Trofej Kupa Rumunije (©Twitter)
Trofej Kupa Rumunije (©Twitter)

Senzacija u komšiluku: Drugoligaš sa samo pet igrača koji su igrali elitu na korak do trofeja kupa

Vreme čitanja: 4min | sre. 15.05.24. | 11:44

Korvinul iz Hunedoare će ove srede od 19.30 časova imati priliku u Sibinju protiv Ocelula da ispiše jednu od najneverovatnijih priča rumunskog fudbala

Velikim iznenađenjem se smatra svaki put kada drugoligaš stigne do finala nacionalnog kupa, takve stvari se dešavaju retko, mada nisu apsolutna čuda. Primera radi, u finalu Kupa Nemačke će protiv Bajer Leverkuzena da igra Kajzerslautern. Ipak, ono što se desilo ove godine u Rumuniji prava je senzacija, a u njenom središtu našao je se za širu javnost uglavnom nepoznati klub Korvinul iz Hunedoare.

Korvinul igra u drugom rangu rumunskog fudbala, a specifičan je zbog toga što po tamošnjem zakonu o sportu ne može da igra u Ligi 1. Izborio bi promociju ove sezone, plej-of Lige 2 je završio na drugom mestu, ali u elitu će umesto njega Glorija Buzau. Pisali smo već o tome, u elitnom rangu u Rumuniji mogu da igraju samo profesionalni klubovi, a Korvinul se finansira od strane opštine.

Izabrane vesti

Zbog toga nije dobio licencu za Ligu 1, ali ga to ne sprečava da zaigra u Evropi sledeće sezone. Korvinul ove srede igra u Sibinju protiv prvoligaša Ocelula u finalu Kupa Rumunije, a ukoliko trijumfuje izboriće plasman u kvalifikacije za Ligu konferencije. Zasad tim iz Hunedoare nije dobio licencu od UEFA, ali rumunski mediji uveravaju da će dobiti po specijalnom postupku ako savlada Ocelul.

Čudesan je put ovog 103 godine starog kluba, koji je u sezoni 1982/1983 već igrao na međunarodnoj sceni. Tada je, zauzimanjem 3. mesta u šampionatu Rumunije izborio plasman u Kup UEFA, izbacio je austrijski Gracer (4:1), ali ga je u 2. kolu eliminisao predstavnik SFR Jugoslavije, Sarajevo (8:4).


19.30: (3,40) Korvinul Hunedoara (3,20) Ocelul (2,10)


Korvinul je propao sa padom komunizma, devedesetih godina prošlog veka je počeo da nestaje sa mape, ali tek pošto je svetskom fudbalu podario Bogdana Lobonta, kasnije golmana Ajaksa, Fjorentine i Rome. Nije uspevao da se snađe u modernom fudbalu i 2005. godine je finansijski potpuno propao. Raspušten je prvi tim, Korvunal je ostao da postoji samo u omladinskim kategorijama.

I tako je bilo sve do 2021. godine, kada je za 47.000 evra otkupljen brend od strane grupe koju su formirale legende tog kluba. Fuzionisali su se sa lokalnim trećeligašem CS Hunedoarom, pa je klub krenuo od tog ranga. Brzo bi dogurao do Lige 1, da ga zakon nije sprečio. Samo na kratko, popularni Gavranovi su pronašli rupu u zakonu i promenili papire tako da će u sezoni 2025/2026 moći do elite, ukoliko dogodine budu među dva najbolja tima u Ligi 2. Osnovana je nova kompanija, koju će po 33,3 odsto biti u vlasništvu Gradske većnice Hunedoare, opštine Hunedoare i privatne kompanije Eko Serv. Zvanično, ta nova kompanija će da bude vlasnik Korvinula.

Do sada Gavranovi nikada nisu osvojili nijedan trofej, ako im ne računamo pehar za to što su bili najbolji u trećoj ligi. Da budemo precizniji, nisu osvojili nijedan veliki trofej. Sada su na putu ka prvencu najpre eliminisali Sepsi i Petrolul iz grupne faze, a zatim i Kluž (4:0) i Voluntari (3:1) u četvrtfinalu i polufinalu. Mnogo prvoligaša su morali da pobede da bi bili ovde.

Stadion Korvinula (©YouTube)Stadion Korvinula (©YouTube)

Impresivno je što u svojim redovima Korvinul ima samo pet fudbalera koji su tokom karijere uopšte igrali u Ligi 1, Hergeligua, Velisara, Neasku, Komana i Hrezdaka. Pritom, čak jedanaestorica su debitovali ove godine u drugom rangu, pre toga su bili amaterski igrači.

Na osnovu iskustva Ocelul iz Galaca je veliki favorit. Bio je šampion Rumunije 2011. godine, naredne sezone je igrao u grupnoj fazi elitnog takmičenja protiv Mančester Junajteda, Benfike i Bazela. Ovo mu je drugo finale kupa, prethodno je 2004. izgubio od Dinama iz Bukurešta.

Međutim, i Ocelul je prošao kroz finansijsku krizu, 2016. godine je bankrotirao i od 2017. morao da krene ispočetka. Tek je prošle sezone izborio plasman u Ligu 1, ove je igrao plej-aut u kojem je zauzeo osmo mesto.

Ocelul u svojim redovima ima dvojicu igrača koji su već osvajali kupove. Vasile Jardan je sa Milsamijem u sezoni 2017/2018 osvojio Kup Moldavije, a hrvatski vezista Dijego Živulić je godinu dana pre toga podigao Kup Češke sa Zlinom.

Ove srede ćemo dobiti 24. različitog osvajača Kupa Rumunije. Najviše trofeja ima FCSB, nekadašnja Steaua, 24, a trofeje su osvajali još Dinamo Bukurešt, Rapid Bukurešt (po 13), Univerzitatea Krajova (6), Kluž (4), Petrolul (3), Politehnika Temišvar, Ripensija Temišvar, UTA Arad, Univerzitatea Krajova 1948, Sepsi (2), Progresul, Univerzitatea Kluž, Astra, Progresul Oradea, Petrošani, Glorija Bistrica, Voluntari, Turnu Severin, Metalul, Ariješul, Kimija i Vitorul (po jedan).


-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------


KUP RUMUNIJE – FINALE

Sreda

19.30: (3,40) Korvinul Hunedoara (3,20) Ocelul (2,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kup RumunijeKorvinul HunedoaraOcelul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara