Proklet da je 12. april... Jedan od najtužnijih dana u istoriji fudbala (FOTO+VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 12.04.20. | 15:13

Prošlo je tačno 20 godina, Ronaldovi krici i dalje paraju nebo iznad Rima...

Prošlo je tačno 20 godina...12. april 2000. Zaljubljenici u italijanski Kalčo i pre svega u Inter nikada neće zaboraviti taj dan. Bila je sreda, negde posle 22 sata. Rim, stadion Olimpiko. Finale Kupa Italije. Nerazuri su vodili golom Klarensa Sedorfa u 8. minutu. Pavel Nedved izjednačio je pred kraj prvog dela, a onda Dijego Simeone u 52. minutu doneo potpuni preokret. Istog trena Marčelo Lipi podigao je sa klupe Ronalda

Šta se zaista dogodilo sa Ronaldom pred finale u Parizu? Najki? Zavera FIFA, ili je za sve kriva plava pilula?

Izabrane vesti

Zuba ide na zagrevanje. Vraća se posle šest meseci pauze... Bila je teška povreda kolena, sećate se?
"Ronaldo je počeo da trenira početkom aprila. Bili smo vrlo pažljivi s rehabilitacijom", prisećao se u jednom davnom intervjuu fizioterapeut Intera Nilton Petrone. "Krajem marta putovali smo u Pariz kod doktora Selana koji ga je operisao. Razgovarali smo o mogućnosti da Ronaldo igra u finalu Kupa protiv Lacija... Pitali smo ga - koliko minuta? kazao je - 15 do 20".

Lipi nije u potpunosti ispoštovao preporuku, poslao je Zubu na teren u 58. minutu, ali nema govora da je Lipi kriv. Ronaldovo koleno nije izdržalo ni deset minuta. Precizno, jedva šest. U jednom od onih njegovih čuvenih solo akcija, pri pokušaju da napravi "biciklicu", samo se stropoštao ispred Fernanda Kouta

Svi su se odmah uhvatili za glavu. Zuba se previjao u bolovima...

Ti krici parali su nebo iznad Rima! 

Zauvek jedan od najtužnijih momenata u novijoj istoriji fudbala. Nisu zaplakali samo interovci. Zaplakali su svi pravi ljubitelji fudbala.
"Ne znam kako bih vam opisao to što desilo u Rimu te večeri. Njegovo koleno je... Jednostavno je eksplodiralo", pričao je dalje Petrone. 

Zuba Ronaldo imao u tom trenutku 23 godine, preko 150 golova na kontu i titulu najboljeg igrača sveta. Već dva puta bio je oborio rekord u transferima i na 100 metara trčao 10,3. Oni što pamte šezdesete, sedamdesete, osamdesete, govorili su da bolje nisu driblali ni Pele, ni Krojf, ni Maradona. Niko.

Ponovo duga pauza, pa povratak na teren, titula prvaka sveta... Prelazak u Real Madrid. Mnogo je toga Zuba uradio, ali ostao je ružan osećaj da je te večeri Zuba Ronaldo opljačkan. Da je njegov blistavi dar unakažen.

I da sve bude gore - nije bilo nikoga da bude optužen za to zlodelo. 

  

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara