Naser Al Kelaifi (©Reuters)
Naser Al Kelaifi (©Reuters)

Šifra Bor i atomska bomba koja nije eksplodirala: PSŽ i Juve pripremali svoju Superligu sa 24 kluba

Vreme čitanja: 2min | uto. 20.02.24. | 13:55

Domaća prvenstva igrali bi samo rezervni timovi evropskih velikana

Real Madrid, Barselona i Juventus na jednoj strani, ostatak fudbalske Evrope na drugoj, mada je veliko pitanje kome bi se Englezi pridružili da smeju da biraju, odnosno da ih još Boris Džonson nije na vreme upozorio da se ne igraju s tradicijom. Italijani bi sigurno krenuli za novcem, Portugalci, Holanđani, Belgijanci takođe, ali uz Uefu su dva jaka saradnika – Bajern Minhen i Pari Sen Žermen. Iako podrška ovog drugog kluba, pokazuju današnji tekstovi L'Ekipa i Frans Futbala, nije od starta bila baš najiskrenija.

Otkriveno je, naime, da je PSŽ u saradnji sa Juventusom prvi i planirao osnivanje takmičenja koje bi pariralo Uefinoj Ligi šampiona. I pride verovatno upropastilo državna prvenstva.

Izabrane vesti

Čelnici dva kluba, Naser al Kelaifi i Andrea Anjeli su se sastali tokom pandemije korona virusa u tada praznom Parizu. Uz asistenciju konsultantskih firmi sastavili su dokument na 30 strana. Šifrovano ime projekta: “Bor”. Po Nilsu Boru, danskom fizičaru koji je bio deo "Projekta Menhetn" čija je posledica atomska bomba. Ne baš najsrećnije ime, ali verovatno su u Parizu i Torinu na umu imali malo pozitivnije efekte te fudbalske bombe.

Kako bilo, u planovima je bilo osnivanje lige za 24 kluba koji bi se takmičili u šest grupa. Svako bi odigrao minimum 32 utakmice po sezoni, ukupno bi bilo 413 mečeva.

Na strani 10 piše i da bi zbog tolikog broja utakmica klubovi bili stimulisani da izađu iz domaćih šampionata. Međutim, L'Ekip ističe da se od toga odustalo, jer su Al Kelaifi i Anjeli bili svesni da bi ih sačekale žestoke osude. Smislili su drugi plan, da najveći klubovi Evrope domaća prvenstva igraju sa rezervnim iliti B timovima. Svakako bi imali para da ih finansiraju da se osnovalo nešto nalik Superligi.

Međutim, svi ti razgovori vođeni su dok su Al Kelaifi i Anjeli bili drugovi, a oni to nisu otkako je prvi operativac Pari Sen Žermena promenio stranu i prešao u tim Aleksandera Čeferina zbog čega je nagrađen i funkcijom predsednika Evropske klupske asocijacije (ECA). Zamenio je na tom mestu baš Anjelija, koji je pride izgubio vodeću funkciju i u Juventusu.

Projekat “Bor” tako je umro. Sada Real, Barsa i Juve predvode novi projekat u saradnji sa kompanijom A22. PSŽ i Bajern su najglasniji protivnici te ideje.



tagovi

Naser Al KelaifiAndrea AnjeliEvropska SuperligaUEFA

Obaveštavaj me

PSŽ
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara