Slavlje Argentinaca (©Reuters)
Slavlje Argentinaca (©Reuters)

Sent Etjen podrhtavao pod sudarom Argentine i Maroka: Gaučosi remijem krenuli po het-trik (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 24.07.24. | 16:39

Maskeranovi izabranici do boda u 90+16! Španci se namučili sa Uzbekistancima

Iako je zvanično otvaranje Olimpijskih igara u Parizu zakazano za petak, pojedina takmičenja su već počela na sportskim borilištima širom Francuske. Među njima fudbal, koji nam je doneo dve veoma interesantne utakmice na startu: Argentina - Maroko 2:2 i Uzbekistan - Španija 1:2.

Nakon osvojenog Svetskog prvenstva u Kataru, pa Kopa Amerike u Sjedinjenim Američkim Državama, Gaučosi su u Francusku došli po het-trik. Dosad su zlato na Igrama osvajali dvaput uzastopno, 2004. u Atini i 2008. u Pekingu, a s obzirom na zvučna pojačanja koja je Havijer Maskerano dobio za ovogodišnji turnir, veruju u Argentini da bi ponovo mogli do najsjajnijeg odličja i svojevrsnog het-trika u trofejima. Po viđenom u prvom meču, moraće dobrano da se pomuče...

Izabrane vesti

Iako sa Hulijanom Alvarezom u napadu, verovatno najzvučnijim imenom na turniru, te iskusnim Nikolasom Otamendijem u odbrani i Ajaksovim Heronimom Ruljijem na golu, Argentinci su tek u 16. minutu nadoknade uspeli da dođu do remija sa Marokom. Nakon serije odbrana fantastičnog, a malo poznatog, Munira El Kađija, loptu je u mrežu uz mnogo sreće, nakon što se odbila od prečke, uspeo da ugura Bokin Kristijan Medina.

Da Marokanci prethodno nisu pokušavali da ukradu koji sekund igre, ili da njihovi navijači koji su u sjajnom broju ispunili tribine stadiona u Sent Etjenu i omogućili ekipi da se oseća kao da igra kod kuće, nisu utrčavali na teren, verovatno bi utakmica bila ranije završena. Ovako je, zbog svega pomenutog, sudija Glen Niberg iz Švedske pokazao da je nadoknada čak 15 minuta. I na to je dodao još minut u kom su Argentinci uspeli nekako da uguraju loptu u mrežu.

Pogodak Medine izazvao je bes na tribinama, bilo je novih utrčavanja na teren, petarde su pucale oko argentinskih fudbalera, tako da će organizatori u narednim mečevima, posebno kada bude igrao Maroko, morati bolje da se pozabave obezbeđenjem.

Što se tiče igre, Marokanci, predvođeni PSŽ-ovim Afrafom Hakimijem, bili su bolji rival veći deo utakmice. Imali su 2:0 nakon pogodaka Al Ainovog Sufijana Rahimija u nadoknadi prvog poluvremena i iz penala u 51. minutu, držali su Gaučose bez žuta u okvir gola više od sat vremena, ali je Maskerano uspeo izmenama da prodrma svoju ekipu. Prvi je sa klupe ušao Đulijano Simeone, sin Atletikovog trenera Dijega, i u 68. minutu uspeo da smanji zaostatak. Bio je to vetar u leđa južnoameričkoj selekciji, ali se činilo da će fantastični El Kađi uspeti da sačuva tri boda svojoj selekciji. Sjajno je branio nekadašnji golman Malage, u nekoliko navrata podsećao na Emilijana Dibua Martineza u finalu Mundijala između Argentine i Francuske, ali nije uspeo da izdrži do kraja. Čak i u toj situaciji kada je po drugi put savladan imao je nekoliko odličnih odbrana, međutim, saigrači su zakazali.

Argentina u drugom kolu igra protiv Iraka, a Maroko protiv Ukrajine.


Istovremeno sa ovom utakmicom Španija je u Parizu igrala protiv Uzbekistana i pobedila sa 2:1.

Kolege evropskih prvaka, s nekoliko poznatih imena u sastavu poput Erika Garsije, Abela Ruiza, Aleksa Baene, Paua Kubarsija, Aleksa Baene, Pabla Bariosa i Fermina Lopeza, na poluvreme su otišli rezultatski poravnati sa Uzbekistanom, ali je novopečeni fudbaler Real Sosijedada Serhio Gomez (stigao ovog leta iz Mančester Sitija za 9.000.000 evra) uprkos neiskorišćenom penalju u 59. minutu, uspeo da pogodi u 62. za novo vođstvo i, ispostaviće se, pobedu Španije. Lepo je iz prve reagovao na povratno dodavanje Huana Mirande, čime je Španija opravdala ulogu favorita barem što se tiče rezultata. Po igri je Uzbekistan bio ravnopravan rival.

Naredni meč Furija igra protiv Dominikanske Republike, a Uzbekistan će se sastati sa Egiptom.



tagovi

Pariz 2024fudbalska reprezentacija Argentinereprezentacija MarokaAšraf HakimiHulijan Alvarez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara