(©Reuters)
(©Reuters)

SERIJA A: Samo Sergej spasava Seriju A

Vreme čitanja: 6min | sub. 27.06.20. | 13:07

Lacio bez ozbiljnog igrača na klupi za rezerve, Torino i Kaljari se probudili, Breša protiv crne tradicije

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Najvažniji meč današnjeg programa u Seriji A se igra na Olimpiku između Lacija i Fjorentine. Nebeskoplavi moraju da osvoje tri boda kako bi ostali u trci za skudeto. Gledajući tabelu, tradiciju, snagu startnih postava dva tima i rezultata Fjorentine protiv Breše, ne bi trebalo da bude mnogo neizvesnosti oko ishoda meča, međutim Lacio je u alarmantnom stanju: Inzagi večeras neće imati bukvalno jednog igrača na klupi na koga može da se osloni ako kola krenu nizbrdo.

Izabrane vesti

Zato su sve nade Lacija ali i svih ljubitelja Serije A koji nisu navijači Juventusa, položene u Sergeja Milinkovića Savića. Nepodeljeno je mišljenje da samo srpski as može da ostavi u životu snove Lacija o skudeto. Na Sardiniji, Kaljari će, osokoljen pobedom posle šest meseci u Seriji A, pokušati da uhvati priključak sa timovima u trci za Ligu Evrope dok Torino ima ambiciju da definitivno pobegne iz opasne zone borbe za opstanak. Na Rigamontiju Breša će još jednom pokušati da razbije tabu Đenova koji traje čak od 1947. godine dok Đenova traži bodove spasa. 

LACIO – FJORENTINA

Sve nade Lacija da ostane u trci za skudeto i da održi u životu neizvesnost italijanskog šampionata su vezane za Sergeja Milinkovića Savića. Štaviše, italijanska štampa, bez mnogo okolišanja, tvrdi da je Sergej poslednja slamka spasa za Inzagija i Lacija. Juve je pobegao sinoć na sedam bodova prednosti pobedom nad Lećeom i za Lacio igra samo jedan rezultat: pobeda. Sve ostalo bi značilo da je šampionat, imajući u vidu raspored Juventusa i njegovu snagu, praktično rešen.

Važnost uloge Milinkovića nije samo vezana za desetkovanost tima Nebeskoplavih - grupi igrača koji su u boksu (Lulić, Kataldi, Lejva, Luiz Felipe) pridružio se i Korea – već i za činjenicu da je Sergej u Bergamu pokazao da je u najboljoj formi. I pored toga što je visok i krupan, a iskustvo nas uči da igrači sa Sergejovom korpulencijom sporije ulaze u formu, srpski fudbaler je sve iznenadio pripremljenošću i lucidnošću. Luis Alberto već deset dana trenira sa smanjenim intenzitetom: maksimalno može da izdrži sat vremena na terenu. Ćiro Imobile je neprepoznatljiv, ne samo zbog novog izgleda i repića, zbog koga je bio predmet šaljivih ali i zajedljivih komentara. Uz Milinkovića su samo Ačerbi i Lacari dostigli zavidan nivo forme.

Istina je da će Fjorentini nedostajati suspendovani Kjeza i Kaseres, ali dovoljno je pogledati imena na klupi Ljubičastih i Nebeskoplavih da bi se shvatilo da nešto ne štima sa razliku od 30 bodova na tabeli. Među rezervama Nebeskoplavih su, osim golmana, Žorž Silva, Armini, Falbo, dvojica Andersona, roviti Marušić i Radu, Vavro i Lukaku koji ima barem pet kila viška.

Simone Inzagi je zabrinut i zbog toga što je Fjorentina imala dva dana više odmora od Lacija da se pripremi za okršaj. Detalj koji nije zanemarljiv ako se ima u vidu pad igre i kondicije igrača Lacija u drugom poluvremenu protiv Atalante. Vrućina i gotovo tropska klima ovih dana u Rimu još više amplifikuju manjkavosti fizičke pripremljenosti fudbalera.

Na strani Lacija je tradicija, u poslednje tri godine Ljubičasti ne znaju kako izgleda pobeda, bilo da se igra u Firenci ili Rimu: tri pobede Lacija i dva remija.

LACIO 3-5-2: Strakoša - Patrik, Ačerbi, Bastos, Lacari, Milinković, Parolo, Luis Alberto, Džoni - Imobile, Kaisedo.

Bepe Jakini neće moći da vodi svoju Fjorentinu večeras na Olimpijskom stadinu. Trener Ljubičastih je suspendovan na jedan meč i njegovo mesto će zauzeti zamenik Karilo. Osim trenera neće biti ni Kaseresa i Kjeze (kartoni) kao ni povrđenog Kuamea koji bi trebalo da se vrati u stroj polovinom jula.

Fjorentina je protiv Breše propustila priliku da uplovi u sigurne vode kada je u pitanju borba za opstanak i želi da nadoknadi izgubljene bodove protiv fenjeraša u delu sa Lacijom. Vlasnik kluba Roko Komiso je želeo da prisustvujve utakmici ali je bio žrtva novih restriktivnih mera u avionskom saobraćaju izemđu SAD i EU.

Navijači Viole se uzdaju u Franka Riberija. Francuski veteran je bio najbolji prošlog ponedeljka na Frankiju. Večeras će mu praviti društvo u napadu Kutrone dok će Vlahović čekati na klupi svoju šansu u drugom poluvremenu. U odnosu na ekipu koju smo videli protiv Breše, novina su povratak Milenkovića u defanzivnu liniju i novi vezni bočni igrači: Lirola će zameniti Kjezu a Igor ulazi u tim Dalberta.

FJORENTINA 3-5-2: Drongovski - Milenković, Pecela, Čekerini - Lirola, Dankan, Pulgar, Kastrovili, Igor - Kutrone, Riberi.

KALJARI – TORINO

Kaljari i Torino su odahnuli ove nedelje pošto su prekinuli višemesečne postove bez pobeda, istina minimalnim, ali vrednijim zbog toga što su bile plod golova dvojice centarfora: Simeonea i Belotija. Takođe, Kaljari u Ferari nije samo prekinuo post u prvenstvu koji je trajao od 2. decembra već je prvi put od 3. novembra sačuvao svoju mrežu u Seriji A (pobeda nad Atalantom u Bergamu 2:0)

Valter Zenga želi da nastavi sa pobedama i da pokuša da ostane zakačen za timove koji imaju šta da traže i kažu u borbi za sedmo mesto koje vodi u Ligu Evrope. Spisak Kaljarijevih igrača van pogona je podugačak, počev od Najngolana preko Olive, Pizakanea, Pererire do Pavoletija i Faragoa za koje je sezona već završena. Zenga nije želeo da se krije iz alibija povređenih fudbalera, tim pre što je Simeone u dobroj formi a i Žoao Pedro se vratio u tim u Ferari.

Nakadašnji Spajdermen se požalio samo što na njegovom debitantskom meču na klupi Kaljarija na “Sardenja Areni” neće biti navijača.

KALJARI 3-5-2: Kranjo - Kačatore, Čepiteli, Klavan - Jonica, Nandez, Čigarini, Rog, Pelegrini - Žoao Pedro, Simeone

I u redovima Torina se lakše diše posle pobede nad Udinezeom. Kao i Zenga i Longo je u ovoj nedelji zabeležio prvu svoju pobedu od kako je preuzeo tim Granata. O dobroj atmosferi među igračima svedoči i rođendanska večera Simonea Zaze na kojoj su svi bili prisutni, uključujući i povređenog Bazelija sa štakama. Zaza zbog povrede nije doputovao na Sardiniju ali je zato u protokolu utakmice njegov imenjak Verdi koji se oporavio od povrede.

U timu Torina bi mogli da vidimo od prvog minuta, posle dve utakmice započete na klupi, našeg Sašu Lukića. Štaviše, prema izveštajima italijanskih medija, Lukić je siguran starter a ostaje da se vidi da li će mu na sredini terena biti partner Rinkon ili Meite. Na levom boku u veznom redu će, po svoj prilici, zauzeti mesto Ajna pošto će Berenger biti pomeren u napadački trio u odsustvu povređenog Zaze

TORINO 3-4-3: Sirigu - Ico, Enkulu, Bremer - De Silvestri, Lukić, Meite, Ajna - Edera, Beloti, Berenger.

BREŠA – ĐENOVA

Šanse da Breša ostane u Seriji A su na nivou puke teorije, ali tim Dijega Lopeza ima nameru da skupo proda svoju kožu u poslednoj trećini šampionata, o čemu svedoči i ishod meča u Firenci.

Tim iz Lombardije ima i jedan specijalan motiv da napravi rezultat ovog vrelog popodneva na Rigamontiju: od 1947. godine Breše ne uspeva da pobedi Đenovu na svom terenu.

Kormilar Breše ni protiv Đenove neće moći da računa na tandem standardnih prvotimaca u ulozi centralnih bekova: Čistane i Čanselora. Neće biti ni Bizolija dok bi mogli da vidimo na terenu napadački duo koji je obezbedeio prošle godine povratak u Seriju A Breši: Donaruma - Toregrosa.

BREŠA 4-3-1-2: Joronen - Sabeli, Papeti, Mateju, Semprini - Bjarnason, Tonali, Desena – Žmrhal - Toregrosa, Donaruma

Uvreženo je mišljenje u Italiji da je Đenova uz Leće najozbiljniji kandidat za ispadanje iz Serije A. Taj stav se bazira na činjenici da je polovina fudbalera Grifona na pozajmici i osećanju da je u prethodnim sezonama tim Enrika Preciozija više srećom a manje zaslugama sačuvao prvoligaški status. Ubedljiv poraz od Parme je prilično poljuljao ambijent u Đenovi kao i povreda kapitena Krišita koji će biti van stroja barem 10 dana. 

Osim što ne zna za poraz na Rigamontiju već 73 godine, Đenova je pre pauze zbog pandemije koronavirusa vezale dve pobede na gostovanjima, tako da se trener Davide Nikola nada trilingu koji bi njegovom timu dao preko potrebni kiseonik u trci za spas prvoligaškog statusa.

ĐENOVA 3-5-2: Perin - Biraski, Soumaro, Mazijelo - Giljone, Behrami, Šone, Kasata, Bareka - Jago Falke, Sanabrija.4937373

Piše: Željko Pantelić

SERIJA A - 28. KOLO

Petak

Juventus - Leće 4:0 (0:0)

/Dibala 53, Ronaldo 62pen, Iguain 83, De Liht 85/

Subota:

17.15: Breša - Đenova

19.30: Kaljari - Torino

21.45: Lacio - Fjorentina

Nedelja:

17.15: Milan - Roma

19.30: Udineze - Atalanta

19.30: Sampdorija - Bolonja

19.30: Sasuolo - Verona

19.30: Napoli - SPAL

21.45: Parma - Inter



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara