Jan Karlo Simić (©AFP)
Jan Karlo Simić (©AFP)

Simićev vrtoglavi napredak i sjajna forma pred prvi De Topper

Vreme čitanja: 4min | ned. 27.10.24. | 09:43

Klub Briž će ugostiti Anderleht ove nedelje od 13.30 časova u 12. kolu šampionata Belgije

Jedan od dva najveća derbija belgijskog fudbala, okršaj dve najtrofejnije tamošnje ekipe Klub Briža i Anderlehta, zakazan je za ovu nedelju u najpopularnijem terminu od 13.30 časova. Za razliku od nekih prethodnih godina, na ovom De Topperu ponovo ćemo imati jednog srpskog predstavnika, pošto dres tima iz Brisela nosi srpski reprezentativac Jan Karlo Simić.

Mladi štoper Anderlehta igra fenomenalno od dolaska u Anderleht iz Milana, već sada se izdvojio kao jedan od najboljih igrača ljubičastih. Problem je samo što njegova ekipa generalno ne igra baš dobru sezonu u domaćem prvenstvu, znatno bolje igra u Ligi Evrope.

Izabrane vesti

Ima doduše tu i do sistema takmičenja u belgijskom prvenstvu. Svi klubovi su svesni da ne moraju preterano da se naprežu i da se kiksevi praštaju, pošto se po završetku ligaškog dela dele bodovi na pola i važno je samo biti među šest najboljih kako bi igrao u plej-ofu.

Trenutno su i Klub Briž i Anderleht iznad crte, plavo-crni su peti sa 18 bodova, jednim više od Simića i drugova, koji su šesti na tabeli. Lider je Genk sa 25 poena, ali tih +8 u odnosu na ljubičaste je zapravo +4 u plej-ofu. Kako se svakako sve ekipe sastaju po dva puta tamo, Anderleht bi i dalje držao sve u svojim rukama.


13.30: (1,70) Klub Briž (3,70) Anderleht (5,10)


Prošlog četvrtka su Ljubičasti pobedili Ludogorec sa 2:0, pa posle tri kola Lige Evrope dele prvu poziciju sa Laciom i Totenhemom kao jedina tri tima koji imaju sve trijumfe. Navijači Anderlehta su za igrača utakmice protiv Bugara izglasali Simića, jer 19-godišnjak rođen u Nemačkoj je odigrao meč gotovo bez greške i zatvorio je sve prilaze ka svom golu. Pritom, nije to prvi put bilo tako, prema nekoj statistici koju vode navijači Anderlehta talentovani Srbin je treći najbolje ocenjen igrač kluba od početka sezone.

Odigrao je do sada 14 mečeva us vim takmičenjima, postigao jedan gol i zabeležio dve asistencije. Što je najbitnije za jednog tinejdžera, konstantno je na terenu i već je sakupio 1.168 minuta u igri, ne računajući utakmice za reprezentaciju. Iz ove perspektive izgleda da su ta 3.000.000 evra, koliko je Andeerleht letos platio Milanu, prava sića jer su dobili štopera vrhunskog potencijala.

Od tih 14 utakmica, na koliko je igrao Simić, Anderleht je uspeo da sačuva svoju mrežu netaknutom na sedam. Dakle, tačno na pola. Odigrao je naš defanzivac već jedan veliki belgijski derbi, pobedio je tradicionalnog rivala Anderlehta Standard iz Liježa sa 3:0. Pritom, tada je uspeo čak i da se upiše u strelce.

Doduše, dobio je i žuti karton, peti u prvenstvu od dolaska u Belgiju, pa je propustio prošlo kolo zbog suspenzije. Tada je se Anderleht obrukao, izgubio je od fenjeraša Bershota sa 2:1. Posle toga se Simić vratio protiv Ludogoreca i doprineo u pobedi asistencijom za vodeći gol, koji je postigao Samuel Edozije.

Iako je Anderleht daleko uspešniji od Klub Briža kroz istoriju, vodi sa 34:19 po broju osvojenih titula, u poslednjih desetak godina plavo-crni potpuno dominiraju. Ne samo da ljubičasti nisu osvojili nijednu titulu od sezone 2016/2017, a ljuti rival je od tada bio šampion pet puta, već u poslednjih pet godina klub iz Briža izgleda daleko bolje organizaciono i uspeva da napravi iskorak i na međunarodnoj sceni.

Mnogo faktora je uticalo na to, ali u poslednjih pet godina Klub Briž je napravio veći profit u odnosu na Anderleht. Prodavao je igrače za nešto više od 300.000.000 evra, a u ovaj aktuelni tim je uložio 173.400.000 samo na ime obeštećenja. S druge strane Anderleht je u istom periodu od prodaja ostvario profit 197.700.000 evra, od čega je 80.000.000 potrošio na pojačanja. Međutim, Klub Briž je sakupio mnogo novca tih godina i od nagrada UEFA, konstantno je igrao u Ligi šampiona i jednom čak dogurao i do osmine finala. S druge strane, do ove sezone Anderleht nije napravio ništa značajnije na međunarodnoj sceni i to je značajno pogoršalo njegov uticaj u Belgiji.

Sada, sa Simićem bi taj odnos mogao malo da se promeni. Primarni cilj u Briselu je da se vrati titula, ali u ovoj fazi sezone fokus je još uvek na Ligi Evrope. Naravno, kada su derbiji poput De Topera na programu nema nikakvih kalkulacija. S toga, danas očekujemo jedan dobar meč.


------------------------------

Sve utakmice Župiler Pro lige možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------------------


BELGIJA 1 – 12. KOLO

Petak

Kortrajk – Bershot 1:0 (0:0)

/Sisako 62/

Subota

Šarlroa – Leen 0:2 (0:2)

/Ikvuemesi 32, 45+2/

Dender – Mehelen 2:5 (0:0)

/Fulon 82ag, Oratmangoen 90+6 – Fluke 53, Štorm 60, Belgali 90+1, Hajremans 90+4, Raman 90+7/

Sint Trojden – Vesterlo 2:0 (1:0)

/Bertačini 21, 86pen/

Nedelja

13.30: (1,70) Klub Briž (3,70) Anderleht (5,10)

16.00: (1,65) Antverpen (3,70) Standard Lijež (5,60)

18.30: (2,90) Gent (3,50) Genk (2,35)

19.15: (1,45) Union Sen Žiloaz (4,40) Serkl Briž (7,25)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Belgija 1Jan Karlo SimićKlub BrižAnderleht

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara