Simbol vernosti u Superligi: Želeo sam da dovedemo Evropu u Čuku, a ne da po svaku cenu idem u Evropu

Vreme čitanja: 6min | sub. 20.07.24. | 12:23

Kapiten Brđana istakao da nije želeo da po svaku cenu napravi transfer, iako su ga u jednom momentu želeli i Zvezda i Partizan

Promene na superligaškoj pozornici česta su pojava praktično na svim poljima, međutim i u turbulentnoj sredini kakav je elitni srpski fudbal postoje primeri kontinuiteta i trajanja. Jedan od glavnih simbola stabilnosti i vernosti oslikan je kroz vezu Marka Docića i Čukaričkog.

Kapiten Brđana dočekao je u istom dresu devetu sezonu, uz jednak žar i ambicije, a pred premijeru u novoj takmičarskoj godini premotao je film na ostvareno do sada i potom otkrio ambicije u budućnosti.

Izabrane vesti

"Ovo mi je deveta sezona u Čukaričkom, uz oko 240 utakmica i blizu 50 golova. To su podaci na koje se po meni ne treba osvrtati toliko jer su svaki naredni trening i naredna utakmica iz moje perspektive novo dokazivanje. Imam još dosta toga da pokažem jer sam trenutno u najboljim godinama za fudbal. Imam iskustvo, dugo sam u klubu i znam kako funkcionišu stvari. Plan mi je da ostanem vezan za Čukarički i u narednom periodu. Trudiću se da svakog dana napredujem i budem tu za klub", istakao je Docić u razgovoru za Mozzart Sport.

Pouzdani fudbalski arhitekta je na Banovom brdu ostvario brojne uspehe i oborio mnoge rekorde, ali ističe da još nije ostvario sve zacrtane ciljeve.

"Velika ambicija mi je da osvojim trofej sa Čukarikim. Ostalo je da to ispunim. Pošle godine nismo uspeli da izborimo plasman u Evropu zbog čega mi je veoma žao. Imali smo odličnu šansu da još jednom igramo grupnu fazu, ali je nismo iskoristili. Još je sijaset ciljeva koje treba ispuniti, ali trofeji i Evropa su nešto čemu ovaj klub teži".

Govoreći o ličnim i timskim izdanjima Docić je istakao da se nada sezoni poput 2022/23.

"Pretprošla sezona mi je bila najbolja u klubu, sa 15 golova i 13 asistencija. Završiili smo praktično na deobi drugog mesta sa TSC-om, iza rivala samo zbog međusobnog skora koji je bio na njihovoj strani. voleo bih da i ja i klub ponovimo takvu sezonu, mada bih uvek stavio Čukarički ispred sebe i žečeo da sveke sezone deluje sve bolje. Što se mene tiče, želim da igram dobro, da sam uz ekipu i da držim sve to".

Upravo posle takmičarske godine u kojoj su Brđani izborili evropsku jesen 31-godišnji vezni fudbaler se našao u centru pažnje drugih klubova.

"Posle proleća 2023. je bilo najviše interesovanja. Neke ponude sam ja odbijao, druge sam odbio zajedno sa klubom, te sam potom i produžio ugovor ovde. Naravno, ukoliko bi mi se negde pojavila ponuda da finansijski mogu da stavim tačku možda bih i otišao, naravno u dogovoru sa ljudima iz kluba. Sa druge strane, ovde imam sigurnost. Želeo sam da sa klubom dovedem Evropu u Čukarički, a ne da ja po svaku cenu idem ka Evropi. Uspeli smo u tome i želim da isto ostvarimo u narednim godinama".

Potencijalni transfer Docića bio je tema nebrojeno mnogo prelaznih rokova iza nas, a kapiten Brđana prisetio se nekih nesuđenih selidbi.

"Bilo je dosta zanimljivo. U jednom trenutku su me istovremeno želeli i Crvena zvezda i Partizan, međutim došlo je do nekog spleta okolnosti usled kojeg nije dogovoren transfer. Nije mi žao što nije došlo do realizacije, i gledajući kasniji rasplet srećan sam jer sam ostao ovde. Želeo sam da pomognem klubu, ali je i klub pomogao meni. Imao sam ponude i iz Kine i Saudijske Arabije, ali nešto nije dalo da odem odavde što smatram u neku ruku dobro. Možda nisam finansijski prošao kao što bih prošao u inostranstvu, ali sasvim sam zadovoljan ostvarenim".

Uprkos osećaju zadovoljstva prilikom premotavanja filma, Docić naglašava da radije pogled usmerava ka budučnosti nego preko ramena.

"Prethodna takmičarska godina nije bila baš najbolja za nas. Završili smo na šestom mestu, ispod zacrtanih ambicija. Želeli smo da izađemo u Evropu u čemu nismo uspeli, ali sve kad se sabere, mogu da se izvuku pouke. Tokom poslednja dva meseca smo igrali dosta dobro, dosta smo bili angažovani i to je nešto što treba da zadržimo i za ovu sezonu. Pripremni deo je prošao veoma brzo, a još su velike vrućine na koje je teško adaptirati se. Tradicionalno smo radili na Bledu tokom leta i sigurno će nam biti potrebno još nedelju-dve, da ekipa dođe na željeni nivo forme. U prvom kolu ne može da se očekuje da bude visok ritam igre i tek sredinom avgusta će sve leći na svoje. Ne samo što se tiče nas, nego i ostalih ekipa".

Docić u debitantskoj sezoni na Banovom brdu 2016. godine ©StarsportDocić u debitantskoj sezoni na Banovom brdu 2016. godine ©Starsport

Prvi izazov Čukarički očekuje danas na domaćem terenu protiv Radničkog iz Niša, a potom u nizu slede vrlo zahtevni izazovi.

"Uvek je dobro krenuti pozitivnim rezultatima. Iako igra nekada ne izgleda najbolje, rezultat je taj koji nekada diže formu i samopouzdanje. Očekuje nas težak posao, u prva tri kola imamo duele sa Radničkim iz Niša, Spartakom, a posle toga i protiv Vojvodine koja pretenduje na vrh tavele. Naravno, tu je peto kolo i Zvezda, tako da će svi ti dueli odlučivati naš put. Želimo da krenemo od starta kako treba i da pobeđujemo već od premijere, da se punimo samopouzdanjem".

Prednost Brđana je što već sezonama drži na okupu okosnicu tima na čelu upravo sa kapitenom, a ni aktuelni prelazni rok nije doneo velike promene na Banovom brdu.

"Ostalo je desetak igrača koji su izneli prošlu sezonu. Pojačali smo se sa 4-5 novajlija koji imaju kvalitet da igraju za Čukarički. Iskustva Cvetkovića, Mirkovića i Tufeglića mogu da nam donesu dosta, videlo se tokom pripremnih duela da se radi o formiranim igračima, dobrim momcima koji su se već uklopoli u ekipu".

Ipak, o igračkom kadru Čukaričkog za novu sezonu će moći da se govori tek po završetku prelaznog roka, pre svega jer za Igora Miladinovića i Mihaila Cvetkovića vlada veliko interesovanje.

"Cvetković i Miladinović su trenutno u izlogu i očigledno najbliži odlasku, ali svi igrači koji su tu i koji su sada priključeni iz omladinskog pogona imaju kvalitet. Što se tiče konkretno Cvetkovića i Miladinovića naravno, neophodno je da finansijski osiguraju život, da naprave iskorah u karijeri. Nije njima lako, jer kad pročitaju nešto u medijima, razmišljaju u tom pravcu, ka tom transferu i teško je u takvoj situaciji izaći na teren i ne razmišljati o sledećem iskoraku. Znaju da su još uvek tu, da treba da razmišljaju o ekipi, a mi, stariji saigrači, se trudimo da im pomognemo da održe fokus, da glavom budu tu sve dok se ne realizuje transfer. Ljudi iz kluba u svakom prelaznom roku prave odlične transfere i imaju odlične kontakte, tako da sigurno da će to biti ideja i u narednom periodu za klub".

PAMTI GOL ZVEZDI IZ KORNERA

Zavidan staž na superligaškoj sceni bio je povod da Docić otkrije na kojem mu je terenu bilo najteže da igra, kao i sa kojim igračem iz Mozzart Bet Superlige bi voleo da se nađe u istom timu.

"Na Marakani je najteže igrati, jer tamo je jednostavno sam po sebi takav ambijent stvoren da domaća ekipa uvek dominira. Opet, najteže mi je možda bilo do sada u Novom Pazaru i u Nišu, jer to su dosta nezgodna gostovanja. Tu je i TSC koji igra stvarno dosta dobro kod kuće i mislim da nam ne leži, što se pokazalo u poslednje dve-tri utakmice", rekao je fudbalski kreator i dodao:

"Kada je u pitanju igrač iz Superlige sa kojim bih voleo da igram, to je Mirko Ivanić. Sviđa mi se kao igrač i znam ga privatno kao osobu, tako da bih izabrao njega".

Veza Docića i Crvene zvezde je i sjajan gol igrača Čukaričkog postignut pre dve godine u Ljutice Bogdana.

"Gol iz kornera u finalu Kupa Srbije je ostao zapamćen, valjda baš jer je u finalu. Mnogi su gledali tu utakmicu, te im je ostao u sećanju. Još je sijaset lepih golova, ali taj bih izdvojio kao najlepši koji sam postigao".


tagovi

ČukaričkiMarko Docić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara