Druga strana Majkla Džordana: Kako je savetovao Tajgera Vudsa da priđe devojkama i tražio 15.000 dolara od obožavaoca

Vreme čitanja: 5min | sub. 02.05.20. | 18:22

Najbolji košarkaš ikada istovremeno je postao najbogatiji profesionalni sportista, a ujedno otkupio i većinski deo akcija u Šarlotu

Slobodno možemo da kažemo je Majkl Džordan najbolji ikada kada je košarka u pitanju, a da njegova legenda živi i decenijama nakon što je napustio parket. Čuveni košarkaš sada se nalazi u centru pažnje zbog dokumentarne serije "The Last Dance" koja govori o njegovoj poslednjoj sezoni u Čikago Bulsima, a ujedno baca svetlo i na neke zanimljive detalje iz njegove bogate karijere.

Velika većina ljubitelja košarke odlično poznaje stil igre koji je gajio Majkl Džordan, ali zaista retko ko zna kakav je bio van terena. A baš iza te zavese kriju se neke neverovatne priče.

Izabrane vesti

Prva se krije iza vrata finansija. Nakon što je završio svoju uspešnu karijeru, pritom stavivši na svoje ruke čak šest pobedničkih prstenova u NBA ligi, Džordan je potpisao ugovor sa "Najkijem", koji mu je omogućio da postane najbogatiji profesionalni sportista na svetu.

A da sve bude luđe, tokom svoje karijere u Čikago Bulsima i Vašington Vizardsima, Džordan je ugrabio tek nešto manje od 100.000.000 dolara, pre nego što je konačno rekao zbogom košarci 2003. godine. Ali od tada, pa do danas, njegovo bogatstvo je dodatno naraslo. Toliko, da ga čuveni magazin Forbs trenutno procenjuje na 2.100.000.000 dolara, što je cifra koju niko od sportista ranije nije dograbio. Bogatstvu svakako doprinosi ogroman broj stanova, posedovanje golf terena i bezbroj terena širom SAD-a.

I naredna mala priča vezana je za novac. Naime, dobro je poznato da je Majkl Džordan voleo da se kocka, a to je išlo toliko daleko da je zapao u dug od 1.200.000 dolara, kada se kladio na svaku rupu na jednom golf takmičenju u iznosu od po 100.000 dolara. To ga je kasnije inspirisalo da napiše knjigu u kojoj objašnjava šta se tačno zbilo.

U njoj se između ostalog nalaze i brojne druge dogodovštine iz sveta kocke, kada je reč o čuvenom Džordanu, pa i ona da je navedeni dug uspeo da svede na samo 300.000 dolara, pošto je u narednih deset dana ušao u dobru seriju.

Međutim, to nije sve. Ako se 300.000 dolara može podvesti kao "kusur" za bogatog čoveka kakav je Majkl Džordan, onda se 5.000.000 evra svakako mora dobro osetiti. I to naročito pošto su izgubljeni samo za jedno veče u Las Vegasu.

Umeo je čuveni košarkaš da provodi sate u kockarnicama u Las Vegasu, par puta su ga očevici videli u rano jutro pred važne utakmice, ali to nije odbilo Džordana od velike strasti. Kladio se gotovo na sve što bi mu palo na pamet, čak i sa svojim saigračima.

No, kada se sve podvuče na jednu jedinu rečenicu, došlo bi se do toga da je Majkl Džordan jednostavno mrzeo da gubi.

Iz sveta finansija polako ćemo preći na golf terene, koji su bili još jedna velika strast u kojoj je Majkl Džordan uživao. U to doba, dobro poznati Tajger Vuds polako, ali sigurno počeo je da gradi svoje ime u svetu golfa, a kasnije je postao pravi superstar.

Da stvar bude zanimljivija, Tajgeru Vudsu je savetovano da se kloni Majkla Džordana, o čemu se piše u njegovoj biografiji. Sve to mu je preneo advokat koji se brinuo o njegovoj porodici za vreme devedesetih godina.
"Majkl ume da igra košarku bolje nego iko drugi. Ali ne postoji ništa drugo što može dobro da uradi. Ništa! Već dugo je pokušavao to da učini u javnosti... Pokušaće da vas iskoristi", ističe se u knjizi.

Međutim, uzaludno je sve bilo, pošto je Vuds u Džordanu video pravog idola tokom svojih godina u školi. I vrlo brzo, dva legendarna igrača postala su odlični prijatelji.

Ispostaviće se da je Vuds potpuno uništio svoj imidž 2009. godine nakon brojnih optužbi, a mnogi su ga opisivali kao izuzeno čudnog u društvu. To je dovelo da ga Džordan u jednom trenutku 1999. godine prilikom izlaska posavetuje o tome kako da priđe devojkama kojima se sviđa.
"Idi i reci im da si ti Tajger Vuds", rekao mu je Džordan šaljivim tonom te večeri.

Bilo kako bilo, Džordan je bio prilično uspešan i na poslovnom polju po okončanu karijere. Tri godine nakon penzionisanja, košarkaš je uspeo da kupi manji deo akcija Šarlot Bobketsa, pa je tako postao drugi po udelu odmah iza generalnog direktora Roberta Džonsona.

Nešto kasnije, tačnije 2010. godine, nakon što je uspešno postavio svoj brend, istakao je kandidaturu da postane i većinski vlasnik tima. U februaru iste godine, želja mu je ispunjena, čime je postao prvi košarkaš kojem je to ikada pošlo za rukom.

Četiri godine kasnije, odlučio je da Bobketsi odu u istoriju i da na njihovo mesto dođu Hornetsi, a još uvek se nalazi na čelu franšize, iako je prodao manji deo akcija Gejbu Plotkinu i Danijelu Sendhajmu tokom prošle godine.

A nakon kratkog puta u vode biznisa, ponovo se vraćamo na golf terene, gde je Džordan bio podjednako borben kao i na košarkaškom igralištu. Bio je poznat kao neko ko nije mogao da drži jezik vezanim, čak ni u situaciji kada se preko puta nalazio bivši predsednik SAD-a.

Tokom jednog prijateljskog okršaja sa Bilom Klintonom, Džordan je želeo da ga "isprovocira".
"Da li ćete da igrate na rupama za male devojčice?", zapitao se poznati košarkaš, pre nego što su obojica produžila baš gde treba i sa osmehom nastavili igru. Džordan je sve vreme držao cigaretu u ruci, a priča se da je voleo da zapali po šest komada dnevno.

No, umeo je Džordan da se ponese i prilično loše prema svojim obožavaocima. Navodno, tokom jedne zabave, poznati reper Šamilioner ga je zamolio da se fotografiše zajedno sa njim. Međutim, legendarni igrač je to glatko odbio, na šta se muzičar naljutio rekavši da je potrošio gotovo 7.000 dolara na jedan njegov dres.
"Znaš šta, ako platiš 15.000 dolara sada za dres, koji ću da ti dam, onda možemo da se slikamo", odbrusio mu je Džordan.

Nekako se u sve uklapa ona čuvena izreka "da nikada ne treba da upoznaš svog junaka". Međutim, jedno je reći, a drugo učiniti. Džordan će velikoj većini ljubitelja košarke ostati upamćen kao apsolutna legenda i najbolji ikada. Neko koga je izuzetno teško nadmašiti.

Foto: Reuters, Action Images


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara