Stojković (©Starsport)
Stojković (©Starsport)

Sedam dana tišine, a meč sa Španijom u Beogradu „pred vratima“

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.07.24. | 15:34

Sudbina selektora Orlova Dragana Stojkovića i dalje neizvesna

Čuvena je teorija na svim meridijanima da kada se sretneš sa medvedom – pravi se mrtav.

A, fudbalska Srbija srela se sa svojim “medvedom” 25. juna uveče u Minhenu, kada je ispala s Evropskog prvenstva. I od tada se pravi mrtva.

Izabrane vesti

Prošlo je sedam dana, osvanuo je osmi, otkako je Srbija doživela težak neuspeh na Evropskom prvenstvu. Sedam dana – ničega. Potpune tišine. Zaglušujuće tišine jer cela zemlja čeka da vidi neke poteze, neke odluke, neke ostavke u krajnjoj liniji (potpredsednik Nedimović ju je podneo, a generalni sekretar Šurbatović najavio). A niko ni rukom da mrdne, da pokaže da je živ.

Selektor Dragan Stojković Piksi od sletanja u Beograd do danas se nije oglašavao. Prošao je rundu medijskog “toplog zeca” - od sasvim legitimnih zamerki na izbor igrača i taktike, do nekih bizarnih koje na Mozzart Sportu nećete čitati - ali je ostao pri stavu, kako se može pročitati u medijima, da ostavku neće podneti. S druge strane, u Fudbalskom savezu Srbije nema naznaka da će biti neke sednice u skorije vreme na kojoj će se odlučivati o selektorovoj sudbini. Izvršni odbor će održati sednicu verovatno u ponedeljak, ali telefonskim putem i rešavaće pitanja vezana isključivo za skori početak Mozzart Bet Superlige.

Dan posle ispadanja sa EURO 2024 oglasio se i tada vidno razočarani predsednik države Aleksandar Vučić, poručivši da je u pitanju težak neuspeh i najavivši razgovore na temu budućnosti srpskog fudbala, između ostalog i sa selektorom Stojkovićem. Ishod tog sastanka čekaju verovatno u FSS. Jer, kako je prvi čovek države poručio: “Srbija u fudbal ulaže mnogo, a dobija malo, pa je vreme da se vidi kuda dalje”.

Možda zvuči kao mala šala, ali Stojković je za ovih nedelju dana popravio svoje pozicije od “sigurno će biti smenjen” do “verovatno će biti smenjen”. Šanse da ostane na funkciji popravile su mu se za koji procenat. Mada i dalje niko ne vidi kako bi moglo to da se desi da Piksi u septembru i dalje sedi na klupi Orlova.

Prosto rečeno, ukoliko bi on ostao, dobar deo igrača morao bi da bude zamenjen, jer je atmosfera toliko poremećena posle još jednog neuspeha da “puj pike ne važi, idemo od nule” neće moći da funkcioniše. Došlo se do one situacije ili se menja selektor ili pola tima, a znamo kako se, uglavnom, te dileme završavaju.

O imenu novog selektora niko ni ne razmišlja dok se klupko oko Stojkovića ne rasplete. Licitacije sa imenima kandidata traju sa svih strana, međutim, nikakvih razgovora sa tim ljudima nije bilo. Ko bi, uostalom i pregovarao u ovako konfuznoj situaciji? I to dok pored Piksija i dalje stoji zvanje – selektor Srbije.

Španija, reprezentacija koja je u dosadašnjem toku Evropskog prvenstva ostavila možda I utisak najkompletnije ekipe na Starom kontinentu, u Beograd stiže 5. septembra u okviru Lige nacije – nema zasad odgovora na pitanje s kojim će je selektorom Srbija sačekati, niti šta će biti cilj Orlova u tom takmičenju – da se spremaju za kvalifikacije za Mundijal 2026, ili da jure što bolji rezultat u grupi sa pomenutom Furijom, Švajcarskom i Danskom. A vreme teče, po običaju, mnogo brže kad ti ga treba više.


tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeFudbalski savez SrbijeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara