Premijer liga (©Reuters)
Premijer liga (©Reuters)

Seleri kep sve bliži Premijer ligi? Šansa za najbogatije da troše još više

Vreme čitanja: 4min | čet. 04.04.24. | 17:36

Menjaće se finansijski pravilnik i verovatno se ukida kazna oduzimanja bodova, što nas samo vodi ka totalnoj amerikanizaciji evropskog sporta...

Oduzimanje bodova odavno je sistem kojim su se kažnjavali timovi koji naprave određeni prekršaj, mahom finansijske prirode zbog nagomilanih dugovanja i neisplaćenih obaveza.

Zbog takvih propusta Evertonu je oduzeto deset – naknadno su vraćena četiri boda, pa je ostao samo minus od šest – i Notingem Forestu četiri boda, ali to bi mogli da budu poslednji slučajevi takve kaznene politike u Premijer ligi.

Izabrane vesti

Ostrvski mediji javljaju da čelnici najjače fudbalske lige na svetu razmišljaju o reviziji pravilnika o profitu i održivosti čime bi se ukinulo kažnjavanje klubova oduzimanjem bodova i uveo novi sistem po ugledu na NBA ligu. Tačnije, počelo bi se sa naplaćivanjem poreza na luksuz.

Jedna je škola mišljenja po kojoj se smatra da je pomenuti pravilnik prevaziđen i da treba da se osveži novim regulativama. Opet, neki tvrde da oduzimanje bodova nije svrsishodno i da je čak bila drakonska mera u slučaju Evertona i Notingema.

Nije to jedini povod zbog koje se razmatra osvežavanje pravilnika. Naime, u Premijer ligi smatraju da bi sa ovakvom kaznenom politikom takmičenje izgubilo ugled i status koji je je dosad imalo, jer klubovi neće više moći da priušte plate za najbolje fudbalere na svetu.

O radikalnoj reformi sistema već se govori među klubovima i za uvođenje novog sistema glasaće se na kraju sezone. Kako Dejli Mejl navodi, za isti su ruku već sad digli vodeći ljudi 17 od 20 premijerligaških klubova. Da bi se neko pravilo menjalo, potrebno je da bar 14 klubova bude za promenu.

Zanimljivo, sve je krenulo od toga da na neki način branilo to što su Everton i Notingem Forest potrošili mnogo više nego što su mogli da 'pokriju' prihodima, već bi se promenom pravilnika zapravo podsticali oni koji, ako imaju novca, treba da potroše koliko mogu. Ali, da onda i plate porez na luksuz u slučaju da ne mogu rashode da pokriju prihodima. Da bude jasnije, ideja je da se nesavesnim trošadžijama ne oduzimaju bodovi koji bi ih odveli u niži rang takmičenja i svako ko bi želeo da troši još više – može to da radi ako želi.

Trenutno se porez na luksuz koristi samo u MLS i NBA ligi, a odnosi se na iznos novca koji klubovi potroše preko granice seleri kepa. Primera radi, NFL i NHL i dalje funkcionišu po principu tvrdog seleri kepa koji klubovi ne smeju da pređu. Zbog svega toga se postavlja pitanje – da li je ovo sledeći korak ka uvođenju seleri kepa u engleski fudbal? Što bi samo otvorilo vrata dalje ekspanzije na Evropu.

Podsetimo, po sadašnjem pravilniku UEFA, klubovi ne smeju da potroše na plate trenera, igrača i provizije agentima više od 70 odsto klupskih prihoda u toku jedne sezone. U Premijer ligi se već razmišlja i o tome da se uvede neka vrsta seleri kepa, ali ne po NBA principu već po sledećem modelu – da se direktno gleda budžet poslednjeplasiranog tima u tekućoj sezoni i po tome odredi gornja granica za klubove u narednoj takmičarskoj godini. Recimo, ako bi Šefild Junajted ispao ove sezone i ima budžet od 60.000.000 evra, onda bi se za narednu godinu postavila granica koja bi po tome bila adaptirana. Ko taj limit pređe, a ima finansijsku moć da to uradi, plaća porez na luksuz.

Premijer liga razmatra i druge opcije. Deo klubova želi i da se u zbir troškova uključuju samo obeštećenja i plate za igrače i trenere u periodu od tri godine. Trenutno se samo novac potrošen za novi stadion, infrastrukturu i razvoj klupskih akademija izuzima iz ograničenja od 120.000.000 evra, koliko je dozvoljeni minus klubova u trogodišnjem ciklusu. Oni koji guraju pomenutu ideju veruju da bi se tako dobilo više prostora za ulaganje u digitalni i marketinški sadržaj.

Sledeće, na stolu bi moglo da se nađu i transakcije sa trećom stranom, odnosno dilovi nekoliko klubova koji potiču iz iste vlasničke mreže, kao što je na primer Siti grupa i unutar nje Mančester Siti, Melburn Siti, Mumbaj Siti, Njujork Siti...

Tradicionalno su dosad klubovi 'Velike šestorke' glasali zajedno, a tu su Mančesteri Siti i Junajted, Arsenal, Totenhem, Liverpul i Čelsi. Sada se njima priključio i Njukasl koji iza sebe ima takođe jaku zaleđinu od vlasnika iz Saudijske Arabije poput Sitija.

Kako bilo, izgleda da se u Premijer ligi spremaju velike promene. I one bi drastično mogle da utiču na druge zemlje i lige da menjaju svoja pravila, kako bi ostali konkurentni. U suprotnom bi engleski fudbal dugo ostao nedodirljiv. Čini se da smo sve bliži totalnoj amerikanizaciji evropskog sporta...


tagovi

Premijer ligafinansijski fer-plej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara