Marko Pavlovski kao kapiten evropskih prvaka (Star sport)
Marko Pavlovski kao kapiten evropskih prvaka (Star sport)

Sećate li se kapitena prve zlatne generacije srpskog fudbala?

Vreme čitanja: 2min | uto. 10.09.24. | 10:36

Na probi je u Azerbejdžanu

Sve što je naš fudbal do tada osvojio i postigao, bilo je sa prefiksom jugoslovenski i na temeljima bivše države.

Prva generacija koja je pronela slavu srpskog fudbala, pojavila se 2013. godine na Evropskom prvenstvu igrače do 19 godina u Litvaniji. Kroz iglene uši su se pre toga izabranici Ljubinka Drulovića provukli na Karađorđu do plasmana na EP i otišli su na Baltik bez nekih velikih očekivanja.

Izabrane vesti

I tamo napravili iznenađenje u konkurenciji koju su između ostalih činile kasnije zvezde evropskog fudbala Adrijan Rabio, Emerik Laport, Antoni Marsijal, Bernardo SIlva, Žoao Kanselo, Ektor Beljerin, Hose Gaja

Generacija Predraga Rajkovića, Miloša Veljkovića, Slobodana Uroševića, Sergeja Milinković Savića, Mijata Gaćinovića, Nemanje Maksimovića, Aleksandra Mitrovića, Uroša Đurđevića i ostalih je donela srpskom fudbalu prvo zlato. U grupi su pali Turska i Gruzija, remizirali su sa Francuzima, posle penal drame u polufinalu srušili Portugalce, a u finalu skinuli skalp Francuzima. Deo te generacije je kasnije osvojio i svetsku titulu na Novom Zelandu.

Kapiten i jedan od najtalentovanijih igrača prve zlatne generacije srpskog fudbala je bio tadašnji vezista OFK Beograda Marko Pavlovski. Prefinjene tehnike i sjajnog pregleda za igru je dirigovao igrom Orlića i skrenuo pažnju na sebe. Odmah je prodat investicionom fondu Pinija Zahavija i preko kiparskog Apolona otišao u redove Porta. Dve godine je proveo portugalskom velikanu, odigrao 30-ak mečeva za B tim, ali nije uspeo da se probije do najjačeg sastava Zmajeva.

I tada kreće pad karijere jednog od većih talenata srpskog fudbala: Muskron, povratak u OFK Beograd, dobra sezona u hrvatskom Splitu, pa povratak u Voždovac. Već je imao 23 godine kada se vratio u tabor srpskih Zmajeva. Nije se naigrao i narednih godinu dana je proveo u portugalskom Varzimu gde je opet bio standardana. Ali, nedovoljno da se zadrži. Usledile su selidbe u Dinamo Minsk, litvanske klubove Riterai i Suduvu i iznenađujući tranfer u podgoričku Budućnost pre godinu i po dana. Zadržao se u Crnoj Gori samo šest meseci, dugo bio bez kluba da bi u aprilu prešao u kazahstanski Aksu.

Sada sa istoka stižu vesti da je na probi u Azerbejdžanu. Lokalni mediji pišu da Pavlovski trenira sa tamošnjim Sumgajtom i da će pokušati da se izbori za ugovor. Odigrao je i prijateljski meč u kojem je dao i gol.

“Postigao je lep pogodak, ali nisam još odlučio o njemu. Čini mi se da je daleko od fizičke spreme. Ali, ne možemo da presečemo na osnovu samo 45 igre. Videćemo koliko još možemo da mu produžimo prostora”, rekao je Sumgajtov trener Samir Abasov.


tagovi

SumgaitMarko Pavlovski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara