Posle gola Oliveire za 1:0 (© Reuters)
Posle gola Oliveire za 1:0 (© Reuters)

Savršena godina: Porto je kralj fudbala u zemlji evropskog prvaka! Uzeo sve trofeje, dobio sve derbije

Vreme čitanja: 2min | sre. 23.12.20. | 23:51

Još jednom je pala Benfika

Apsolutni vladari! Uzeli su titulu kad je malo ko verovao koristeći kikseve najvećeg rivala tokom juna i maja, početkom avgusta uzeli pehar kupa, a onda i trofej Super kupa Portugala. Niko u 2020. nije igrao bolje fudbal u zemlji evropskog prvaka od Porta!

Zmajevi su objednili sve krune, pošto su u finalu Superkupa, odloženom zbog pandemije virusa korona, tukli Benfiku 2:0 (strelci Seržo Oliverira iz penala u 25. i rezervista Luiš Dijaš u 90. minutu) i tako konkurencijom obrisali pod.

Izabrane vesti

Niko im nije ravan. Ni u estetskom, ni u takmičarskom smislu.

Tripla kruna, plasman u osminu finala Lige šampiona (naredni rival je Juventus), a ono što posebno dobija na značaju je podatak da su tokom 2020. sva tri derbija pripala ekipi Serža Konseisaa. U prvenstvenom februarskom na stadionu Dragao bilo je 3:2 i tad se pojavila mogućnost da dođe do veleobrta u trci za bodove, što se na kraju i desilo. U avgustu je Šensel Mbemba duplom porcijom golova pogurao plavo-bele ka slavlju 2:1, da bi u finalu najmanje značajnog, ali ipak vrednog takmičenja, nominalni domaćin (finale igrano u Aveiru) bio znatno bolji, stvarao šanse, poveo tako što je golman Valhodimos oborio iranskog napadača Taremija (penal u vođstvo pretvorio Oliveira), neprekidno napadao i zasluženo u završnici overio trijumf, za potvrdu da je najbolji tim Portugalije.

I najbolja odbrana. Konkretno: u poslednjih 12 takmičarskih mečeva Konseisaov tim – Marko Grujić ušao u 90. minutu - na čak osam je sačuvao mrežu netaknutom. E, tako se osvajaju trofeji...


tagovi

PortoSeržo Konseisao

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara