Igrači Šerifa (©AFP)
Igrači Šerifa (©AFP)

Šerifov neobični slučaj i stari recept sa što manje Moldavaca

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.07.24. | 11:05

Tim iz Tiraspolja kreće u kvalifikacije za Ligu Evrope, umesto Lige šampiona na koju je navikao, protiv azerbejdžanske Zire

Neobično je da Šerif počinje sezonu u Ligi Evrope. Tim iz Tiraspolja je navikao na borbe za Ligu šampiona, ali prošle sezone nije uspeo da osvoji Superligu Moldavije i time je okončao niz od osam uzastopnih titula u nacionalnoj ligi. Zato ovog četvrtka Šerif započinje kampanju u drugorangiranom kontinentalnom takmičenju protiv Zire iz Azerbejdžana u prvom kolu kvalifikacija (19.00).

Dok se moldavski sastav nadmeće za još jedan nastup u glavnim fazama kontinentalnih turnira, njegovi protivnici iz Azerbejdžana nikada nisu prošli kroz kvalifikacije. No, Šerif nije uživao u pozitivnoj prethodnoj kampanji u prvenstvu, pošto se njegov dominantni niz završio prošle sezone. Ipak, usled zauzimanja drugog mesta, u situaciji je da se raduje još jednoj evropskoj avanturi.

Izabrane vesti

Lani je igrao grupnu fazu Lige Evrope i osvojio samo jedan bod iz šest utakmica protiv Rome, Slavije iz Praga i Serveta, iako je tri od pet poraza doživeo sa razlikom od jednog gola.

19.00: (1,75) Šerif (3,45) Zira (4,50)

Ukrajinski trener Jurij Hura je imenovan za stratega i ima zadatak da povrati titulu lige i ode što dalje u Evropi, bilo da se radi o ovom takmičenju ili Ligi konferencije. Oba tima imaju rezervu da ispadnu u drugi turnir ako izgube ovaj dvomeč.

Šerif nije igrao od maja, ali će se nadati da će nastaviti impresivnu domaću formu, pošto je bez poraza kod kuće na devet utakmica, od kada je izgubio od praške Slavije u prošlosezonskoj grupnoj fazi Lige Evrope. Žuto-crni će se nadati još jednoj uspešnoj sezoni u evropskom takmičenju, po starom receptu - sa što manje Moldavaca. Trenutno ih na spisku ima samo šest, naspram 26 stranaca sa svih meridijana.

U međuvremenu, Zira postoji tek devet godina, a već polako postaje redovan kvalifikant za evropska takmičenja. Iako treba napomenuti da je završila sa 25 bodova zaostatka od šampiona Azerbejdžana Karabaga, osvajanje drugog mesta bio je veliki uspeh.

Zira se pohvalila neverovatnim rezultatom u defanzivi prošle sezone, primivši samo 22 gola u 36 mečeva. Ovo je timu tek treće iskustvo na kontinentalnoj sceni. Jedini put da je Zira napredovala kroz dvomeč bilo je 2018. kada je pobedila Diferdanž iz Luksemburga s ukupnim rezultatom 4:1.

Brojni igrači su napustili Šerif od prošle godine, uključujući kapitena Rikardinja, nekadašnjeg igrača Crvene zvezde. Biće najmanje četiri promene u početnoj postavi od poslednje prvenstvene utakmice, sa novajlijama Mateusom Linsom, Piterom Ademom i Ajakom Rijakom. S druge strane, Rašad Sadigov će morati da napravi jednu promenu u Ziri pošto je Rahim Sadihov napustio klub.

------------------------------

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

EUROFORIJA SE ZAHUKTAVA, OSTALO JE JOŠ FINALE U NEDELJU!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------

KVALIFIKACIJE ZA LIGU EVROPE – 1. KOLO (PRVE UTAKMICE)

Četvrtak

19.00: (1,85) Elfsborg (3,45) Pafos (4,00)

19.00: (1,47) Pakš (4,10) Hunedoara (6,25)

19.00: (2,60) Ružomberok (3,05) Tobol (2,70)

19.00: (1,75) Šerif (3,45) Zira (4,50)

19.00: (2,45) Botev Plovdiv (3,15) Maribor (2,80)

20.30: (1,67) Visla Krakov (3,50) Ljapi (5,10)

***kvote su podložne promenama


tagovi

kvalifikacije za Ligu EvropeŠerifZira

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara