvažnijih igrača te ekipe, kapiten Valentin Tiku i Serđu Hanka.

Kako piše Fanatik, iza svega postoje finansijski problemi. Naime, uprava Petrokuba na čijem čelu je kao vlasnik Marijan Kopilu ne stoji baš najbolje sa plaćanjem. Tokom leta je Kopilu čak prodao 30 odsto akcija kluba turskim investitorima Serhanu Džetinsaji i Sertadžu Guvenu, nekadašnjim finansijerima Bešiktaša, čime je trebalo da otpočne neka nova era kluba.

Izabrane vesti

Evidentno je da Kopilu želi da izađe iz Petrolula, očekivalo se da će Turci da donesu novac koji se od ranije duguje igračima, ali prolazili su dani i nedelje, a fudbalerima ništa nije leglo na račun. Zato početkom prošle nedelje su oni doneli kolektivnu odluku da stupe u štrajk, odnosno da ne treniraju dok ne dobiju zarađen novac. Na kraju je Kopilu održao sastanak sa njima, Turci su uplatili pare i ekipa je od prošlog petka nastavila normalno sa radom.

Međutim, do tuče između Tikua i Hanke je došlo kada se u svlačionici pokrenula rasprava oko svega toga. Tiku (23), koji je kapiten, navodno je naglas kritikovao svoje saigrače koji su tokom sastanka sa Kopiluom ćutali i odbili da iznesu sve što ih muči, samo da bi potom nastavili sa negodovanjem kada su ostali nasamo. Očigledno se 32-godišnji Hanke tu našao direktno provanim, došlo je do verbalnog konflikta, posle čega ga je Tiku oborio na zemlju i udario dva puta pesnicom u glavu pre nego što su ih ostali saigrači razdvojili.

20.30: (2,10) Petrolul (3,25) Glorija Buzau (3,70)

Biće veoma zanimljivo ispratiti kako će u ovakvoj situaciji baratati novi trener Petrolula, legendarni reprezentativac Turske Mehmet Topal. Nekadašnji vezista Galatasaraja, Valensije, Fenerbahčea, Bašakšehira i Bešiktaša, sa 81 nastupom u nacionalnom dresu, ovog leta je preuzeo ekipu. To je bio prvi potez novih finansijera Petrolula, Topala su praktično gurnuli da vodi ekipu, a ovo će 38-godišnjaku da bude prvi trenerski posao u karijeri.

Zapravo, Topal neće zvanično biti šef stručnog štaba, pošto ne poseduje neophodnu licencu. Umesto njega u zapisnicima će kao prvi trener da se vodi 46-godišnji Sarajlija Sanjin Alagić, nekadašnji šef akademije Sarajeva i direktor Veleža iz Mostara. Ipak, javna je tajna da će Alagić biti Topalov pomoćnik, a na njima dvojici je sada da deminiraju napetu situaciju nastalu tučom Tikua i Hanke.

Tiku je dete Petrolula, nikada nije igrao nigde drugde. Bio je mladi levi bek član ekipe i u drugoj i u prvoj ligi, ukupno je odigrao do sada 166 utakmica za ekipu iz Ploeštija i zasluženo nosi kapitensku traku iako mu je tek 23 godine. S druge strane, Hanka je u klub došao prošlog leta iz Univerzitatee Krajove 1948 i odigrao je 30 mečeva, uz jednu upisanu asistenciju. Ovaj iskusni fudbaler, koji igra na poziciji desnog krila, tokom karijere je nastupao još za Targu Mureš, Dinamo iz Bukurešta i poljsku Krakoviju, a odigrao je i sedam utakmica za reprezentaciju Rumunije. Bio je veoma važan deo ekipe prošle sezone, koju je Petrolul okončao na 11 poziciji.

Uprkos svim nemilim dešavanjima u Ploeštiju, Petrolul će ovog ponedeljka biti favorit protiv Glorije, tima koji je debitant u elitnom rangu.

RUMUNIJA 1 – 1. KOLO

Petak

Farul Konstanca – Unirea Slobozija 0:1 (0:1)

/Pureke 19/

Hermanštat – Univerzitatea Krajova 0:0

Subota

Sepsi – Poli Jaši 1:0 (1:0)

/Matej 23/

UTA Arad – Rapid 1:1 (0:1)

/Kimpanu 60 – Braun 23/

FCSB – Univerzitatea Kluž 1:1 (0:0)

/Musi 51 – Nistor 57pen/

Nedelja

Kluž – Dinamo Bukurešt 3:2 (1:2)

/Deak 42pen, Birligea 52, Tahtsidis 90+3 – Kirjan 14, Abdala 34/

Ponedeljak

17.30: (2,55) Botošani (3,10) Ocelul (2,95)

20.30: (2,10) Petrolul (3,25) Glorija Buzau (3,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rumunija 1PetrolulMehmet Topal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara