Savo, Deki i još neki

Vreme čitanja: 5min | ned. 19.01.20. | 08:17

Napravili smo malo istraživanje - koliko ima trenera koji su ove sezone na klupama klubova u kojima su nekada igrali...

Bili su u Partizanu i Zvezdi u jednom momentu i Zoran Mirković i Vladan Milojević paralelno na klupama dva najveća srpska kluba. Pa je Savo Milošević nasledio Mirkovića, a sada je Dejan Stanković odmenio Milojevića. Tako ćemo ponovo na proleće imati na pozicijama trenera crno-belih i crveno-belih dvojicu nekadašnjih asova ova dva kluba.

U prevodu, tamo gde su se kao igrači afirmisali, a za Miloševića i Stankovića važi čak i ona da su tu ponikli, dvojica nekada velikih asova će voditi trenerske bitke u nastavku sezone.

Izabrane vesti

A, takvih slučajeva ima i širom Evrope, čak u najjačim evropskim ligama. Daleko od toga da je trend, ali je i navijačima, valjda, draže kada na klupi vide dobro poznato lice, nekog za koga provereno, dokazano znaju da mu srce bije za boje tog kluba.

ŠPANIJA

Najveći klub na svetu ima takvog trenera! Zinedin Zidan troši drugi mandat na klupi Real Madrida, čak je uspešniji kao stručnjak nego što je bio igrač. Osvojio je tri Lige šampiona kao strateg, a samo jednu kao igrač. Nekada su tri "ušata" trofeja bila dovoljna da se taj strateg nađe u izboru za najboljeg svih vremena, ali danas kada se vaga ko je najbolji na svetu, uglavnom se nađe nekoliko imena ispred Zi Zua.

I drugi veliki madridski klub ima svog bivšeg igrača na klupi. Dijego Simeone je čak podigao Jorgandžije za ovih devet godina koliko ih trenira na mnogo viši nivo nego što su bili pre toga. Kao trener je doneo Atletiku titulu prvaka Španije i dve Lige Evrope, dok je kao igrač za tri sezone uzeo jednu duplu krunu. Ali, tu su i dva finala Lige šampiona, taj najveći trofej je nekako izmicao iz ruku argentinskom stručnjaku.

ENGLESKA

I najveći engleski klub ima za menadžera bivšeg igrača. Ole Gunar Solskjer nastavlja da vodi Mančester junajted, iako mu dugo već guraju klipove u točkove i tvrde da samo što nije smenjen. Nedostaju mu trofeji sa Crvenim đavolima, sve ono čega se naosvajao kao igrač, da bi zadobio potpuno poverenje javnosti. Krenuo je sjajno, maltene proglašen za Mesiju, a onda kao da je kakva razbijena čarolija u pitanju, kada je postao "punopravni" menadžer ekipe, krenuo je sunovrat.

S druge strane, Frenk Lampard ima ogromnu podršku navijača Čelsija, iako je tek zaplivao trenerskim vodama. Njegovi Plavci igraju promenljivo, ali veoma atraktivno, a to se fanovima dopada. I pred njim je dug, baš dug put da bi ponovio kao trener sve ono što je osvojio kao igrač engleskog kluba: Ligu šampiona, tri titule u Premijer ligi, četiri FA kupa...

Vratio se i Mikel Arteta u dobro poznate redove, da bi tamo započeo trenersku karijeru. Španac je od nedavno prvi stručnjak u Arsenalu i tek treba da postavi stvari onako kako bi on želeo da izgledaju. Pekao je zanat u Sitiju kao pomoćnik, sad tek počinje da pokazuje ima li u njemu materijala da makar ponovi svoja igračka dostignuća na Emirejtsu: dva FA Kupa i dva Superkupa.

Kris Vajlder teško da će se naosvajati trofeja sa Šefild junajtedom, ali način na koji je ovaj klub doveo iz Lige 1 do Premijer lige i sada ga drži u gornjem domu je zaista za medalju. Vajlder je kao igrač promenio 11 klubova, a u dva navrata je igrao za Šefild.

Istim putem išao je i Edi Hau, strateg Bornmuta, koji je 2012. preuzeo ovaj klub i iz Lige 1 ga, mic po mic, doveo do elite! Njegova igračka karijera se zbog povrede kolena završila pre nego što je želeo, a u dva navrata je nosio dres Bornmuta.

ITALIJA

Kao fudbaler, Simone Inzagi nije bio baš taj top nivo kao njegov brat Filipo, ali će u ulozi trenera nadmašiti svoja igračka dostignuća. Inzagi je karijeru počeo da gradi u mlađim kategorijama Lacija, čiji je bio igrač od 1999. do 2010, da bi od 2016. postao šef struke prvog tima.

U njegovom rezimeu stoji da je osvojio, kao trener, jedan kup i dva Superkupa Italije. Poslednjih godina naspram svemoćnog Juventusa i veoma jakog Napolija, dalje od toga se nije moglo.

NEMAČKA

Najveći nemački klub, Bajern iz Minhena, imao je dvojicu trenera ove sezone, smenjenog Nika Kovača i aktuelnog Hansa-Ditera Flika i obojica su bili i fudbaleri giganta sa Alijanc arene.

Flik je bio vezista u periodu od 1985. do 1990. i odigrao je 104 utakmice, na kojima je postigao pet golova. Kao trener je tek krenuo samostalno u posao i ima sasvim realne opcije da sezonu završi osvajanjem nekog trofeja.

FRANCUSKA

Vodeći francuski klubovi su se uglavnom okrenuli nekim trenerima "sa strane", jedino je Monpelje izabrao čoveka koji je bio njegov dugogodišnji prvotimac. U pitanju je Jermen Mišel der Zakarjan, koji je punu deceniju, od 1988. do 1998. bio defanzivac Monpeljea. Potom je i trenersku karijeru počeo u istom klubu, ali je do klupe prvog tima došao zaobilaznim putem, preko Nanta i Remsa. Sada troši drugu i po sezonu kao šef struke ekipe sa De la Moson stadiona.

OSTATAK SVETA

Da malo iskoračimo iz liga Petice. Recimo, Nil Lenon je velika, baš velika legenda Seltika. To priznanje je iskovao kao dugogodišnji prvotimac Kelta, a nastavio da razvija reputaciju i kao menadžer, osvojivši osam trofeja, naspram 11 koliko je "uzeo" u igračkim danima.

Serđo Konseisao je šef struke Porta, za koji nije igrao dugo, svega tri sezone, ali u kojima je podigao tri šampionska pehara. Kao trener, za sada je osvojio jednu titulu.

Na klupi ruskog šampiona Zenita je Sergej Semak, koji je svoje tri poslednje igračke godine podario ovom klubu i "stigao" da osvoji dve šampionske krune i jedan Superkup. Kao trener, Semak je doveo plavo-bele do titule prošle sezone.

Rivalsku Lokomotivu iz Moskve vodi Juri Sjomin, čak tri puta je dovodio do prvog mesta i pehara kao trener, dok kao igrač, a dve sezone je među Mašinovođama, nije uspeo da dođe ni do jednog pehara.

Na koncu, imaju i Argentinac jedan sličan primer. Marselo Galjardo je kao fudbaler deset godina proveo u River Plejtu. Osvojio je u to doba osam velikih trofeja, među kojima su i Kup Libertadores i Kup Sudamerikana. Kao trener među crveno-belima iz Buenos Ajresa je od 2014. godine i takođe se naosvajao pehara. U trofejnu salu uneo je 11 velikih trofeja, među kojima su i dva Kupa Libertadores, iz 2015. i 2018. godine.

Foto: MN Press, Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara